Aceste ajutoare sociale se majoreaza, incepand din martie

Publicitate

Desi nu se mai iau in considerare in legatura cu indicatorul social de referinta (ISR), noile forme de asistenta sociala, cum ar fi venitul minim de incluziune, sunt crescuti anual, in luna martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, conform prevederilor legale specifice. Cu toate acestea, in anul 2024, valoarea venitului minim de incluziune a fost majorata de doua ori, incepand cu inceputul anului, ca o exceptie de la regulile obisnuite.

Venitul minim de incluziune este acordat persoanelor care indeplinesc anumite criterii incepand cu luna ianuarie 2024. Practic, acesta inlocuieste formele anterioare de asistenta sociala, cum ar fi venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei. Conform Legii 196/2016, venitul minim de incluziune consta intr-unul sau doua dintre urmatoarele ajutoare financiare:

ajutorul de incluziune;

ajutorul pentru familia cu copii.

Aceasta lege prevede, de asemenea, la articolul 91, ca nivelul venitului minim de incluziune si al componentelor sale sa fie majorate anual, automat, incepand cu luna martie a fiecarui an, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent, un indicator definitiv furnizat de Institutul National de Statistica (INS).

Publicitate

In ceea ce priveste anul 2023, INS a raportat o rata a inflatiei de 10,4%. Pe langa valoarea venitului minim de incluziune, si valoarea ajutoarelor financiare de la stat care sunt calculate in raport cu ISR sunt actualizate automat, in fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuala a inflatiei din anul precedent.

In prezent, valoarea venitului minim de incluziune nu mai este legata de ISR, ci este in continuare majorata anual, in luna martie, cu rata inflatiei din anul precedent.

De asemenea, ca o exceptie de la regula mentionata, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, nivelul venitului minim de incluziune si al componentelor sale au fost actualizate cu rata medie a inflatiei din 2022, adica cu 13,8%.

Astfel, in anul 2024, venitul minim de incluziune este indexat de doua ori: prima data, in ianuarie, cu rata inflatiei din 2022, si a doua oara, in martie, cu inflatia din 2023, conform avocatnet.ro.

Conform informatiilor oferite de Ministerul Muncii la solicitarea avocatnet.ro, valoarea venitului minim de incluziune (care include ajutorul de incluziune si ajutorul pentru familia cu copii) a fost majorata in urmatorul mod:

Pentru a beneficia de venitul minim de incluziune, familiile sau persoanele singure cu venituri reduse trebuie sa depuna o cerere la primaria de care apartin cu domiciliul, insotita de alte documente necesare.

Publicitate

Author: Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.