Vorbirea poate raspandi coronavirusul mai mult ca tusea, sustin cercetatorii. Aerosolii virusului emisi atunci cand vorbim raman in aer mai mult decat picaturile mai mari dintr-o tuse.
Cercetarile au sugerat ca a vorbi cu un prieten atunci cand este infectat cu coronavirus poate fi la fel de periculos ca tusea in apropierea lui, datorita particulelor persistente.
Covidul poate fi raspandit prin mai multe cai, inclusiv picaturi care contin virusuri emise atunci cand o persoana infectata respira, vorbeste sau tuseste – un factor spus de experti ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care Covid-19 pare sa se raspandeasca mai usor in interior .
Publicitate
In timp ce picaturile mari cad pe pamant pe distante scurte, picaturile minuscule cunoscute sub numele de aerosoli pot transporta virusul pe distante mai mari de doi metri si persista.
Acum, expertii au dezvoltat modele pentru a explora riscul pe care il prezinta picaturile mari si aerosolii si pentru a cauta modalitati de diminuare a acestuia. Rezultatele lor sugereaza ca dureaza doar cateva secunde pentru ca particulele expulzate sa calatoreasca peste doi metri.
„Aveti nevoie de masti, aveti nevoie de distantare si aveti nevoie de o ventilatie buna in incaperi, astfel incat aceste particule sa nu se acumuleze intr-un spatiu inchis si sa fie indepartate in siguranta”, a spus prof. Pedro Magalhaes de Oliveira, expert in mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge si coautor al studiului, conform The Guardian.
Scriind in revista Proceedings of the Royal Society A , de Oliveira si colegii au raportat modul in care au construit modele care iau in considerare dimensiunea picaturilor emise de indivizii infectati atunci cand vorbesc sau tusesc, precum si factori, inclusiv structura picaturilor si timpul necesar pentru stabilire.
Echipa a analizat, de asemenea, riscul de infectie, luand in considerare incarcatura virala a persoanelor cu Covid si doza estimata necesara pentru a provoca o infectie – aceasta din urma s-a bazat pe studii asupra unui coronavirus diferit.
Echipa a concluzionat ca nu este sigur sa stai fara o masca la doi metri distanta de o persoana infectata care vorbeste sau tuseste, ambele situatii prezinta un risc mare de infectie.
Echipa mai spune ca la o ora dupa ce o persoana infectata a vorbit timp de 30 de secunde, aerosolii total ramasi contin mult mai multa masa virala decat dupa o tuse – adaugand ca in spatii mici si fara ventilatie acest lucru ar putea fi suficient pentru a provoca infectia Covid.
„Vorbirea este o problema foarte importanta care trebuie luata in considerare deoarece produce particule mult mai fine [decat tusea] si aceste particule, sau aerosoli, pot persista timp de peste o ora in cantitati care sunt suficiente pentru a provoca boala”, a spus de Oliveira .
Dar daca oamenii ar contacta Covid, a spus el, depinde de cantitatea de aerosoli pe care o respira – ceea ce este influentat de factori, inclusiv daca sunt purtate masti, nivelurile de ventilatie si distanta dintre persoanele implicate.
Potrivit instrumentului, petrecerea unei ore intr-un magazin de 250 m 2 – presupus ca are o capacitate maxima de 50 de persoane si ventilatie la fel ca birourile – are ca rezultat o persoana cu o sansa estimata de aproximativ 8% de a se infecta cu coronavirus, presupunand ca exista cinci persoane infectate in magazin si nimeni nu poarta o masca.
Daca ventilatia este imbunatatita, astfel incat aerul este reinnoit de cinci ori pe ora, mai degraba decat de trei ori, acest risc poate fi redus la sub 2%.
Desi riscurile de infectie sunt doar estimari teoretice si nu sunt specifice noii variante de coronavirus din Marea Britanie, echipa a spus ca instrumentul poate ajuta utilizatorii sa exploreze modalitati de a ramane in siguranta in diferite scenarii.
„Ideea nu este de a obtine cifre de risc absolute din instrument, ci de a le utiliza pentru a vedea cum impactul strategiilor de atenuare asupra riscului de infectie poate fi folosit ”, a spus de Oliveira.
Prof. Catherine Noakes, membru al Grupului stiintific consultativ pentru situatii de urgenta si expert in infectii in aer la Universitatea din Leeds, a salutat studiul, dar a avertizat ca rezultatele se bazeaza pe o serie de ipoteze.
„Este probabil ca rezultatele sa reprezinte scenarii realiste in cel mai rau caz, deoarece modelul foloseste o sarcina virala destul de mare ca una dintre ipoteze, iar aceasta are o influenta semnificativa asupra riscului care este prevazut”, a spus ea, adaugand ca sarcina virala variaza intre oameni si pe parcursul evolutiei bolii.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…