Cand vine vorba de inteligenta, ne este greu sa ne apreciem capacitatile. Desigur, puteti face un test de IQ sau puteti aranja un sondaj intre prieteni si rude. Dar o alta optiune este sa verifici daca faci ceva din aceasta „lista inteligenta”.
Oamenii de stiinta de la Departamentul de Psihologie de la Universitatea din Sydney si de la Laboratorul de Cercetare al Fortelor Aeriene din SUA au abordat cu seriozitate studiul proverbului „dimineata este mai inteleapta decat seara”. Timp de cativa ani, ei au observat oameni cu ritmuri circadiene diferite – „lacaute” si „bufnite” tipice, apoi au publicat rezultatele. S-a dovedit ca inteligenta „bufnitelor” era mai mare. Prin urmare, daca dimineata nu te poti ridica din pat, gandeste-te – poate un adevarat geniu doarme in tine.
Iti faci foarte multe griji si treci adesea prin toate posibilele scenarii problematice din capul tau? Potrivit unui studiu despre inteligenta si tulburarile emotionale, care a fost realizat de oamenii de stiinta canadieni de la Universitatea Lakehead, acest lucru indica si un nivel ridicat al abilitatilor tale cognitive. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca inteligenta verbala este direct legata de nevoia de a gandi si de a va face griji pentru ceva. Aceasta inseamna ca „anxietatea” este corelata pozitiv cu capacitatea de a intelege informatiile, de a le analiza si de a le discuta.
Publicitate
Daca te indoiesti adesea de abilitatile tale mentale, asta poate insemna ca inteligenta ta este mult peste medie. Totul tine de efectul Dunning-Kruger: o „prejudecata” cognitiva care ii determina pe oameni sa-si supraestimeze competenta. De exemplu, o persoana care este doar putin versata intr-un anumit subiect pretinde ceva fals, dar se simte absolut increzatoare. Incompetenta il impiedica sa-si dea seama cat de gresit este. Oamenii inteligenti, pe de alta parte, inteleg clar cat de multe cunostinte trebuie sa acopere si, prin urmare, nu se considera experti in toate sau chiar intr-un singur domeniu. Acest lucru este exprimat succint prin sintagma atribuita in acelasi timp lui Socrate si Democrit: „Stiu ca nu stiu nimic”.
Un grup de oameni de stiinta de la universitatile Yale, Minnesota, Princeton si Washington, impreuna cu Departamentul de Psihologie de la Institutul de Tehnologie din Georgia, au realizat un studiu in timpul caruia au descoperit ca persoanele cu abilitati cognitive ridicate au niveluri mai ridicate de autocontrol. Cu cat o persoana este mai inteligenta, cu atat este mai mare capacitatea sa de a alege beneficii pe termen lung, nu recompense pe termen scurt. Daca, de exemplu, refuzi o alta bucata de tort pentru ca scopul tau este alimentatia sanatoasa, inteligenta ta este cu siguranta peste medie.
Vesti bune pentru toti cei care amana: amanarea poate fi un semn de capacitate intelectuala superioara. Expertul in management Adam Grant considera ca amanarea este un instrument pentru inovatori si ganditori: „De asemenea, Steve Jobs a amanat lucrurile pentru mai tarziu si si-a folosit timpul liber pentru a veni cu noi idei grandioase. Daca s-ar fi cufundat imediat intr-o rutina, cate dintre ideile lui ar ramane doar in capul lui? Productivitatea ta poate avea de suferit daca faci totul in ultimul moment, dar creativitatea ta creste cu siguranta. Si daca da, nu exista niciun motiv sa te indoiesti de mintea ta.
Ai reusit sa aduni toate punctele?
Adriana Bahmuteanu, in proces de succesiune pentru averea lui Silviu Prigoana Adriana Bahmuteanu a anuntat…
Trucuri eficiente pentru a economisi energie iarna: Cum sa pastrezi caldura fara facturi uriase Iarna…
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Sfatul zilei de sambata: Astrologul renumit Pavel Globa ne ofera sfaturi valoroase pentru aceasta zi…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…