Boboteaza sau Epifania, asa cum mai este cunoscuta in popor, reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori ale anului. Multe gospodine se intreaba daca este permis sa spele in Ajunul Bobotezei, avand in vedere numeroasele traditii si obiceiuri asociate acestei zile. Boboteaza simbolizeaza Botezul Domnului Iisus Hristos, iar credinciosii respecta cu strictete regulile transmise din generatie in generatie.
Pe durata Botezului Domnului exista anumite restrictii pe care credinciosii le respecta cu strictete. Printre acestea, se numara interdictia de a spala haine sau de a le lasa la uscat in Ajunul Bobotezei. Se spune ca diavolii isi cauta ascunzatoare sub rufele lasate in aer liber.
Totodata, traditia populara recomanda ca, timp de doua saptamani dupa Boboteaza, sa nu se spele rufe in paraie, deoarece exista credinta ca diavolii se vor agata de acestea. De asemenea, nu este bine sa se spele haine nici in ziua de Boboteaza, de Sarbatoarea Sfantului Ioan, sau in urmatoarele opt zile, deoarece in aceasta perioada apele sunt sfintite.
Publicitate
Agheasma luata de preot in ziua Bobotezei are rolul de a purifica gospodaria de forte malefice, precum diavoli, serpi, purici si boli. De asemenea, aceasta protejeaza casa in fata influentelor negative ale oamenilor rauvoitori. De Boboteaza, preotul sfinteste toate apele si izvoarele pamantului, precum si Aghiasma Mare, prin semnul Crucii.
Una dintre cele mai importante traditii de Boboteaza este sfintirea apelor. Conform obiceiului, preotul merge la o apa unde arunca o cruce, iar mai multi barbati se arunca in apa pentru a o recupera. Cel care aduce crucea inapoi primeste binecuvantarea preotului si se spune ca va avea noroc in tot anul.
Un alt obicei cunoscut este „iordanitul femeilor”. In trecut, in nordul tarii, acest ritual era respectat cu strictete. Femeile se adunau in grupuri mari intr-o gospodarie, aduceau alimente si bauturi, iar dupa ce serveau masa, cantau si dansau toata noaptea.
Dimineata, iesind in drum, insemnau barbatii pe care ii intalneau, amenintandu-i ca ii vor arunca in apa. In alte regiuni, obiceiul presupunea udarea cu apa de fantana a tinerelor neveste, marcand integrarea acestora in comunitatea femeilor casatorite.
Calin Georgescu acuza „mafia globalista” pentru interferentele in alegerile din Romania: Romania, controlata de forte…
Pelerinajul de Florii 2025 in Bucuresti: Programul evenimentului religios-misionar organizat de Arhiepiscopia Bucurestilor Arhiepiscopia Bucurestilor…
Elena Lasconi Raspunde Deciziei USR de a-I Retrage Sprijinul pentru Alegerile Prezidentiale: "Nu Sunt de…
Horoscop Rune pana pe 21 aprilie 2025. Numerologul Mihai Voropchievici a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile…
Mircea Dinescu il ataca pe Victor Ponta: „Mincinos si ticalos” din cauza inundatiilor din 2014…
Sfantul Calinic de la Cernica – Ofera ajutor celor aflati in suferinta Pe 11 aprilie,…