Categories: News

Primarul din Melitopol a fost rapit si tarat afara de soldatii rusi. Mii de ucraineni cer eliberarea lui. Ministerul ucrainean de Externe cere ajutor

Imginile cu mii de oameni care protesteaza, astazi, in Melitopol si cer eliberarea primarului Ivan Fedorov, care a fost rapit de soldatii rusi, pe motiv ca a refuzat sa coopereze cu invadatorii, fac incojurul lumii. Rapirea lui Ivan Fedorov este o „crima impotriva democratiei”, a declarat presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

In zona a fost intrerupt accesul la internet, pentru ca oamenii care protesteaza sa nu poata lua legatura intre ei, iar amploarea manifestatiei sa fie impiedicata.

Publicitate

Oamenii au iesit la protest dupa ce au aflat ca primarul lor a fost luat pe sus de invadatorii rusi si dus intr-un loc necunoscut.

Acesta este momentul groaznic in care primarul ucrainean a fost rapit de fortele ruse care l-au tarat cu o punga neagra pe cap.

El e acuzat de separatisti ca ar fi autorul unor crime contra comunitatii rusofone. In fapt, primarul primarului Ivan Fedorov a incercat sa pastreze functionarea administratiei locale, chiar daca orasul a fost ocupat saptamana trecuta de trupele ruse.

Ivan Fedorov, primarul din Melitopol, a fost rapit vineri seara,potrivit declaratiei lui Anton Gerascenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei. El a fost primul care a vorbit public despre rapirea primarului.

Potrivit acestuia, primarul Ivan Fedorov a refuzat sa coopereze cu invadatorii.

Consilierul ministerului de Interne a spus ca zece persoane au intrat in centrul de criza, i-au pus o punga pe cap edilului si l-au luat „spre o directie necunoscuta”.

La scurt timp dupa aceea, procurorul regional de la Lugansk, sustinut de Rusia, a spus ca Fedorov a comis infractiuni de terorism si era investigat.

Presedintele ucrainean , Volodimir Zelenski, a confirmat rapirea vineri seara, considerand-o un „semn al slabiciunii invadatorilor” si a comparat soldatii rusi cu „teroristii ISIS”.

De asemenea, el a spus despre Fedorov ca este „un primar care apara cu curaj Ucraina si membrii comunitatii sale”.

„Nu au gasit colaboratori care sa predea orasul si puterea invadatorilor”, a spus Zelensky intr-un mesaj video.

„Prin urmare, au trecut la o noua etapa de teroare atunci cand incearca sa elimine fizic reprezentantii autoritatilor ucrainene locale legitime”.

„Toata tara a vazut ca Melitopol nu s-a predat invadatorilor, iar acest lucru nu se va schimba prin presiunea asupra primarilor sau rapirea primarilor.

Ministerul ucrainean de Externe califica „rapirea” primarului din Melitopol drept „crima de razboi”

Intr-o declaratie postata pe Facebook, Ministerul ucrainean de Externe a calificat vineri seara detentia lui Fedorov drept „rapire”, afirmand ca aceasta este una dintre numeroasele „incalcari grave ale normelor si principiilor dreptului international” si o „crima de razboi”. Conventia de la Geneva si protocoalele sale aditionale interzic luarea de ostatici civili, reaminteste MAE ucrainean.

„Facem apel la comunitatea internationala sa reactioneze imediat la rapirea lui Ivan Fedorov si a altor civili si sa creasca presiunea asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului sau barbar impotriva poporului ucrainean”, se arata in declaratia MAE ucrainean:

„Agresiunea armata a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei este insotita de incalcari grave ale normelor si principiilor dreptului international, inclusiv ale dreptului international umanitar, de crime de razboi si crime impotriva umanitatii, precum si de alte incalcari ale drepturilor omului de catre armata rusa. Printre aceste incalcari grave se numara rapirea primarului din Melitopol, Ivan Fedorov, la 11 martie.

Trupele rusesti, care au lansat atacuri cu rachete si bombe asupra facilitatilor si infrastructurii civile din Ucraina, inclusiv asupra spitalelor si scolilor pentru copii, pe parcursul a doua saptamani, il acuza in mod cinic pe primar de „terorism”.

Rapirea primarului din Melitopol se incadreaza la crima de razboi, in conformitate cu Conventiile de la Geneva si cu Protocolul aditional care interzic luarea de ostatici civili in timpul razboiului.

Facem apel la comunitatea internationala sa reactioneze imediat la rapirea lui Ivan Fedorov si a altor civili si sa creasca presiunea asupra Rusiei pentru a pune capat razboiului sau barbar impotriva poporului ucrainean.

Rapirea primarului din Melitopol, impreuna cu alte sute de fapte de crime de razboi comise de ocupantii rusi pe teritoriul ucrainean, sunt documentate cu atentie de catre agentiile de aplicare a legii. Autorii acestei crime si ai altor crime vor fi trasi la cea mai stricta raspundere”.

Publicitate

Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Horoscop special cu Neti Sandu. Vesti extraordinare pentru trei zodii

Horoscop 11 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

6 ore ago

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru sambata, 11 aprilie 2024. Lei sa isi asculte intuitia, iar Varsatorul sa nu dea sperante nimanui…

Sfatul zilei de sambata. Astrologul Pavel Globa ne ofera horoscopul, dar si sfaturi pentru fiecare…

23 de ore ago

Veste trista, din pacate. Este vorba despre marele actor Florin Piersic

Ultimele vesti despre starea de sanatate a lui Florin Piersic  care a fost supus unei…

o zi ago

Izvorul Tamaduirii, sarbatoare mare in Saptamana Luminata. Ce sa nu faci niciodata in aceasta zi

Izvorul Tamaduirii 2024. Crestin-ortodocsii sarbatoresc in Vinerea Luminata Izvorul Tamaduirii. Sarbatoarea ii este inchinata Maicii…

o zi ago

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru vineri, 10 mai 2024. Se intoarce foaia. Trei zodii trec prin schimbari radicale la inceput de weekend

Sfatul zilei de vineri. Fiecare zi aduce cu sine noi provocari si oportunitati. Iata ce…

2 zile ago

Horoscop cu Neti Sandu. Trei zodii vor straluci si vor avea parte de momente deosebite.

Horoscop 9 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

2 zile ago