Medicul Mihaela Bilic avertizeaza asupra consumului de cirese in aceasta perioada. Nutritionistul spune ca acestea se afla pe primul loc al fructelor care ingrasa. Totusi, daca nu avem probleme cu silueta, exista numeroase beneficii pentru sanatate.
Medicul nutritionist Mihaela Bilic, despre riscul foarte mare in cazul unui consum exagerat de cirese, din cauza cantitatii de zahar pe care o contine acest fruct.
“Pe un podium al fructelor care ingrasa, ciresele sunt primele. La toamna vor fi strugurii care bat orice. Iar acum mi se pare ca ciresele, prin aceste ameliorari de soi, mi se par ca sunt atat de dulci, imi par aproape gretos de dulci, parca sunt confiate.
Adica sunt din ce in ce mai mari, mai dulci, si nu neaparat ca au fost cu pesticide, ci pentru ca, sunt sigura, soiurile au fost ameliorate. Adica greu mai gasesti ciresele alea apoase si fara gust pe care le aveau bunicii nostri in curte.
Iar cireasa e grea. Un kilogram de cirese e un castron un pic mai mare. Capsunile macar nu au risc pentru silueta. Dar ciresele, pepenii si strugurii sunt bomba!”, a mentionat Mihaela Bilic la Digi24.
Consumate in cantitate moderata, ciresele aduc numeroase beneficii organismului.
Ciresele ajuta la reglarea tensiunii arteriale, deoarece sunt bogate in potasiu, care ajuta la eliminarea excesului de sodiu din organism. Totodata, ciresele contin si quercetina, bioflavonoid important pentru organism, care ajuta la relaxarea vaselor de sange si reglarea tensiunii sistolice si diastolice.
Un fapt mai putin stiut este ca ciresele se numara printre cele cateva alimente bogate in melatonina, hormon care scade temperatura corpului si induce starea de somnolenta, motiv pentru care sunt recomandate persoanelor care sufera de tulburari de somn.
Cercetarile arata ca ciresele sunt utile in calmarea durerilor musculare. Asadar, numerosi atleti consuma suc de cirese inainte de competitii si antrenamente, pentru o recuperare mai rapida si mai putin dureroasa. Acest lucru se datoreaza aportului mare de antioxidanti din compozitia cireselor, care ajuta la scaderea inflamatiei din corp si, astfel, sustine si atenuarea durerilor.
Pe langa potasiu si quercetina, ciresele sunt bogate si in betacaroten, un antioxidant foarte important pentru organism care are, printre altele, proprietati anticancerigene, antiinflamatoare si anti-aging, deoarece are rol de protectie impotriva razelor solare.
De altfel, ciresele sunt fructele cu cel mai mare continut de antioxidanti. Acestia lupta impotriva radicalilor liberi, care cauzeaza aparitia semnelor imbatranirii premature si a stresului oxidativ. Potrivit cercetatorilor, un pahar de suc de cirese pe zi are capacitatea de a incetini procesul de imbatranire.
Un alt beneficiu important al cireselor este ca amelioreaza durerile articulare. Fie ca este vorba despre gonartroza sau despre artrita, durerile articulare pot fi calmate printr-o cura cu suc de cirese, consumat de doua ori pe zi, timp de 3 saptamani la rand.
Ilie Bolojan acuza clientelismul politic si anunta reforme majore in administratia locala Premierul desemnat Ilie…
Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari…
Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…
Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…
Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…
Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa”. Intr-un context tensionat marcat de…