Lasata Secului 2024. Lasata secului pentru postul Craciunului este sarbatoarea care marcheaza ultima zi in care crestinii ortodocsi pot manca de dulce.
Aceasta are loc pe 14 noiembrie si precede unuia dintre cele mai importante posturi randuite de Biserica Ortodoxa, Postul Craciunului.
Postul Craciunului incepe marti, 15 noiembrie.
Publicitate
Lasata Secului este o sarbatoare care marcheaza ultima zi cand se poate manca de dulce, dinaintea inceperii unuia dintre cele mai mari posturi randuite de Biserica Ortodoxa, postul Craciunului
Lasatul Secului pentru Postul Craciunului este o sarbatoare extrem de importanta si marcheaza momentul de cumpana dintre noul an agrar si cel vechi.
O traditie comuna este ideea de masa festiva la care se aduna toata familia si petrec aceasta sarbatoare.
In Baragan, un vechi obicei spune ca de Lasata Secului trebuie stranse toate oasele si resturile de mancare intr-o fata de masa, iar a doua zi trebuie aruncate afara spre rasarit. Oamenii trebuie sa rosteasca cuvintele „Pasarile cerului! Eu va dau voua hrana din masa mea, cu care sa fiti indestulate si de la holdele mele oprite”.
Tot de Lasata Secului pentru Postul Craciunului fiecare copil incearca sa prinda bucata de halvita cu gura, un lucru mai greu decat si-ar inchipui multi. Majoritatea celor care participa la aceasta traditie ajung sa se murdareasca din plin pe fata si chiar pe haine. Se spune ca persoana care prinde halvita in gura o primeste drept recompensa.
O alta datina de Lasata Secului care se pastreaza si in zilele noastre este Legarea granelor. Acest obicei se practica pentru ca pasarile sau alte daunatoare sa nu distruga recolta gospodarilor.
De asemenea, de Lasata secului, crestinii petrec alaturi de familie si mananca bucate alese. Totodata, in aceasta zi este bine ca finii sa mearga la nasi cu plocon, care consta intr-o gaina fripta, un colac mare sau o turta in foi si o sticla de vin.
Finii isi cer iertare de la nasi pentru greselile pe care le-au facut peste ani, iar dupa ce se impaca, se intinde masa si se mananca placinte cu fructe si legume, struguri sau stafide care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala.
Un lucru extrem de important pe care crestinii ortodocsi trebuie sa il faca este sa dea de pomana. Se da de pomana pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Astfel ca, se fac turte de malai si se dau de pomana pentru cei morti si pentru cei vii.
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…
Subiectul custodiei copiilor dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu a generat numeroase controverse de-a lungul…