Furtuna Cassandra Loveste Italia, Grecia, Serbia si Ar Putea Afecta Romania
O furtuna de amploare, denumita Cassandra, afecteaza deja Italia, Grecia si Serbia, iar prognozele indica faptul ca aceasta s-ar putea indrepta spre Romania. O depresiune atmosferica va aduce ploi la sfarsitul acestei saptamani, insotite de temperaturi de pana la 30°C in sudul tarii.
Desi weekendul incepe cu temperaturi de pana la 30°C in sudul Romaniei, sosirea unei zone de joasa presiune va determina o racire a vremii si un nou val de ploi. Ploile vor incepe in vestul tarii, in dimineata zilei de sambata, in timp ce Muntenia, inclusiv Bucurestiul, si sud-vestul Olteniei vor avea o vreme insorita si calda.
In orasele din lunca Dunarii, temperaturile vor urca pana la 30-31°C in prima parte a dupa-amiezii. In schimb, in Maramures si nord-vestul Transilvaniei, termometrele vor arata doar 17-20°C.
Publicitate
Norii si ploile se vor deplasa treptat spre est, iar sambata, 5 octombrie, sunt asteptate precipitatii in majoritatea regiunilor tarii. Ploile vor incepe in sud-vest si centru, extinzandu-se apoi spre nord si nord-est. Spre seara, precipitatiile vor ajunge si in sud si est.
In unele zone, mai ales in jumatatea sudica a tarii si la munte, ploile vor fi insotite de descarcari electrice si averse torentiale, cu intensificari ale vantului.
Elena Mateescu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), a detaliat regiunile afectate de furtuni in urmatoarele zile:
„Au fost emise patru avertizari meteorologice, inclusiv o informare valabila pana luni seara, la ora 21:00. La sfarsitul saptamanii si la inceputul saptamanii viitoare, vom avea ploi in majoritatea regiunilor, cu cantitati de apa intre 20-30 l/mp, iar local peste 40-50 l/mp. Vantul va avea intensificari de 40-50 km/h.”
ANM a emis un cod galben de vant puternic pentru Banat, sudul Crisanei si Carpatii Meridionali, valabil pana in aceasta seara la ora 21:00. In aceste regiuni, rafalele de vant pot depasi 70-80 km/h.
Celelalte doua avertizari vizeaza precipitatii importante in sudul Banatului, vestul si nordul Olteniei, precum si in vestul si sud-vestul Transilvaniei. In aceste zone, aversele vor cumula 20-30 l/mp, iar izolat peste 40-50 l/mp.
Ciclonul Cassandra a lovit deja nordul Italiei si parti din Balcanii de Vest si este asteptat sa loveasca Grecia vineri, conform presei elene. Ploile torentiale si rafalele puternice de vant vor afecta vestul si nord-vestul Greciei pana sambata noaptea.
„Ciclonul mediteranean Cassandra, format in zona Golfului Genovei, este un ciclon autentic care va aduce precipitatii si in Romania, mai ales in vestul tarii.”
Potrivit Eumetnet, Italia, in special zona Emilia-Romagna, este sub cod rosu de viituri. Coduri rosii de ploi abundente si rafale de vant au fost emise si pentru Croatia, unde se asteapta cantitati de peste 150 l/mp si rafale de peste 120 km/h. De asemenea, Serbia, Slovenia si Bulgaria sunt sub avertizari de furtuni puternice.
ANM a emis vineri mai multe avertizari cod galben de ploi torentiale pentru 29 de judete din Romania. Prima avertizare este valabila intre 04 octombrie, ora 23:00 si 05 octombrie, ora 15:00, afectand sudul Banatului, vestul si nordul Olteniei, si vestul Transilvaniei, unde se asteapta precipitatii de 20-30 l/mp si izolat peste 40-50 l/mp.
A doua avertizare este valabila de pe 05 octombrie, ora 15:00, pana pe 06 octombrie, ora 12:00, cand sunt prognozate averse si descarcari electrice, cu cantitati de apa de 20-30 l/mp, iar local peste 40-50 l/mp. In sudul si estul tarii, vantul va sufla cu intensificari de 40-50 km/h.
Potrivit unui buletin de urgenta al serviciului national de meteorologie al Greciei, EMY, Cassandra va aduce ploi, tunete si fulgere in vestul si nord-vestul Greciei, incepand de vineri dupa-amiaza si pana sambata noaptea.
Ciclonul ar putea lovi si Romania, sustine Lucian Sfica, doctor in climatologie, care preda la Facultatea de Geografie si Geologie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi.
„De aceasta data, cauza precipitatiilor va fi, in mod veritabil, un ciclon autentic, format in leaganul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Il vom recunoaste pe hartile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul sau, care vor cobori cel mai probabil sub 1000 hPa pana la patrunderea in Peninsula Balcanica in zona dalmata, dar si prin sistemul frontal clasic, cu front cald si rece ce separa masa de aer cald mediteraneana de cea rece maritim polar patrunsa pe langa vestul lantului alpin in vestul Mediteranei. Cel mai probabil, ciclonul va urma o traiectorie panonica, ce lasa precipitatii in principal in vestul tarii, dar este posibil sa genereze si nuclee secundare la nivelul tarii noastre”, scrie Lucian Sfirca.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…