Categories: News

Veste despre vechime la pensie. Casa de Pensii a facut anuntul!

Anunt trist pentru cetatenii romani care nu au atins limita minima de cotizare pentru pensie vine in 2023, odata cu majorarea salariului minim pe economie.

Persoanele apropiate de varsta de pensionare si care nu au atins perioada minima de cotizare necesara pentru a beneficia de o pensie de stat pot achizitiona in continuare vechime pana la data de 31 august a acestui an.

Odata cu cresterea salariului minim pe economie, costurile pe care romanii trebuie sa le suporte pentru a-si cumpara ani de vechime in cadrul sistemului de pensii de stat sunt in crestere.

Publicitate

Cat costa sa cumperi o luna de vechime in munca.

Contributia lunara la sistemul public de pensii creste de la 638 de lei, cat era in 2022, la 750 de lei in 2023.

Cat costa sa cumperi un an de vechime la pensie in 2023.

Prin urmare, contributia la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei pe an in 2023, ceea ce inseamna o crestere de 100 de lei.

„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot sa va spun din practica, faptul ca avem si salarii mult mai mari la care se asigura viitorii pensionari. Obligatoriu este sa se asigure la o suma minima, respectiv la salariul minim pe economie”, a explicat presedintele Casei Nationale de Pensii, la Antena 3.

Suma poate fi platita integral sau in rate, iar achizitionarea de vechime in munca este posibila pentru o perioada de pana la sase ani.

Se accepta plata in rate

Deoarece exista multe persoane care nu isi pot permite sa achite instant intreaga suma, Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii, a dezvaluit faptul ca plata in rate este o varianta foarte buna. Totusi, pana pe data de 31 august 2023 va fi nevoie ca plata sa fie facuta in totalitate.

„Daca persoana nu are toti banii, se poate face o intelegere cu noi, cu Casa Teritoriala de Pensii, care isi asuma niste transe pe care trebuie sa le plateasca, astfel incat pana la 31 august, cand este in vigoare actul normativ respectiv, sa se achite intreaga suma pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii.

Cine poate cumpara vechime in munca

– oricine cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, 63 de ani pentru femei, insemnand varsta minima standard de pensionare.

Cand si cum se cumpara vechimea in munca

– poate sa o plateasca oricand, dar va beneficia de ea doar cand implineste varsta de pensionare

– se pot cumpara pana la 6 ani de vechime, anteriori lunii incheierii contractului de asigurare

– sa nu se fi realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia in perioada in care se vor a fi cumparati anii de vechime

La nivel national, in ultimii doi ani au fost incheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpararea vechimii in munca. Statul a incasat peste 258 de milioane de lei la bugetul de asigurari sociale.

La Casa de Pensii a Muncipiului Bucuresti, din 2020 si pana in prezent au fost incheiate 3.050 de astfel de contracte.

In acest moment, sistemul de cumparare al anilor de vechime functioneaza dupa ordonanta guvernului din 2020.

Publicitate

Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Alerta METEO! Ciclonul care a devastat Italia ajunge si in Romania.

Fenomene meteo extreme in Europa in luna mai Luna mai se dovedeste a fi una…

3 ore ago

Acest copil a ajuns cel mai iubit actor in Romania! Nu a terminat niciodata liceul, dar ne-a cucerit pe toti cu talentul sau inegalabil.

Un Destin Impresionant: Copilul din imaginea de mai sus a devenit cel mai iubit actor…

6 ore ago

Manastirea din Romania in care orice dorinta ti se indeplineste. Aici, au loc adevarate miracole

Stiai ca exista un loc in Romania unde oamenii vin pentru a-si indeplini cele mai…

6 ore ago

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru vineri, 17 mai 2024. Trei zodii trec prin schimbari incredibile la inceput de weekend

Sfatul zilei de vineri. O zi frumoasa. Astrologul Pavel Globa vede posibilitatea unor schimbari majore…

o zi ago

El este preotul din Arges ucis de un tanar de 18 ani fara permis. Doi copii au ramas orfani de tata

Preotul Ilie Geangavelea, in varsta de 44 de ani, din judetul Arges, a fost ucis…

o zi ago

Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. Preotul Ilie s-a stins fulgerator la doar 44 de ani.

Preotul Ilie Geangavelea din Costesti, Arges, a murit intr-un accident rutier, iar un coleg de-al…

o zi ago