Anunt trist pentru cetatenii romani care nu au atins limita minima de cotizare pentru pensie vine in 2023, odata cu majorarea salariului minim pe economie.
Persoanele apropiate de varsta de pensionare si care nu au atins perioada minima de cotizare necesara pentru a beneficia de o pensie de stat pot achizitiona in continuare vechime pana la data de 31 august a acestui an.
Odata cu cresterea salariului minim pe economie, costurile pe care romanii trebuie sa le suporte pentru a-si cumpara ani de vechime in cadrul sistemului de pensii de stat sunt in crestere.
Publicitate
Contributia lunara la sistemul public de pensii creste de la 638 de lei, cat era in 2022, la 750 de lei in 2023.
Prin urmare, contributia la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei pe an in 2023, ceea ce inseamna o crestere de 100 de lei.
„Acesta este un calcul pentru asigurarea la salariul minim pe economie, dar pot sa va spun din practica, faptul ca avem si salarii mult mai mari la care se asigura viitorii pensionari. Obligatoriu este sa se asigure la o suma minima, respectiv la salariul minim pe economie”, a explicat presedintele Casei Nationale de Pensii, la Antena 3.
Suma poate fi platita integral sau in rate, iar achizitionarea de vechime in munca este posibila pentru o perioada de pana la sase ani.
Deoarece exista multe persoane care nu isi pot permite sa achite instant intreaga suma, Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii, a dezvaluit faptul ca plata in rate este o varianta foarte buna. Totusi, pana pe data de 31 august 2023 va fi nevoie ca plata sa fie facuta in totalitate.
„Daca persoana nu are toti banii, se poate face o intelegere cu noi, cu Casa Teritoriala de Pensii, care isi asuma niste transe pe care trebuie sa le plateasca, astfel incat pana la 31 august, cand este in vigoare actul normativ respectiv, sa se achite intreaga suma pe care a semnat-o prin contractul de asigurare”, explicat Daniel Baciu, presedintele Casei Nationale de Pensii.
– oricine cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani, 63 de ani pentru femei, insemnand varsta minima standard de pensionare.
– poate sa o plateasca oricand, dar va beneficia de ea doar cand implineste varsta de pensionare
– se pot cumpara pana la 6 ani de vechime, anteriori lunii incheierii contractului de asigurare
– sa nu se fi realizat stagiu de cotizare in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia in perioada in care se vor a fi cumparati anii de vechime
La nivel national, in ultimii doi ani au fost incheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpararea vechimii in munca. Statul a incasat peste 258 de milioane de lei la bugetul de asigurari sociale.
La Casa de Pensii a Muncipiului Bucuresti, din 2020 si pana in prezent au fost incheiate 3.050 de astfel de contracte.
In acest moment, sistemul de cumparare al anilor de vechime functioneaza dupa ordonanta guvernului din 2020.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…