Medicul militar Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a vorbit despre noua varianta a coronavirusului.
„Varianta virala acumuleaza un numar mult mai mare de mutatii decat se cunostea pana in prezent. Sunt peste 30 de mutatii la nivelul proteinei spike, prin care virusul ajunge in celulele corpului uman. Aceeasi proteina reprezinta tinta anticorpilor care rezulta dupa vaccinare.
Cea mai mare parte a acestor mutatii sunt deja cunoscute, regasite la varianta Delta, britanica si indiana”, a spus medicul la Antena 3.
Publicitate
„Este greu de spus in ce masura aceasta varianta virala scapa de protectia oferita de vaccinul sau de trecerea prin boala, dar se pare ca intr-adevar ar putea sa ocoleasca cel putin partial raspunsul imun, tinand cont si de faptul ca o parte din cazurile deja identificate sunt la persoanele vaccinate sau au istoric de trecere prin boala.
Este foarte greu si nu vreau sa ne hazardam la speculatii. Varianta Delta reduce activitatea neutralizanta a anticorpilor de circa 2,8 ori, varianta sud-africana, beta, reduce activitatea neutralizanta a anticorpilor de peste sapte ori.
Asta inseamna ca atunci cand ai o varianta virala care scade foarte mult activitatea neutralizanta a anticorpilor, va impacta eficienta vaccinului si va reduce considerabil acea eficienta.
Varianta beta, varianta sud-africana, este cea care are cea mai ridicata capacitate de a ocoli raspunsul imun.
Varianta noua din Botswana, si vedem ca s-a extins, este mai transmisibila decat varianta Delta sau poate sa genereze cazuri mai grave, inca nu stim, dar in urmatoarele doua saptamani probabil ca vom avea acest raspuns.
Azi se intruneste comitetul de experti OMS si ma astept ca cel putin sa fie inclusa in variantele de interes aceasta noua varianta, cu multiple mutatii.
Este important sa intelegem daca avem nevoie de alte masuri epidemiologice de raspuns, fata de cele pe care deja le aplicam.
Vedem ca unele state au impus limitari de calatorie in Africa de Sud, si celor care se intorc din Africa de Sud. Ce este important este sa intelegem ca avem nevoie sa consolidam capacitatea de secventiere, pentru ca fara asta va fi greu sa urmarim care este evolutia acestei noi variante virale.
Datele preliminare din Africa de Sud arata doua lucruri. Ca in timp relativ scurt numarul de variante virale identificate prin secventiere a crescut foarte mult, mai mult decat dinamica pe care a avut-o varianta Delta, in momentul de fata se estimeaza ca ar putea fi mai contagioasa decat Delta.
Rata bazala de reproducere a cazurilor este exprimata in jur de 2, asta insemna o crestere abrupta a numarului de cazuri. In Africa de Sud sunt peste 77 de cazuri, in mod deosebit in scoli si la tineri.
Trebuie sa acceleram campania de vaccinare. Ma astept ca formele de imbolnavire (n.r. la persoanele vaccinate) sa fie mult mai usoare decat in cazul celor nevaccinati sau care nu au istoric de trecere prin boala.
Prin vaccinare putem limita raspandirea de noi variante mutante”, a mai spus Valeriu Gheorghita.
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…
Subiectul custodiei copiilor dintre Silviu Prigoana si Adriana Bahmuteanu a generat numeroase controverse de-a lungul…