Romanii, loviti de scumpiri inca din prima zi de toamna: Facturi mai mari la gaze si electricitate
Incepand cu prima zi de toamna, romanii se confrunta cu noi scumpiri care afecteaza bugetele gospodariilor. Consumatorii de gaze naturale din Romania vor plati, din luna septembrie, facturi majorate, ca urmare a cresterii tarifelor de distributie cu 24,1%, asa cum au fost aprobate recent de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).
Conform unui anunt al Asociatiei Energia Inteligenta (AEI), aceasta majorare afecteaza cel mai mare operator de distributie a gazelor naturale din Romania. In ultimii trei ani, tarifele de distributie au suferit o crestere semnificativa, ducand la o dublare a costurilor suportate de consumatori. In 2022, tarifele au crescut cu 11%, in 2023 cu un impresionant 52,2%, iar acum, in 2024, cu un suplimentar 24,1%. Aceste majorari constante nu fac decat sa amplifice presiunea asupra gospodariilor romanesti, care trebuie sa aloce o parte tot mai mare din venituri pentru plata utilitatilor.
Publicitate
Nu doar facturile la gaze vor fi afectate de aceste scumpiri. Incepand cu luna septembrie, si facturile la curent electric vor fi mai mari. Desi detaliile privind procentul exact al majorarii pentru electricitate nu au fost inca clar specificate, este de asteptat ca romanii sa resimta o noua povara financiara. Aceste cresteri vin intr-un context in care inflatia si costurile de trai sunt deja ridicate, amplificand dificultatile economice pentru multi cetateni.
Dumitru Chisalita, un expert respectat in domeniul energiei, considera ca aceasta majorare este, in mare parte, o consecinta a politicilor anterioare de gratuitate pentru bransarea la reteaua de gaze naturale, implementate incepand din 2020. Decizia de a permite racordarea gratuita a consumatorilor la retea a generat, in timp, un deficit care acum trebuie acoperit prin cresterea tarifelor de distributie. „Aceasta este o povara care, din pacate, se rasfrange asupra tuturor consumatorilor, indiferent daca au beneficiat sau nu de aceste facilitati”, a explicat Chisalita.
Cresterile succesive ale tarifelor la energie, atat pentru gaze naturale, cat si pentru electricitate, ridica semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea economica a multor gospodarii din Romania. In absenta unor masuri de protectie eficiente, cum ar fi subventii sau plafonari ale preturilor, multi consumatori ar putea ajunge in situatia de a nu-si putea achita facturile, ceea ce ar putea conduce la o crestere a numarului de debransari.
In concluzie, romanii trebuie sa se pregateasca pentru o toamna si iarna dificile, marcate de cresteri continue ale costurilor cu utilitatile, intr-un context economic deja tensionat. Ramane de vazut cum vor reactiona autoritatile si daca vor fi implementate masuri pentru a atenua impactul acestor scumpiri asupra populatiei.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…