Un nou cutremur in zona seismica Vrancea. Cel mai puternic din ultimele zile a avut loc in noaptea de vineri spre sambata
Un nou seism a fost inregistrat in noaptea de vineri spre sambata in zona seismica Vrancea, una dintre cele mai active regiuni tectonice din Romania. Cutremurul, cu magnitudinea de 3,9 grade pe scara Richter, este cel mai puternic din ultimele zile si s-a produs la ora 04:33, conform datelor furnizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INFP).
Miscarea tectonica a avut loc la o adancime de 139,9 kilometri si s-a resimtit in mai multe localitati din zona de curbura a Carpatilor. Epicentrul a fost localizat la 48 km vest de Focsani, 60 km nord de Buzau, 65 km est de Sfantu Gheorghe, 74 km est de Brasov si 89 km nord-est de Ploiesti.
Publicitate
Specialistii INFP clasifica seismul drept unul slab, fara efecte semnificative. Potrivit informatiilor transmise de romaniatv.net, nu au fost raportate victime sau pagube materiale.
Acest cutremur vine la doar cateva ore dupa alte doua seisme de intensitate mai mica, inregistrate tot in cursul zilei de vineri. Primul a avut loc la ora 14:50 si a avut magnitudinea de 3,2 grade, iar al doilea s-a produs la ora 23:14 si a fost de 2,7 grade pe scara Richter. Ambele au avut epicentre la adancimi de peste 100 de kilometri, ceea ce le incadreaza in categoria cutremurelor subcrustale, tipice pentru regiunea Vrancea.
De la inceputul lunii aprilie, in zona Vrancea au fost inregistrate cinci cutremure, toate de mica intensitate. Desi aceasta activitate seismica se incadreaza in tiparul normal al regiunii, frecventa crescuta a acestor evenimente poate genera ingrijorare in randul populatiei.
In contextul valului de seisme recente, autoritatile si expertii in protectie civila reamintesc populatiei masurile de siguranta esentiale in caz de cutremur:
Pastreaza-ti calmul si nu iesi din cladire in timpul seismului.
Adaposteste-te sub o piesa de mobilier solida sau langa un perete de rezistenta.
Evita ferestrele, obiectele suspendate sau mobilierul instabil.
Nu folosi liftul si nu aprinde lumina imediat dupa cutremur.
Urmareste doar informatiile oficiale furnizate de INFP sau IGSU.
De asemenea, este important ca fiecare familie sa aiba pregatit un plan de urgenta, care sa includa un rucsac cu provizii de baza: apa, alimente neperisabile, lanterna, medicamente si copii ale documentelor importante.
6 aprilie: Praznicul Sfantului Eutihie – Sfantul facator de minuni care aduce sanatate si belsug…
Sportul romanesc este in doliu: Cornel Zamfirescu, un campion al sporturilor cu motor, a incetat…
Mihaela Tatu, inlocuita la Antena 1 dupa doar o luna de la revenire La nici…
Claudiu Tarziu, suspendat din AUR: Motivele deciziei si reactia acestuia Claudiu Tarziu, considerat al doilea…
Claudiu Tarziu, suspendat din functia de presedinte al CNC al AUR: Detalii despre conflictul cu…
Se intoarce iarna! Ninsori, viscol și temperaturi negative până pe 7 aprilie, avertizează ANM Prognoza…