Categories: Sanatate

Un cunoscut medic avertizeaza: ”Poate duce la deces! Nu va mai riscati viata!”

Medicul Tudor Ciuhodaru a elaborat un ”mic ghid” de supravietuire la inec. Cunoscutul medic a spus si de ce nu este bine sa intram in apa imediat dupa o mancare grea sau dupa ce am stat mult timp in soare puternic.

Publicitate

Nu va mai riscati viata!

(Mic) ghid de supravietuire la inec – 10 lucruri care (va) pot salva viata!

1. E frecvent letal- a treia cauza de deces la adult in sezonul estival.

2. Primul ajutor consta in scoaterea din apa urmata de evaluarea si stabilizarea semnelor vitale.

3. Sansele de reusita sunt conditionate de intensitatea si durata lipsei de oxigen la nivelul organismului determinata atat de durata submersiei, temperatura apei cat si de varsta, boli sau leziuni asociate.

4. De aceea salvatorul trebuie sa ajunga la victima cat mai rapid.

5. Dupa 4-5 minute sansele de reusita scad.

6. Siguranta salvatorului e pe primul plan.

7. Apreciati corect resursele fizice necesare unui astfel de demers.

8. Aveti grija la posibilele reactii de panica in care victima se agata de salvator si pune viata ambelor persoane in pericol.

9. Victima care a plonjat este considerata ca avand leziuni de coloana vertebrala. Stabilizati cu mainile gatul victimei in pozitie neutra. Scoateti victima din apa pe un suport rigid.

10. Evaluati semnele vitale. Daca sunt prezente se plaseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta iar daca sunt absente se incepe resuscitarea cardiopulmonara. Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva pana la sosirea echipajului medical de urgenta.

!!! Supravietuirea unei submersii prelungite, chiar dupa resuscitarea indelungata, este neobisnuita.

Cum poate fi prevenit?

1. Nu inotati in zonele de plaja nesupravegheate/neamenajate sau fara persoane in jur. Apa poate fi inselatoare si pentru inotatorii experimentati.

2. Respectati avertizarile si indicatiile salvamarilor.

3. Intrati treptat in apa. Diferenta mare de temperatura sau trauma poate duce la deces.

4. Evitati plonjarile si udati in prealabil fata, gatul, ceafa, pieptul, spatele pentru a permite termoreglarea. Evitati imbaiatul fara acomodare daca ati stat mult in soare sau daca temperatura apei e mai mica de 20 de grade.

5. Supravegheati cu mare atentie copiii, varstnicii si persoanele cu afectiuni asociate.

6. Nu intrati in apa dupa ce ati consumat alcool, ati mancat copios sau dupa un efort fizic intens.

Primul ajutor consta in scoaterea din apa urmata de verificarea semnele vitale. Daca sunt prezente se plaseaza pacientul in pozitie laterala de siguranta iar daca sunt absente se incepe resuscitarea cardiopulmonara. Dupa restabilirea semnelor vitale se va efectua incalzirea progresiva pana la sosirea echipajului medical de urgenta.

Exista cateva reguli de baza

1. Salvatorul trebuie sa ajunga la victima cat mai rapid. Daca nu realizeaza in maxim 4-5 minute sansele de reusita scad. Utilizati o barca sau orice alt mijloc de transport.

2. Salvatorul trebuie sa tina cont de siguranta personala. Apreciati corect resursele fizice necesare unui astfel de demers. Apropiati-va de victima din spate si o apucati de brat sau par pentru a o mentine deasupra apei. Aveti grija la posibilele reactii de panica in care victima se agata de salvator si pune viata ambelor persoane in pericol.

3. Victima este considerata ca avand leziuni de coloana vertebrala. Stabilizati cu mainile gatul victimei in pozitie neutra. Scoateti victima din apa pe un suport rigid.

4. Supravietuirea unei submersii prelungite, chiar cu resuscitare lunga, este neobisnuita.

5. Cei care supravietuiesc inecului trebuie evaluati intr-un spital pentru continuarea terapiei si a eventualelor complicatii.

Prognosticul depinde de durata submersiei, temperatura apei, gradul de poluare dar si severitatea hipoxiei varsa, patologie si leziuni asociate”, a spus medicul Tudor Ciuhodaru, potrivit DCNews.

Publicitate
Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Ilie Bolojan da militaria jos din pod: „Am tolerat o zona de clientela politica, de lipitori. Companiie de stat au fost capusate!”

Ilie Bolojan acuza clientelismul politic si anunta reforme majore in administratia locala Premierul desemnat Ilie…

46 de minute ago

Scoala de la 8 la 17. Reforma propusa de premierul Ilie Bolojan.

Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari…

2 ore ago

Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 12 iulie 2025. Reusite in cariera pentru Fecioare, surprize mari pentru Sagetatori, vesti bune pentru Varsatori

Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…

7 ore ago

Incepe Iadul Rosu. Romica Jurca: „Raul de acum urmeaza”

Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…

23 de ore ago

Reactia presedintelui CCR in plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. Ce a spus Marian Enache

Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…

24 de ore ago

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa. Din educatie si cercetare nu dam oameni afara”

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa”. Intr-un context tensionat marcat de…

o zi ago