Presedintele american Donald Trump a renuntat duminica la amenintarea de a impune tarife vamale de 50% asupra importurilor din Uniunea Europeana incepand cu luna viitoare, acceptand sa extinda termenul limita pana pe 9 iulie pentru ca discutiile dintre Washington si blocul comunitar format din 27 de state sa ajunga la un acord.
Trump anuntase vineri ca recomanda ca tarifele de 50% sa intre in vigoare de la 1 iunie, exprimandu-si frustrarea ca negocierile cu UE nu avanseaza suficient de repede. Aceasta amenintare a agitat pietele financiare internationale si a intensificat razboiul comercial marcat de modificari frecvente ale politicilor tarifare aplicate partenerilor si aliatilor Statelor Unite.
Trump, care si-a exprimat adesea nemultumirea fata de Uniunea Europeana si tratamentul aplicat Statelor Unite in materie de comert, a facut pasul inapoi dupa ce presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut duminica, in cadrul unei convorbiri telefonice, sa amane implementarea tarifelor pana in iulie – termenul pe care chiar el il stabilise in aprilie cand a anuntat noile masuri tarifare.
„Am avut o convorbire foarte placuta si am fost de acord sa amanam”, a declarat Trump inainte de a reveni la Washington dupa un weekend petrecut in New Jersey. „Ea mi-a spus ca ne vom intalni rapid si vom vedea daca putem ajunge la o intelegere.”
Von der Leyen a declarat, intr-o postare pe platforma X, ca a avut o „discutie buna” cu presedintele american si ca Uniunea Europeana este pregatita sa avanseze rapid in negocieri.
„Europa este pregatita sa avanseze rapid si decisiv in cadrul negocierilor”, a transmis ea. „Pentru a ajunge la un acord bun, avem nevoie de timp pana pe 9 iulie.”
Euro si dolarul american au crescut fata de valutele de refugiu precum yenul japonez si francul elvetian, dupa ce Trump a acceptat amanarea termenului-limita.
La inceputul lunii aprilie, Trump stabilise o fereastra de 90 de zile pentru discutiile comerciale cu Uniunea Europeana, care urma sa se incheie pe 9 iulie. Insa vineri a rasturnat complet aceasta planificare, afirmand ca nici nu mai urmareste incheierea unui acord.
„Nu caut niciun acord”, spunea atunci Trump. „Am stabilit deja acordul – este de 50%.” Drept urmare, principalii indici bursieri din SUA si Europa au scazut, iar dolarul s-a depreciat.
Desi Trump a agitat economia globala cu politicile sale comerciale, dupa anuntul sau din aprilie privind tarifele impuse mai multor tari, el a inceput sa isi domoleasca tonul in favoarea negocierilor. De atunci, Washington a semnat un acord cu Marea Britanie si a purtat discutii cu China.
Totusi, progresele in relatia cu Uniunea Europeana au fost limitate, fapt ce a alimentat nemultumirea liderului american si a accentuat tensiunile dintre cele doua parti, deja tensionate din cauza agendei „America intai” promovata de Trump si a dependentei istorice a Europei fata de sprijinul american in domeniul securitatii si apararii.
Intr-o zi aparent obisnuita la Spitalul Orasenesc , linistea holului de primiri urgente a fost…
Tarife dinamice la energie, o schimbare majora in Romania. Ce inseamna si cum poti economisi…
Guvernul a adoptat un pachet de masuri fiscal-bugetare care intra in vigoare la 1 septembrie…
Vestea disparitiei fulgeratoare a lui Felix Baumgartner, sportivul austriac recunoscut pentru saltul sau istoric din…
Durere fara margini pentru Mihaela Radulescu, care trece printr-un moment sfasietor dupa ce partenerul ei…
Moartea tragica a lui Felix Baumgartner zguduie lumea sporturilor extreme Decesul fulgerator al lui Felix…