Categories: Life & Style

Transplanturile de microbiomi pot reprograma sistemul imunitar pentru a ataca tumorile

„Pentru prima data in lume, am luptat cu succes impotriva tumorilor canceroase prin schimbarea microbiomului intestinal”, spune medicul oncolog.

Publicitate

Schimbarea microbiomului intestinal poate reprograma sistemul imunitar pentru a ataca tumorile maligne, conform rezultatelor unui studiu clinic unic la Sheba Medical Center din Israel.
Rezultatele au fost publicate in revista Science peer-review de catre o echipa de cercetare condusa de oncologul senior GI Dr. Ben Boursi, oncologul senior Dr. Gal Markel si doctorandul Erez Baruch.

„Pentru prima data in lume, am luptat cu succes impotriva tumorilor canceroase prin schimbarea microbiomului intestinal”, a spus Boursi.

“In prezent, imunoterapia functioneaza doar pentru 40 -50 la suta din pacienti. Anticipam ca, cu ajutorul acestui tratament revolutionar, vom vedea cat mai multi pacienti posibil transformandu-se din cei care nu raspund in respondenti ”, a spus el.

Cercetatorii au efectuat transplant de microbiote fecale (FMT) la 10 pacienti bolnavi in stadiu terminal cu melanom metastatic care nu au raspuns la imunoterapie si au epuizat toate celelalte optiuni de tratament existente.

„In prima etapa, am eradicat microbiomul existent al pacientului, dupa care am transplantat microbiota intestinala de la supravietuitorii cancerului care avusesera melanom, dar care au raspuns bine la imunoterapie si care au fost vindecati de cancer de cel putin un an”, Boursi a explicat.

Rezultate semnificative

La doua saptamani dupa ce microbiomul donator a fost introdus prin colonoscopie, iar pacientii au absorbit complet microbiota donatorului, au reluat imunoterapia.

De asemenea, au primit pastile inodore, fara aroma, care contin aceleasi bacterii timp de trei luni.

La doi dintre participantii la studiu, tumorile s-au micsorat considerabil. O tumoare a unui pacient a disparut si nu a mai reaparut nici in urmatorii doi ani.

„A vedea un raspuns de 30% este cu adevarat extraordinar”, a explicat Boursi catre ISRAEL21c, avand in vedere starea terminala a participantilor si tratamentele lor anterioare nereusite.
Cel mai important, Boursi si echipa sa au vazut dovezi ale unui raspuns imun crescut la nivel celular, precum si in profilurile de expresie genica ale celor trei pacienti care au raspuns pozitiv la transplant.

El crede ca unii dintre pacientii transplantati nu au reactionat la imunoterapie din cauza modificarilor genetice ale tumorilor lor – ceea ce inseamna ca microbiomul nu este singurul factor care poate afecta raspunsul la tratament.

Acum ca procedura de transplant de microbiomi s-a dovedit a fi „simpla, sigura si relativ ieftina”, Boursi si echipa de la Sheba o testeaza pe alti pacienti cu melanom, precum si pe pacientii cu cancer pulmonar, una dintre cele mai frecvente cauze ale deceselor de cancer.

Efectele secundare au disparut

Indiferent daca FMT a afectat sau nu cu succesul imunoterapiei, aceasta a avut un alt beneficiu neasteptat: in timp ce multi dintre participantii la studiu au suferit efecte secundare severe in timpul tratamentului lor anterioar nereusit de imunoterapie, aceasta imunoterapia FMT nu a provocat deloc efecte secundare semnificative.

„Numai aceasta este o realizare extraordinara”, a spus Boursi.

Acum, echipa exploreaza daca tratamentul pentru transplant ar putea fi utilizat in mod special pentru a facilita efectele secundare ale imunoterapiei.

Ei anticipeaza ca activitatea lor continua de laborator ii poate ajuta sa identifice pacientii cu cancer care vor beneficia cel mai mult de terapia FMT, precum si sa identifice cel mai potrivit donator pentru fiecare pacient.

Ei spera, de asemenea, sa defineasca calea biologica care sta la baza schimbarii reactiei imune.

Ce este microbiomul intestinal care poate face o astfel de diferenta in succesul imunoterapiei?

„Stim ca microbiomul intestinal are multe roluri in sanatatea umana si unul este dezvoltarea sistemului imunitar”, spune Boursi pentru ISRAEL21c.

Publicitate
Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Scoala de la 8 la 17. Reforma propusa de premierul Ilie Bolojan.

Reforma lui Ilie Bolojan in educatie: Scoala de la 8 la 17, norme mai mari…

1 minut ago

Camelia Patrascanu, horoscop pana pe 12 iulie 2025. Reusite in cariera pentru Fecioare, surprize mari pentru Sagetatori, vesti bune pentru Varsatori

Horoscop pana pe 12 iulie 2025. Astrologul Camelia Patrascanu a prezentat, la Fanatik.ro, previziunile astrale…

5 ore ago

Incepe Iadul Rosu. Romica Jurca: „Raul de acum urmeaza”

Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…

21 de ore ago

Reactia presedintelui CCR in plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. Ce a spus Marian Enache

Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…

22 de ore ago

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa. Din educatie si cercetare nu dam oameni afara”

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa”. Intr-un context tensionat marcat de…

23 de ore ago

Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvaluiri despre ultimele clipe din viata campionului

Ultimele clipe din viata lui Mihai Leu. Medicul Irinel Popescu dezvaluie ce s-a intamplat inainte…

23 de ore ago