Fermierii cer Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, sa declare stare de calamitate din cauza secetei severe si a arsitei in toate zonele unde mai mult de jumatate din suprafata cultivata este afectata. Ei sustin ca sunt judete in care culturile de toamna sunt afectate pana la 80%.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare solicita, pana la 31 iulie, declararea starii de calamitate cauzata de seceta pedologica severa si arsita atmosferica in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de o cultura este afectata, sustin reprezentantii aliantei intr-o scrisoare deschisa adresata autoritatilor.
„Alianta pentru Agricultura si Cooperare va informeaza oficial ca fermierii au inregistrat pagube uriase in urma instalarii secetei pedologice severe din iarna 2021-2022, primavara anului 2022 si arsita atmosferica din aceasta vara. Sunt judete unde suprafetele cu culturi agricole de toamna au un grad de afectare datorat secetei pedologice severe cuprins intre 40-80%. Dupa cum bine stiti, situatia este mult mai dramatica la culturile de primavara care au un grad de afectare intre 90-100%. (…)
Publicitate
Avem nevoie de declararea starii de calamitate cu celeritate, deoarece majoritatea contractelor pentru inputurile cu pret crescut datorita crizelor energetice, carburanti, razboi, vor ajunge la termen la sfarsitul lunii iulie 2022. In fiecare an normal agroclimatic, fermierii si-au achitat inputurile, au livrat recoltele contractate cu furnizorii de inputuri sau cu firmele locale, au platit arenda, ratele la credite, leasing, taxele si impozitele”, se precizeaza in documentul citat de Agerpres.
Reprezentantii Aliantei pentru Agricultura si Cooperare sustin ca, desi seceta din acest an nu este generalizata la nivelul intregii tari, afectand doar anumite judete, fermierii sunt afectati mult mai grav decat in anul de recolta 2020 din cauza efectelor crizelor energetice, de carburanti sau a razboiului.
„Sunt multe cazuri cand dificultatile sunt de natura supravietuirii exploatatiei agricole avand in vedere investitiile mari care s-au facut in ferme in anul acesta, datoriile pe care acestia le au pentru inputurile folosite in anul de recolta 2022, cheltuielile cu arenda si cheltuielile necesare pentru infiintarea culturilor agricole pentru anul agricol 2022-2023”, se mentioneaza in scrisoare.
Fermierii cer ministrului Agriculturii Petre Daea sa inceapa demersurile pentru declararea starii de calamitate din cauza secetei pedologice severe si a arsitei in localitatile/judetele unde mai mult de 50% din suprafata acoperita de culturi agricole este afectata. Conform sursei citate, OUG vine in continuarea legislativa a OMADR 97/2020 cu modificarile si completarile ulterioare, dand posibilitatea autoritatilor implicate sa aiba puterea conferita prin lege de a declara stare de calamitate si asimilarea cu forta majora. Fermierii solicita sa se declare stare de calamitate pana in 31 iulie.
Scrisoarea a fost semnata de reprezentantii organizatiilor: Federatia Nationala a Producatorilor din Agricultura, Industria Alimentara si Servicii Conexe din Romania – PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV si Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania – APPR. Cele 4 organizatii profesionale din agricultura, industrie alimentara si servicii conexe, reunite informal in Alianta pentru Agricultura si Cooperare au aproximativ 3500 de membri care lucreaza o suprafata totala de 2,5 milioane hectare, la care se adauga 1,5 milioane hectare echivalentul UVM aferent zootehniei, pe intreg teritoriul Romaniei. Alianta cuprinde totodata si membri care activeaza in industria alimentara si cumuleaza o cifra de afaceri de 24,2%, respectiv un numar de angajati de 15,95% din totalul sectorului alimentar romanesc.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…