Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei a anuntat ca de Ziua Nationala a Lecturii, celebrata pe 15 februarie, in toate scolile, programul se modifica astfel incat, indiferent de disciplina prevazuta in orar, de la ora 11:00 si pana la ora 14:00, vor fi organizate activitati de lectura la care sa participe toti prescolarii si elevii.
„Intr-o tara in care sub 10% dintre cetateni cumpara o carte pe an, rolul scolii devine esential in a cultiva o activitate aparent desueta, lectura, ca preocupare menita sa ne salveze dintr-un univers superficial, un univers in care dam click fara a decide”, a transmis Sorin Cimpeanu, printr-un comunicat de presa.
Sorin Cimpeanu precizeaza ca, de anul acesta, Romania are o Zi nationala a lecturii, iar in calitate de ministru al educatiei a decis ca marti, 15 februarie 2022, in toate scolile, programul sa se modifice astfel incat, indiferent de disciplina prevazuta in orar, la ora 11:00 si la ora 14:00, invatatorul sau profesorul sa organizeze, la clasa unde este prezent, activitati de lectura la care sa participe toti prescolarii si elevii.
Publicitate
„In prealabil, personalul didactic va recomanda tuturor sa aduca o carte preferata sau sa imprumute de la biblioteca scolara o carte si, timp de 15 minute, sa citeasca fie individual, fie in grupuri mici de lucru”, sustine ministrul.
„Obiectivul activitatii este de a promova lectura ca obicei cotidian, fara a presupune discutarea fragmentelor citite sau realizarea unei analize pe text. Unitatile de invatamant pot organiza activitati de incurajare a lecturii pentru comunitatea sociala din care fac parte, cu respectarea normelor sanitare anti-COVID-19”, mai spune ministrul.
Ministrul invita bibliotecile locale, judetene si/sau metropolitane sa deruleze activitati de prezentare a propriilor servicii, de obtinere a unui permis de biblioteca, de colectare si donatie de carte, inclusiv prin amenajarea de standuri in incinta unitatilor de invatamant si recomanda asociatiilor, fundatiilor nonprofit, societatilor de gestiune a drepturilor de autor, cu experienta in derularea de activitati educationale, sa sustina cluburi de lectura, ateliere de scriere creativa si/sau ilustrare de carte, discutii si dezbateri pe teme literare sau alte programe similare.
Cimpeanu mai incurajeaza scolile sa ofere editurilor si librariilor, la cerere si in masura disponibilitatii, spatii cu titlu gratuit pentru a prezenta, eventual a vinde, carte cu teme educative si/sau recreative, adecvate varstei elevilor.
Totodata, unitatile de invatamant sunt invitate sa popularizeze evenimentele asociate Zilei lecturii in presa locala si nationala, dar si in mediul online.
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…