Categories: Life & Style

Sfaturi de la florari. Ce trebuie sa faci cu muscatele( Pelargonium) in luna noiembrie. Locul unde trebuie sa le asezi pentru a inflori abundent

Muscatele: Ghidul Complet de Ingrijire in Luna Noiembrie pentru o Iernare Reusita

Muscatele sunt plante elegante si usor de intretinut, dar iernile reci din Romania le pot pune la incercare rezistenta. Originare din Africa de Sud, aceste plante sunt sensibile la frig, iar noiembrie este luna cruciala pentru pregatirea lor pentru sezonul rece. Urmand cativa pasi simpli, poti asigura o iernare reusita a muscatelor, astfel incat acestea sa revina in primavara cu o explozie de flori.

1. Curatarea si Taierea Muscatelor: Pregatirea pentru Repus

Inainte de a muta muscatele intr-un loc de iernare, este esential sa le cureti de frunzele uscate sau deteriorate, pentru a reduce riscul aparitiei bolilor. Taierea ramurilor este urmatorul pas important – scurteaza-le pana la jumatate sau chiar mai mult, lasand doar cateva noduri sanatoase. Aceasta taiere stimuleaza regenerarea plantei si previne epuizarea acesteia in lunile de iarna.

2. Tratamente de Protectie: Fitosanitare si Antifungice

Dupa taiere, este indicat sa aplici un tratament fitosanitar pentru a preveni infestarea cu daunatori, cum ar fi afidele sau acarienii. De asemenea, un tratament cu fungicid este recomandat pentru a proteja planta de mucegaiuri. Un sfat util este sa presari un strat subtire de praf de carbune de lemn ars pe suprafata substratului si pe ramurile taiate – acesta ajuta la descurajarea mucegaiului si actioneaza ca un dezinfectant natural.

Publicitate

3. Udarea Corecta a Muscatelor pe Timp de Iarna

Desi muscatele au nevoie de apa, udarea trebuie sa fie mai rara in lunile reci, pentru a preveni putrezirea radacinilor. In perioada de iarna, uda muscatele doar atunci cand pamantul este complet uscat la atingere. O regula practica este sa verifici pamantul o data pe saptamana si sa te asiguri ca nu ramane umed prea mult timp.

4. Alegerea Locului Potrivit pentru Iernare

Un aspect mai putin cunoscut este ca muscatele nu necesita multa lumina in perioada de iarna. Ele pot fi pastrate intr-un loc intunecat, precum un beci sau o camera racoroasa. Temperaturile ideale pentru iernatul muscatelor sunt cuprinse intre 5 si 10 grade Celsius – la aceasta temperatura, plantele intra intr-o stare de repaus, conservandu-si resursele pentru primavara.

5. Verificarea Periodica a Starii Muscatelor

Chiar si in repaus, muscatele au nevoie de putina atentie. Verifica-le la intervale de cateva saptamani pentru a observa daca apar semne de mucegai sau daunatori. Daca observi ca planta incepe sa dezvolte mucegai sau ca solul devine compact, indeparteaza frunzele afectate si afaneaza usor pamantul.

6. Ingrasamintele: Cand si Cum le Folosim

In timpul iernii, muscatele nu au nevoie de fertilizant. Totusi, este o idee buna sa aplici un ingrasamant cu eliberare lenta la inceputul primaverii, cand muscatele incep sa iasa din repaus. Acesta le va oferi nutrientii necesari pentru o crestere rapida si o inflorire spectaculoasa.

7. Locul Ideal pentru o Inflorire Spectaculoasa

La inceputul primaverii, cand temperaturile incep sa creasca si muscatele ies din repaus, asezarea lor intr-un loc bine luminat este esentiala pentru stimularea infloririi. Alege o zona cu multa lumina naturala, cum ar fi un pervaz insorit sau un balcon orientat spre sud. Muscatele iubesc lumina directa a soarelui si caldura, care le ajuta sa produca flori in abundenta. Pe masura ce temperaturile devin mai blande, poti scoate muscatele afara, asigurandu-te ca sunt protejate de vanturile puternice si de inghetul de dimineata.

8. Adaptarea Treptata la Lumina de Primavara

Pe masura ce temperaturile incep sa creasca, este indicat sa adaptezi muscatele treptat la lumina solara. In martie, muta-le intr-o zona cu mai multa lumina si creste treptat frecventa udarii. Aceasta adaptare le va ajuta sa se pregateasca pentru un nou sezon de inflorire, fara riscul de soc termic sau de lumina.

Pregatindu-ti muscatele corespunzator pentru iarna si oferindu-le locul ideal la inceputul primaverii, te vei bucura de o explozie de culori in gradina sau balconul tau!

Publicitate

Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

Horoscop rune 16 noiembrie 2024.

Pentru data de 16 noiembrie 2024, horoscopul runelor ofera indrumari specifice fiecarui semn zodiacal, evidentiind…

5 ore ago

Guvernul a aprobat! O noua indemnizatie lunara, de la 1 ianuarie 2025!

Guvernul aproba o noua indemnizatie lunara, incepand din 2025 In cadrul unei sedinte din luna…

6 ore ago

Maria Constantin, fina lui Silviu Prigoana, reactie incredibila dupa moartea nasului sau: „Nimeni nu imparateste pamantul.”

Moartea lui Silviu Prigoana a lasat o mare tristete La scurt timp dupa anuntul trist…

8 ore ago

Adriana Bahmuteanu, prima reactie dupa moartea lui Silviu Prigoana: „Sunt in stare de soc”

Silviu Prigoana a murit in timp ce lua masa la un restaurant Silviu Prigoana, cunoscutul…

10 ore ago

Tragedie in familia Prigoana. Silviu Prigoana s-a stins fulgerator

Silviu Prigoana, Fondatorul Realitatea TV, a Decedat Silviu Prigoana, om de afaceri si fondatorul Realitatea…

10 ore ago