Categories: Sanatate

Semne nebanuite care anunta fibroza pulmonara, boala care l-a rapus pe faimosul dr. Gheorghe Mencinicopschi

Publicitate

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi a murit pe un pat de spital. Acesta si-a trait ultimele clipe din viata conectat la aparate.

Se pare ca diagnosticul pus cercetatorului Gheorghe Mencinicopschi a fost fibroza pulmonara.

Ce este fibroza pulmonara

Fibroza pulmonara este cunoscuta sub numele de boala pulmonara intestitiala, termen general pentru o varietate de boli ale plamanilor cronice. Plamanii pacientului cu fibroza pulmonara sunt rigizi din cauza cicatrizarii, a fibrozarii tesuturilor pulmonare dintre sacii de aer (intestitiu). Tesutul cicatrizat se afla in imposibilitate de a transporta oxigenul.

Simptome

Semnele si simptomele fibrozei pulmonare sunt:

– Dispnee (respiratie scurta);

– Tuse uscata;

– Oboseala;

– Scaderea inexplicabila in greutate;

– Dureri musculare si articulare.

Simptomele frecvente ale fibrozei pulmonare sunt dificultatea de respiratie (mai ales in timpul sau dupa o activitate fizica) si tusea uscata. Adesea, acestea se manifesta cand boala boala se afla intr-un stadiu avansat si s-au format deja leziunile pulmonare (acestea fiind ireversibile). De obicei, problemele respiratorii se agraveaza progresiv, iar pacientii manifesta dificultate de respiratie chiar in timpul unor activitati de rutina (in timp ce se imbraca, vorbesc la telefon sau chiar mananca).

Factori de risc

Factori care predispun la aparitia bolii:

– Varsta. Chiar daca aceasta afectiune a fost diagnosticata si la copii si sugari, fibroza pulmonara afecteaza mai ales adultii de varsta mijlocie si de varsta inaintata.

– Sexul. Barbatii sunt mai susceptibili de a manifesta fibroza pulmonara, decat femeile.

– Toxinele. Persoanele care lucreaza in industria miniera, agricultura sau constructii prezinta un risc crescut de a dezvolta fibroza pulmonara.

– Radiatiile si chimioterapia. Tratamentul cu radiatii in zona toracelui sau utilizarea unor medicamente in chimoterapie cresc riscul aparitiei fibrozei pulmonare.

Factorii de risc pentru fibroza pulmonara idiopatica

Desi cauzele fibrozei pulmonare idiopatice nu sunt cunoscute, cercetatorii au identificat anumiti factori care cresc riscul dezvoltarii acestei boli:

Publicitate

– Fumatul. Aceasta afectiune apare cu predispozitie in randul fumatorilor si persoanelor care au renuntat la acest viciu.

– Factorii genetici. O forma grava de fibroza pulmonara idiopatica a fost identificata in cadrul anumitor familii. Cercetatorii nu au identificat genele implicate dar au descoperit modificari genetice la nivelul proteinelor din caile respiratorii.

– Virusurile. Multe persoane au raportat simptome ale fibrozei pulmonare dupa o infectie virala, mai ales daca a fost cauzata de un virus herpetic, precum Epstein-Barr (provoaca mononucleoza). Ca urmare, specialistii analizeaza si rolul pe care virusurile il pot avea asupra declansarii unei boli pulmonare.

Complicatii

1. Scaderea nivelului de oxigen din sange (hipoxemie) – Deoarece fibroza pulmonara reduce cantitatea de oxigen care ajunge in sistemul respirator, pacientul poate manifesta hipoxemie. Lipsa de oxigen poate perturba functionarea normala a organismului si valorile scazute ale acestuia pot pune in pericol viata pacientului.

2. Hipertensiune arteriala pulmonara – Spre deosebire de tensiunea arteriala sistemica, aceasta afectiune se manifesta doar la nivelul arterelor pulmonare. Debutul are loc atunci cand arterele capilare sunt comprimate de tesutul cicatriceal, fapt ce determina o rezistenta crescuta a fluxul sanguin in plamani (rezistenta vasculara pulmonara). Acesta, la randul sau, conduce la ridicarea tensiunii din interiorul arterelor pulmonare. Hipertensiunea pulmonara este o boala grava care se agraveaza progresiv si in cele din urma poate fi chiar fatala.

3. Insuficienta cardiaca dreapta sau cord pulmonar acut – Este o afectiune grava caracterizata prin dificultatea si chiar incapacitatea inimii (ventriculului) de a asigura si a pompa suficient sange, care sa circule prin arterele pulmonare blocate.

4. Insuficienta respiratorie – Acesta este ultimul stadiu al bolii pulmonare cronice. Apare atunci cand nivelul de oxigen din sange este periculos de scazut; consecintele sunt: aritmii cardiace si pierderea cunostintei.

 

Publicitate
Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

George Simion a plecat din tara, dupa infrangerea de la prezidentiale

George Simion surprins pe Aeroportul Otopeni inainte de ora 6 dimineata, alaturi de Vasile Puscas…

2 ore ago

Ilie Bolojan a promulgat legile apararii. Una dintre legi permite doborarea dronelor care intra in spatiul aerian al Romaniei

Cele doua legi ale Apararii, privind controlul spatiului aerian national si desfasurarea pe timp de…

2 ore ago

George Simion a reactionat dupa ce a pierdut alegerile prezidentiale: ”E greu acest gust amar al infrangerii”

George Simion recunoaste infrangerea in turul doi al alegerilor prezidentiale George Simion a recunoscut oficial…

6 ore ago

Calin Georgescu, noul lider AUR? Un nou scenariu dupa ce George Simion a pierdut alegerile.

Calin Georgescu ar putea prelua conducerea AUR dupa infrangerea lui George Simion Dupa infrangerea lui…

7 ore ago

Scrisoarea lasata de Nicusor Dan in urna: „Promit un singur lucru…”

Promisiunea lasata de Nicusor Dan la finalul dezbaterii de la Romania TV La finalul dezbaterii…

14 ore ago