Categories: Life & Style

Secretele ardeilor copti. Fiecare gospodina trebuie sa afle

Ardeii, fie dulci sau iuti, au inceput sa fie cultivati pe continentul sud-american in urma cu aproximativ doua milenii. Aceasta leguma a ajuns in Europa doar dupa descoperirea Americii, in anul 1493.

De acolo, ardeiul s-a raspandit in toate colturile lumii, fiind foarte apreciat, in special in India si in tarile din sud-estul Asiei. Europenii l-au adoptat rapid si l-au integrat in diverse preparate traditionale. Printre cele mai cunoscute soiuri de ardei se numara: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (similari cu ardeii grasi, dar mai ascutiti la varf), ardeii habaneros (de culoare maro) si ardeii Serrano (asemanatori cu ardeii iuti, dar de dimensiuni mai mari).

Ardeii copti nu sunt specifici doar bucatariei romanesti, fiind apreciati in multe alte culturi. De asemenea, sunt foarte sanatosi, deoarece prin coacere pierd doar o mica parte din nutrienti si sunt usor de digerat, ceea ce ii face ideali pentru persoanele cu stomac sensibil.

Publicitate

Cum sa alegi cei mai buni ardei pentru copt

Cand cumperi ardei pentru copt, cauta cei care sunt tari, cu coaja subtire si lucioasa, fara pete. Cei mai potriviti ardei pentru coacere sunt cei care au ajuns la maturitate si au dimensiuni mari. Spre deosebire de vinete, ardeii mari sunt considerati cei mai buni si mai gustosi. Alege ardeii mai carnosi si de forma regulata, deoarece cei cu forma neregulata se pot coace neuniform, avand zone arse sau necoapte.

Cum se coc ardeii

Ardeii pot fi copti pe orice suprafata intinsa si suficient de fierbinte. Cel mai des, acestia se coc pe o tabla sau o plita pusa pe ochiurile aragazului. Daca ai posibilitatea, coace-i pe gratar, astfel vor avea un gust deosebit.

Cum se decojesc ardeii

Dupa coacere, cel mai simplu mod de a-i decoji este sa-i pui intr-un vas de inox acoperit cu un capac. Dupa aproximativ 10 minute, coaja se va desprinde usor. O alta metoda este sa-i pui in pungi cu inchidere ermetica. Alternativ, poti presara sare grunjoasa peste ardeii proaspat copti, si dupa o ora, coaja va fi mai usor de indepartat. Evita sa-i depozitezi in apa, deoarece vor absorbi apa si isi vor pierde din savoare. Ardeii se curata cel mai usor cand sunt calzi, deci este bine sa-i decojesti imediat dupa coacere.

Un vas cu apa poate fi util pentru a te curata de resturile de coaja care raman pe maini dupa curatarea fiecarui ardei. Din ardeii copti poti face un piure cu maioneza, o garnitura perfecta pentru pui. De asemenea, un piure de ardei rosii cu ulei, in loc de maioneza, se potriveste bine cu pestele.

Beneficiile nutritionale ale ardeilor

Ardeii, fie ca sunt grasi, capia, iuti sau gogosari, sunt printre cele mai sanatoase legume pe care le avem la dispozitie in timpul verii. Analizele lor nutritionale releva o compozitie naturala exceptionala, de la vitamine, la antioxidanti si minerale, care sunt esentiale pentru buna functionare a organismului.

Cea mai buna forma de a consuma ardeii este cruda, in salate sau sub forma de suc proaspat. Totusi, proprietatile lor benefice se mentin si dupa ce sunt murati sau copti. Capsaicina, principalul compus activ din ardei, da culoarea legumelor, iar cea mai mare cantitate se gaseste in ardeii rosii. Capsaicina este un anticoagulant eficient, ajutand la prevenirea infarctului miocardic si a accidentului vascular cerebral.

Toate soiurile de ardei sunt bogate in vitamina C, insa ardeiul gras verde contine de doua ori mai multa vitamina C decat citricele, iar ardeiul rosu iute are cu 330% mai multa vitamina C decat o portocala. In 100 de grame de ardei se regasesc 125 mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandata. De asemenea, ardeii contin 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este prezenta sub forma beta-carotenului, un antioxidant puternic care combate efectele radicalilor liberi si reduce daunele asupra arterelor, nervilor si tesuturilor.

Publicitate

Publicitate
Drimboi Andra

Andra este editor al siteului noutati.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Recent Posts

A crescut limita pentru cardurile de alimente. Cine va beneficia in continuare de tichete sociale pentru alimente

Masuri pentru pensionari anuntate de premierul Marcel Ciolacu Premierul Marcel Ciolacu a anuntat o serie…

18 minute ago

Magazine Lidl, Mega Image, Auchan, Profi si Carrefour, inchise. Ce s-a descoperit in urma verificarilor facute de ANPC

Magazine Lidl, Mega Image, Auchan, Profi si Carrefour inchise temporar de ANPC Mai multe magazine…

o oră ago

Horoscop rune 20 septembrie 2024. Atentie, Berbeci, Lei si Varsatori

Horoscop rune 20 septembrie 2024 pentru toate cele 12 semne zodiacale Atentie, Berbeci, Lei si…

5 ore ago

Alerta meteo! Meteorologii anunta Cod Galben de ploi torentiale si vijelii

Cod galben de ploi si vant emis de ANM: Avertizari pentru 19-20 septembrie Administratia Nationala…

5 ore ago

Secretara la Facultatea de Medicina, disparuta miercuri, a fost gasita fara suflare. Ce i-a scris fiului sau…Din pacate el avea telefonul inchis

Secretara Universitatii „Carol Davila”, Gasita Decedata intr-un Lac din Bucuresti In varsta de 43 de…

6 ore ago