Doi candidati la prezidentiale cer anularea primului tur al alegerilor
Cristian Terhes si Sebastian Constantin Popescu, candidati la alegerile prezidentiale, au inaintat cereri catre Curtea Constitutionala, solicitand anularea rezultatelor din primul tur al scrutinului.
Conform informatiilor publicate pe site-ul CCR, cei doi candidati au cerut anularea alegerilor desfasurate in primul tur, organizat pe 24 noiembrie 2024. Fiecare dintre ei a depus cate o solicitare in acest sens, invocand motive care vor fi analizate in cadrul unei sedinte ce va avea loc joi, 28 noiembrie, la ora 11:00.
Curtea Constitutionala era asteptata sa valideze rezultatele primului tur al alegerilor pana cel tarziu vineri, in absenta unor contestatii. Dupa validare, ar trebui anuntati oficial cei doi candidati care se vor confrunta in turul doi. Totodata, rezultatul urma sa fie publicat atat in mass-media, cat si in Monitorul Oficial.
Publicitate
Turul al doilea al alegerilor prezidentiale este programat sa se desfasoare pe 8 decembrie in tara si intre 6-8 decembrie in diaspora. Campania electorala pentru acest tur incepe imediat dupa anuntarea oficiala a datei votarii si se incheie in ziua premergatoare scrutinului.
Legea 370 pentru alegerea Presedintelui Romaniei prevede ca, in termen de trei zile de la incheierea votarii, candidatii sau formatiunile politice pot solicita anularea alegerilor daca se considera ca votarea sau stabilirea rezultatelor au fost afectate de frauda „de natura sa modifice atribuirea mandatului sau ordinea candidatilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”. Astfel de cereri trebuie sa fie motivate si insotite de dovezi. Daca se constata fraude, Curtea Constitutionala poate decide repetarea scrutinului in a doua duminica de la data anularii alegerilor.
Petre Lazaroiu, fost judecator la Curtea Constitutionala, considera ca sansele de anulare a primului tur al alegerilor sunt inexistente.
„Zero sanse! Pai ce facem, intoarcem mortul de la groapa?”, a declarat Lazaroiu, facand referire la speculatiile privind invalidarea scrutinului. Acesta a precizat ca procesul electoral s-a desfasurat corect, fara plangeri majore inregistrate la Biroul Electoral Central.
Fostul judecator a subliniat ca nu exista dovezi care sa sustina acuzatiile de frauda electorala. „Ce sa probeze? Cifrele sunt clare, au fost date in timp real, deci indiferent ca le numeri sau nu, tot acelea ies”, a spus Lazaroiu. In opinia sa, acuzatiile nu au fundament: „Ce sa probezi, ca s-au furat voturi la unul si s-au bagat la altul? Pentru ca orientarea fiecarui votant e problema lui.”
El a concluzionat ca nemultumirile legate de necunoasterea candidatilor de catre electorat nu sunt un argument valid pentru anularea rezultatelor. „Fiecare castiga cu armele pe care si le alege, deocamdata nu sunt arme in afara legii”, a incheiat Lazaroiu.
Reactia TikTok dupa ancheta ceruta de CNA privind campania lui Calin Georgescu TikTok respinge acuzatiile…
Calin Georgescu, cunoscut pentru implicarea sa in proiecte dedicate sustenabilitatii si protectiei mediului, a devenit…
Violeta Banica a castigat 9 medalii la World Scholar’s Cup in SUA, alaturi de alti…
Traian Basescu: Anularea turului 1 al alegerilor nu este posibila constitutional Anuntul fostului presedinte al…
La aproximativ cinci luni de la disparitia actritei Ileana Stana Ionescu, sotul sau, Andrei Ionescu,…
Nadia Comaneci, despre alegerile prezidentiale: "Romania isi alege cu buna stiinta viitorul presedinte" La 63…