Radiografia situatiei politice din Romania realizata de The Economist
Prestigioasa publicatie britanica The Economist a publicat o analiza detaliata a situatiei politice din Romania, dupa evenimentele tumultuoase si schimbarile surprinzatoare din ultimele saptamani. Articolul include si un portret controversat al lui Calin Georgescu, cu concluzia ca acesta va fi, cel mai probabil, exclus din cursa prezidentiala. Cu toate acestea, motivele care i-au determinat pe romani sa-l voteze nu pot fi negate.
Conform analizei The Economist, daca alegerile prezidentiale din Romania nu ar fi fost anulate de Curtea Constitutionala chiar inainte de turul al doilea, acestea ar fi putut fi castigate de Calin Georgescu. Jurnalistii descriu astfel controversatele sale opinii:
Publicitate
„Crede ca nanobotii sunt introdusi in secret in cutiile de Pepsi. Covid nu exista, iar aterizarile pe Luna sunt doar o poveste. Crede ca o lupta politica globala se duce intre Satana si Arhanghelul Mihail. In admira pe Vladimir Putin si ar taia ajutorul pentru Ucraina.”, scriu jurnalistii britanici, citati de g4media.
Decizia de anulare a scrutinului a divizat societatea romaneasca, unii considerand ca instanta a salvat democratia, in timp ce altii sunt de parere ca democratia a fost subminata.
Articolul subliniaza parcursul politic al lui Georgescu pana la candidatura prezidentiala. Este citata Oana Popescu, director al Centrului GlobalFocus din Bucuresti, care l-a cunoscut in perioada in care avea opinii moderate. Ea afirma ca ulterior, Georgescu „a luat-o razna, transformandu-se in acest conspirationist fascist”.
Ascensiunea lui Calin Georgescu, descrisa de The Economist drept una fulminanta, este atribuita mai multor factori. Publicatia noteaza:
„Exista putine indoieli ca TikTok a fost manipulat pentru a-l stimula pe Calin Georgescu, dar au existat si alti factori. Remus Stefureac, seful INSCOP, spune ca aproximativ o treime din voturile de la alegerile prezidentiale si parlamentare din 1 decembrie au mers catre candidatii dreptei radicale.”
De asemenea, este mentionata influenta sustinatorilor Dianei Sosoaca, careia Curtea Constitutionala i-a interzis sa candideze din cauza opiniilor sale considerate anti-constitutionale. Multi dintre acestia au migrat spre Georgescu.
Potrivit sondajelor de opinie citate in articol, sprijinul pentru Rusia in Romania este sub 10%. Majoritatea celor care voteaza candidati de dreapta radicala o fac din motive economice si sociale. Alegatorii provin, in principal, din mediul rural sau fac parte din diaspora, fiind nemultumiti de distribuirea inechitabila a prosperitatii si de coruptia politicienilor.
The Economist subliniaza gravitatea anularii alegerilor prezidentiale in contextul in care „Rusia incearca cu siguranta sa influenteze alegerile din statele invecinate”.
„Atunci cand alegerile prezidentiale vor fi reluate, el (Calin Georgescu – n.r.) va fi, probabil, exclus. Dar motivele pentru care romanii au votat pentru el nu pot fi interzise”, concluzioneaza analiza.
Aceasta radiografie oferita de The Economist aduce in prim-plan nu doar provocarile politice ale Romaniei, ci si tensiunile economice si sociale care influenteaza alegatorii si viitorul democratiei in regiune.
RePower Eu vine în sprijinul celor care au sisteme fotovoltaice fără posibilitatea de stocare, oferind…
Astrologul Pavel Globa aduce previziuni importante pentru ziua de 19 decembrie 2024, subliniind ca energiile…
Sfatul Runelor pentru ziua de joi, 19 decembrie 2024, cu maestrul Vechersky. Descopera ce iti…
Calin Georgescu a comparat situatia lui Klaus Iohannis cu cea a lui Nicolae Ceausescu, mentionand…
Mihai Gadea cere interventia Procurorului General dupa amenintarile din partea interlopilor care l-au sustinut pe…
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis luni ca cererea formulata de Calin…