Presedintele Casei Nationale de Pensii, Daniel Baciu, a anuntat schimbari importante pentru pensionari.
„Pana la sfarsitul anului noua lege a pensiilor trebuie sa fie gata. Referitor la pensionarea anticipata, exista doua categorii: cea cu penalitate si cea fara penalitate.
De pensia anticipata beneficiaza oamenii care au realizat un stagiu complet de cotizare de 35 de ani. Acestia pot sa iasa mai devreme la pensie cu 5 ani si au o penalitate de maximum 30%. Cei care au un stagiu de cotizare suplimentar fata de cei 35 de ani pot sa iasa mai devreme la pensie fara nicio penalitate.
Publicitate
Referitor la acele conditii impuse de Comisia Europeana privind eliminarea unor facilitati privind pensia anticipata, acestea nu se refera la categoria stricta de pensionare anticipata prevazuta in sistemul public de pensii, ci se refera la pensionarea mai devreme a unor beneficiari de pensie.
Ma refer in principal la cei care beneficiaza de reducere fata de varsta standard de pensionare si ies tot la limita de varsta dar beneficiaza de o reducere datorita conditiilor grele de munca. Nu este vorba de a elimina categoria de pensie anticipata, ci incercam sa evitam pensionarile mai devreme din sistemul public de pensii.
Cei care beneficiaza de conditii grele de munca beneficiaza de o reducere proportionala cu anii lucrati in conditii dificile de munca, care sunt reglementate in legea pensiilor”, a spus presedintele Casei Nationale de Pensii, la Romania Tv.
Lista localitatilor in care locuitorii se pot pensiona mai devreme, fara a fi penalizati, a fost extinsa cu noi localitati dupa intratea in vigoare a Legii nr. 161/2022.
Mai exact este vorba despre Legea nr. 161/2022 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 527 din 27 mai 2022 si care a intrat deja in vigoare.
Prezenta lege aduce modificari alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localitati in lista actuala fara a modifica conditiile de pana acum.
Astfel, persoanele care au locuit in aceste localitati, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizare.
Pentru a beneficia de aceste facilitati, persoanele trebuie sa fi locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate si pe o raza de 8 km in jurul acestor localitati.
Dupa aceasta modificare, textul alineatului (5) al articolului 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice are urmatorul cuprins:
“Persoanele care au locuit cel putin 30 de ani in zonele afectate de poluarea remanenta din cauza extractiei, prepararii si arderii carbunelui sau a sisturilor bituminoase, a extractiei si prepararii minereurilor de uraniu, a extractiei si prelucrarii minereurilor feroase si neferoase cu continut de praf sau de emisii de gaze cu efect de sera, de amoniac si derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat si siliciu ori de radiatii din minereuri radioactive,
hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice si/sau de cocs metalurgic, a prelucrarii titeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a titeiului parafinos si neparafinos, a distilarii titeiului in vederea producerii pacurii si a uleiurilor, respectiv in localitatile Baia Mare, Calarasi, Copsa Mica, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Targu Mures, Tarnaveni, Turnu Magurele, precum si in localitatile Abrud, Avram Iancu, Baia de Aries, Lupsa, Ocolis, Rosia Montana si Zlatna din judetul Alba, Baita din judetul Bihor, Bacau si Onesti din judetul Bacau, Maieru, Rodna si Sant din judetul BistritaNasaud, Crizbav, Fagaras, Feldioara, Halchiu, Satu Nou si Victoria din judetul Brasov, Braila, Tichilesti si Chiscani din judetul Braila, Anina, Armenis, Ciudanovita, Moldova Noua, Otelu Rosu si Resita din judetul Caras-Severin, Aghiresu, Campia Turzii, Capusu Mare, Dej, Iara si Turda din judetul Cluj, Navodari din judetul Constanta, Baraolt din judetul Covasna, Targoviste si Titu din judetul Dambovita, Isalnita din judetul Dolj,
Galati din judetul Galati, Branesti, Balteni, Bustuchin, Calnic, Dragotesti, Farcasesti, Ionesti, Matasari, Motru, Negomir, Plopsoru, Prigoria, Rosia de Amaradia, Rovinari, Urdari si Turceni din judetul Gorj, Balan, Corbu, Jolotca, Sandominic si Tulghes din judetul Harghita, Aninoasa, Baia de Cris, Baita, Brad, Calan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orastie, Petrila, Petrosani, Rachitova, Soimus, Teliucu Inferior, Uricani, Vata de Jos, Vetel, Vulcan din judetul Hunedoara, Ciulnita si Slobozia din judetul Ialomita, Borsa din judetul Maramures, Savinesti din judetul Neamt, Brazi si Ploiesti din judetul Prahova, Brosteni,
Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani si Vatra Dornei din judetul Suceava, Fardea, Margina, Nadrag si Tomesti din judetul Timis, Mina Altan Tepe si Tulcea din judetul Tulcea, Berbesti si Ramnicu Valcea din judetul Valcea, pe o raza de 8 km in jurul localitatii in care se afla situl contaminat, beneficiaza de reducerea varstei standard de pensionare cu 2 ani fara penalizarea prevazuta la alin. (4).”
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…