Incepand cu luna ianuarie 2025, pensiile romanilor vor inregistra o noua majorare, toti pensionarii urmand sa beneficieze de venituri mai mari.
Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a anuntat o noua crestere a pensiilor. De la 1 ianuarie 2024, punctul de pensie a fost deja indexat cu 13%, iar in luna septembrie a avut loc o recalculare suplimentara. Aceasta nu a inclus insa toti pensionarii, mai putin de un milion de seniori nebeneficiind de aceasta crestere.
In ianuarie 2025, punctul de pensie va creste din nou, de data aceasta cu 8 lei pe punctul de pensie, aducand o imbunatatire constanta veniturilor pensionarilor.
Publicitate
„Am crescut in ultimul an pensiile cu 40%, in medie, ca urmare a celei mai mari reforme a sistemului public de pensii, am adus echitate, am rasplatit contributivitatea,” a precizat Bucura-Oprescu. Ea a adaugat ca, pana in 2029, pensia medie va atinge valoarea de 810 euro (aproximativ 4.000 de lei), iar pensia minima va ajunge la 415 euro.
La momentul actual, pensia medie se ridica la 2.792 lei, conform datelor Institutului National de Statistica (INS) din luna august. Indexarile planificate ar urma sa ridice aceasta valoare la 4.000 de lei, ceea ce inseamna un plus de 1.300 de lei pentru pensionari.
Seful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat ca pensionarii care pot dovedi ca au lucrat in „acord” vor beneficia de cele mai mari cresteri. Acestia au avut salariile calculate in functie de performantele profesionale, iar acest tip de retribuire va fi luat in calcul la stabilirea drepturilor de pensie.
Conform declaratiilor lui Daniel Baciu, directorul Casei Nationale de Pensii Publice, majorarile din ianuarie 2025 vor respecta mecanismul prevazut in lege. Astfel, pensiile vor fi indexate lunar in ianuarie, avand ca referinta rata medie a inflatiei si o parte din cresterea salariului mediu brut.
„Vorbim despre prevederile art. 83, alin. 3 din Legea nr. 360/2003, care specifica mecanismul de indexare incepand de anul viitor. Indexarea va avea loc in fiecare luna ianuarie, iar lucrurile sunt foarte clare acum. Indexarea are doi indicatori clari si predictibili, furnizati de INS: rata medie a inflatiei, la care se adauga inca 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut pe economie.”
Potrivit lui Baciu, cresterea preliminara estimata este de 12%, in concordanta cu datele provizorii. „La rata inflatiei – de 10,4% pentru anul 2023, cunoscuta deja – se adauga 50% din castigul real si, tinand cont de prevederile alin. 7, ajungem la o cifra de aproximativ 12,1% cu care va trebui sa actualizam valoarea punctului de referinta.”
Pentru 2025, valoarea punctului de referinta ar putea depasi 90 de lei. Daniel Baciu a explicat ca, potrivit estimarilor actuale, „valoarea medie in bani pentru aceasta crestere de 12% este estimata la 91,1 lei, reprezentand valoarea punctului de referinta (VPR).”
Adrian Caciu, Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, a confirmat ca majorarile din 2025 vor fi de peste 12%, protejand astfel veniturile pensionarilor de efectele inflatiei. „Pensiile vor creste peste inflatie. Evident, mai e de recuperat din spate. Pentru ca am avut acea inflatie mare,” a subliniat ministrul.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…