Mandatul lui Klaus Iohannis se incheie pe 21 decembrie: Ce urmeaza in noul context dupa decizia CCR de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale
Pe 21 decembrie 2024, mandatul presedintelui Klaus Iohannis va ajunge la final. Totusi, in contextul deciziei recente a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) de a anula primul tur al alegerilor prezidentiale, este cert ca un nou sef al statului nu va fi ales pana la acea data. Aceasta situatie ridica o intrebare esentiala: ce se va intampla dupa 21 decembrie?
Conform calendarului initial, romanii ar fi trebuit sa-si aleaga presedintele pe 8 decembrie 2024. Totusi, decizia CCR de anulare a primului tur de scrutin a amanat procesul electoral. Surse indica faptul ca noile alegeri ar putea avea loc in primavara anului viitor, ceea ce inseamna ca in aceasta perioada Romania ar putea avea un presedinte interimar.
Publicitate
Desi au existat speculatii in spatiul public despre o posibila demisie a presedintelui inainte de incheierea mandatului sau, Administratia Prezidentiala a infirmat aceste zvonuri:
„Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, precizeaza ca isi va incehia mandatul la termen si nu intentioneaza sa demisioneze din functia de presedinte”, a transmis Administratia Prezidentiala.
Conform Constitutiei Romaniei, presedintele are o serie de atributii care trebuie respectate pana la finalul mandatului. Printre acestea se numara:
Consultarea Guvernului: Presedintele poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente si de importanta deosebita (Articolul 86).
Participarea la sedintele Guvernului: Acesta poate lua parte la sedintele in care se discuta aspecte de interes national, precum politica externa, apararea tarii si asigurarea ordinii publice.
Tratate internationale: Poate semna tratate negociate de Guvern.
Masuri de aparare: In cazuri extreme, poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate, cu aprobarea Parlamentului.
Masuri exceptionale: Presedintele poate institui starea de asediu sau de urgenta si trebuie sa solicite Parlamentului incuviintarea acestor masuri in termen de 5 zile (Articolul 93).
Este important de mentionat ca, in ultimele 6 luni de mandat, presedintele nu poate dizolva Parlamentul, chiar si in situatii de mobilizare, asediu sau urgenta.
Klaus Iohannis a declarat ca nu considera relevanta persoana sa dupa incheierea mandatului, dorind doar sa finalizeze ceea ce a inceput:
„Imi doresc sa duc mandatul pe care l-am primit de la romani la bun sfarsit. Nu cred ca este relevanta persoana mea dupa incheierea mandatului si nu cred ca are vreo valoare publica sa discutam acum despre ce voi face eu sau nu voi face eu dupa 21 decembrie. Vom vedea atunci”, a declarat presedintele, conform digi24.ro.
Intrebat despre o posibila functie la nivel european, Klaus Iohannis a raspuns: „Vom trai si vom vedea, e un raspuns clasic pentru astfel de situatii”.
Potrivit informatiilor disponibile, pensia lui Klaus Iohannis, calculata in functie de activitatea sa anterioara ca profesor de fizica si primar al municipiului Sibiu, ar putea fi de aproximativ 8.500 de lei, conform cancan.ro.
Cu toate ca mandatul lui Klaus Iohannis se inceheie intr-un context atipic, atributiile constitutionale ale acestuia raman neschimbate pana la 21 decembrie. Ramane de vazut cine va prelua interimatul si ce schimbari vor avea loc pe scena politica in perioada urmatoare.
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca PSD se retrage de la masa discutiilor pentru formarea…
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat ca PSD se retrage de la masa discutiilor pentru formarea…
Horoscop Rune 20 decembrie 2024 pentru toate cele 12 semne zodiacale. Previziunile runelor pentru 20…
RePower Eu vine în sprijinul celor care au sisteme fotovoltaice fără posibilitatea de stocare, oferind…
Astrologul Pavel Globa aduce previziuni importante pentru ziua de 19 decembrie 2024, subliniind ca energiile…
Sfatul Runelor pentru ziua de joi, 19 decembrie 2024, cu maestrul Vechersky. Descopera ce iti…