Categories: Life & Style

Ora de vara 2024! Cand dam ceasurile inainte in acest an

Publicitate

Ora de vara 2024. In Romania, se implementeaza ora de vara, care vizeaza extinderea perioadei in care oamenii beneficiaza de lumina naturala a soarelui. Ceasurile sunt avansate cu o ora.

Schimbarea orei are loc in primavara si toamna, cand se revine la ora standard de iarna.

In timpul orei de vara, diferenta intre ora oficiala a Romaniei si Timpul Universal (GMT) este de trei ore (fata de doua ore in perioada de iarna).

Publicitate

Conform legislatiei actuale a Uniunii Europene, trecerea la ora de vara are loc in ultima duminica din martie si se revine la ora initiala in ultima duminica din octombrie.

Prin ajustarea ceasurilor cu o ora inainte in fiecare primavara si toamna, se implementeaza sistemul de schimbare a orei.

In timpul orei de vara, ceasurile sunt avansate cu o ora (ora 3.00 devine ora 4.00).

In timpul orei de iarna, ceasurile sunt date inapoi cu o ora, astfel ca ora 4.00 devine ora 3.00.

Orarul de vara este aplicat pana in ultima duminica din octombrie (27 octombrie 2024).

Cand trecem la ora de vara?

In anul 2024, trecerea la ora de vara are loc in noaptea de 30/31 martie. Duminica, 31 martie, devine cea mai scurta zi din an, deoarece ora 3.00 devine ora 4.00 si ziua va avea doar 23 de ore.

Ora de vara este aplicata pana in 27 octombrie in acest an.

In Romania, ora de vara este aliniata cu orarul de vara practicat in statele membre ale Uniunii Europene (UE). Ora oficiala de vara, cunoscuta ca Ora Europei Orientale, a fost introdusa in Romania pentru prima data in 1932.

Pana in 1939, ora de vara a functionat in fiecare an, incepand cu prima duminica din aprilie, ora 00.00, si terminand cu prima duminica din octombrie, ora 01.00 (ora locala). Intre anii 1941 si 1979, ora de vara nu a mai fost folosita conform www.astro-urseanu.ro.

In 1979, Romania a semnat Conventia Fusurilor Orare, iar in 1997, prin Ordonanta nr. 20 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei, s-a specificat ca: „In cadrul orarului de vara se stabileste ora oficiala de vara, decalata cu o ora inainte fata de Ora Europei Orientale, aplicabila incepand cu ultima duminica din martie, ora 3.00, care devine ora 4.00, pana la ultima duminica din octombrie, ora 4.00, care devine ora 3.00”.

Schimbarea orei a fost aplicata pentru prima data in timpul Primului Razboi Mondial, in 1916, de catre cateva tari din Europa. Germania a fost prima tara care a introdus ora de vara incepand cu 1916 (intre 30 aprilie – 1 octombrie), conform Agerpres.

Au urmat britanicii, care au introdus ora de vara in acelasi an (intre 21 mai – 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia si Turcia.

Schimbarea orei are loc in intreaga Europa, cu exceptia unor tari precum Rusia, Islanda si Belarus.

Omul de stiinta, scriitorul si omul de afaceri american Benjamin Franklin a sugerat pentru prima data aceasta metoda intr-o satira din 1784, mentionand ca s-ar putea economisi lumanari prin utilizarea luminii naturale a soarelui in dimineata devreme.

George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, este creditat cu ideea de a folosi ora de vara in 1895, afirmand ca ar avea nevoie de mai multa lumina pentru a studia insectele.

La 31 martie 1918, ora de vara a fost introdusa si in Statele Unite. A fost aplicata pe o perioada mai lunga in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intre 3 februarie 1942 si 30 septembrie 1945.

La 13 aprilie 1966, legislativul american a impus respectarea orei de vara la nivel national („Daylight saving time” – DST sau „summer time”), incepand cu ultima duminica din aprilie si pana in ultima duminica din octombrie.

Presedintele Ronald Reagan a semnat un act federal pe probleme de mediu la 20 octombrie 1986, care a inclus o prevedere pentru conservarea energiei si respectarea orei de vara. De atunci, ora de vara a ramas stabilita intre echinoctiul de primavara si cel de toamna.

Tarile situate in apropierea ecuatorului si cele tropicale nu aplica aceasta ora de vara, deoarece durata zilei este constanta pe tot parcursul anului.

In 26 martie 2019, eurodeputatii au votat pentru renuntarea la schimbarea orei de doua ori pe an, incepand din 2021. Initial, Comisia Europeana a propus renuntarea la schimbarea sezoniera a orei, iar fiecare stat trebuia sa decida daca ramane la ora de vara sau la cea de iarna.

Eliminarea schimbarii sezoniere a orei a fost sustinuta in principal de Germania.

Statele care doreau sa ramana la ora standard urmau sa efectueze ultima schimbare in ultima duminica din octombrie 2021. Existau si prevederi pentru o posibila amanare de 12 luni.

In conditii normale, Romania si celelalte state membre UE urmau sa informeze Comisia Europeana cu privire la alegerea lor pana in aprilie 2020, urmand apoi o etapa de coordonare. Negocierile privind Brexit-ul si izbucnirea pandemiei au suspendat complet acest proces.

In Romania, o propunere legislativa pentru abrogarea Ordonantei Guvernului nr. 20/1997 privind stabilirea orarului de vara si a orei oficiale de vara pe teritoriul Romaniei (L281/2018) a fost respinsa de Senat in 29 mai 2018, in calitate de prima camera sesizata. La acea data, guvernul Romaniei si-a exprimat si el pozitia impotriva adoptarii acestei initiative legislative.

Cum ne afecteaza?

Odata cu trecerea la ora de vara, dormim mai putin. Expertii afirma ca este necesara aproximativ o saptamana pentru a ne adapta la noul program orar.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic si poate duce la dereglari hormonale, in special in ceea ce priveste melatonina, hormonul responsabil de reglarea ceasului biologic al organismului.

Trecerea la ora de vara poate determina scaderea vigilientei si chiar oboseala accentuata. Studii recente au aratat ca schimbarea orei poate afecta sanatatea mentala in cazuri extreme.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Recent Posts

Horoscop cu Neti Sandu. Trei zodii scapa de griji. Norocul le surade dupa o perioada grea, se umple portofelul

Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

o oră ago

Alerta METEO. ANM anunta Cod Rosu de viscol puternic in mai multe judete

Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…

14 ore ago

Tragedie in familia unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. Fiica sa, in varsta de doar 22 de ani, studenta la Drept, a fost gasita fara suflare

Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…

19 ore ago

Adriana Bahmuteanu, in lacrimi! Copiii ei au fost scosi din casa lui Silviu Prigoana si luati de Protectia Copilului: „Asta este cazul Caracal 2”

Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…

23 de ore ago

Basescu, reactie transanta vizavi de amenintarea Rusiei cu un razboi nuclear: „Cine crede ca Rusia va ceda vreun centimetru de teritoriu ocupat se insala”

Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…

24 de ore ago

Silviu Prigoana si-a impartit averea inainte sa se stinga! Ce primeste fiecare

Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…

2 zile ago