Ora de iarna 2024: Romanii ajusteaza ceasurile in fiecare toamna, cand se face trecerea la ora de iarna. Afla cand are loc schimbarea si care sunt efectele asupra organismului.
In Romania, modificarea orei se efectueaza de doua ori pe an: in ultima duminica din martie se face trecerea la ora de vara, iar in ultima duminica din octombrie se revine la ora standard (ora de iarna).
In fiecare toamna, ceasurile se dau inapoi pentru a face tranzitia la ora de iarna, ceea ce prelungeste noaptea cu o ora. In 2024, aceasta ajustare va avea loc in noaptea de 26 spre 27 octombrie, cand ora 04:00 va deveni 03:00.
Publicitate
Schimbarea la ora de iarna poate accentua simptomele tulburarii afective sezoniere (SAD), un tip de depresie mai frecvent intalnit in lunile de toamna si iarna. Deficitul de lumina naturala poate reduce productia de serotonina (cunoscuta si ca „hormonul fericirii”), conducand la stari de apatie, tristete si oboseala.
Un alt impact al trecerii la ora de iarna este scaderea productivitatii la locul de munca. Oboseala acumulata si dificultatea de a se adapta la noul program pot reduce capacitatea de concentrare si eficienta in indeplinirea sarcinilor zilnice.
Rutinele zilnice pot fi perturbate, mai ales pentru familiile cu copii mici, care au un program strict legat de somn, scoala si activitati extracurriculare. De asemenea, persoanele in varsta pot intampina dificultati in adaptarea la noua ora.
Exista natiuni pe toate continentele care au ales sa nu adopte schimbarea orei intre ora de vara si cea de iarna.
In Africa, doar trei dintre cele 54 de tari schimba fusul orar: Namibia, Tunisia si Egipt. Celelalte 51 de tari, cum ar fi Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania si Guineea Ecuatoriala, pastreaza acelasi fus orar tot timpul anului.
In America de Nord si de Sud, tari precum Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia si alte state mai mici nu practica schimbarea orei. In SUA, statele Arizona si Hawaii nu trec la ora de vara, iar in Canada, provincia Ontario mentine aceeasi ora pe tot parcursul anului.
In Asia, schimbarea orei nu este aplicata in tari precum Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud si Irak, precum si in cateva foste republici sovietice din Asia Centrala.
In Europa, patru tari nu ajusteaza ora niciodata: Turcia, Belarus, Rusia si Islanda.
In Australia, schimbarea orei se aplica doar in anumite regiuni, statele Queensland si Australia de Vest mentinand acelasi fus orar pe tot parcursul anului, indiferent de sezon.
Vitamina D, cruciala dupa varsta de 40 de ani: Cum se foloseste si de cata…
Elena Lasconi, candidata USR la alegerile prezidentiale din 2024, a votat cu umor si optimism…
Reguli stricte pentru ziua alegerilor prezidentiale: sanctiuni si pedepse pentru nerespectarea legii Autoritatile reamintesc cetatenilor…
Doua cutremure s-au produs in zona seismica Vrancea in dimineata zilei de 24 noiembrie 2024…
Ce ii uneste pe Gabriel Cotabita, Stela Popescu si Rona Hartner chiar si dupa moarte?…
Mesaje de ramas bun pentru Gabriel Cotabiţa: o pierdere uriaşa in lumea muzicii romaneşti Moartea…