Internetul a luat foc in ultimele zile, dupa ce tot mai multi utilizatori Facebook incep sa posteze mesaje de genul: „Nu vreau ca Meta sa imi foloseasca datele personale”. Postari publice care exprima dezacordul fata de folosirea informatiilor personale de catre Meta – compania care detine Facebook, Instagram, WhatsApp si Threads – au devenit virale.
Cu toate acestea, expertii in domeniu trag un semnal de alarma: aceste declaratii nu au nicio valoare legala. Simpla postare a unui mesaj nu anuleaza acordurile semnate sau acceptate prin bifarea termenilor si conditiilor la incarcarea aplicatiilor.
Avocatul Cristian Sarbu a explicat pentru FANATIK ca problema reala nu este postarea pe Facebook, ci acordul dat anterior. „Meta are obligatia ca in momentul in care iti prelucreaza datele sa te intrebe. Inclusiv eu am fost intrebat de Facebook si nu le-am dat acordul”, a spus acesta.
Mai mult, a subliniat importanta vigilentei: „Este o problema pentru utilizator, pentru ca trebuie sa fie foarte atent. Daca este intrebat sa spuna ca isi da sau nu acordul. Aceste date personale se supun legii GDPR si chiar daca e o platforma publica, totusi, datele tale personale trebuie sa fie folosite numai cu acordul tau”.
Da, spune avocatul, dar trebuie actionat corect: „Sunt convins ca foarte multi utilizatori n-au fost atenti si au uitat ca si-au dat acordul sau au bifat acolo, fara sa citeasca. Daca ti-ai dat acordul, Meta iti poate folosi datele. Eventual, daca ti-ai dat deja acordul, poti sa faci o scrisoare catre ei si sa spui ca nu mai doresti asta”.
In ceea ce priveste utilizarea fotografiilor, numelui contului sau altor date intr-un clip de promovare, avocatul este categoric: „Nu! Meta trebuie sa iti ceara acordul daca vrea sa foloseasca pana si o banala poza, care nu trebuie sa fie neaparat cu chipul tau, dar care e prezenta pe pagina ta”.
Raspunsul avocatului nu este incurajator: „Asta e un subiect pe care foarte multa lume il discuta, multi americani au dezbatut chestia asta. Ei nu spun nici cum functioneaza chestiile lor de algoritmi. Singura modalitate e sa faci o plangere penala si organele de politie din statul unde au baza, California parca, fac verificari”.
Totusi, chiar si in aceste conditii, investigatiile sunt anevoioase si rareori duc la rezultate clare: „Intrebarea e cum pui intr-o practica verificarea, cum poti sa ii verifici? Ca utilizator nu ai cum, doar daca suspectezi ca esti pagubit in vreun fel”.
Pe langa agitatia legata de datele personale, o alta problema a explodat in chat-urile utilizatorilor. Tot mai multi oameni primesc mesaje in engleza, franceza sau spaniola care pretind ca sunt trimise de Meta si care anunta presupuse incalcari ale regulilor comunitatii.
Inca o data, tinta sa fie vorba de o tentativa de phishing. Utilizatorilor li se cere sa acceseze un link si sa introduca date personale pentru a nu le fi inchis contul. De fapt, este o schema frauduloasa clasica.
Recomandarea este clara: nu accesati linkuri suspecte si nu introduceti date personale. In cazul unor modificari reale, Meta trimite notificari oficiale direct in aplicatie, nu prin site-uri dubioase.
Este clar ca panica de pe Facebook nu rezolva problema reala: lipsa de informare privind modul incarcator in care datele sunt folosite. Singura cale eficienta de protejare este informarea corecta, gestionarea acordurilor de confidentialitate si refuzul de a participa la tentativele de fraudare.
Romania, in pragul dispariţiei de pe harta turismului mondial Asociaţia Naţionala a Agenţiilor de Turism…
Scandalul interceptarilor in dosarul Piedone: Ce este legal, ce nu si cine raspunde pentru scurgerile…
Romanii, sfatuiti sa fie pregatiti pentru crize majore. Ce spun oficialii europeni despre rezilienta populatiei…
Pericolele ascunse din stranduri si piscine. Ce boli grave poti lua vara daca nu esti…
Un conflict de peste un secol a reizbucnit violent in zorii zilei de joi Un…
Tragedie cumplita pe Dunare: Doi tineri proaspat casatoriti s-au inecat la Gostinu. Bebeluşul lor a…