Categories: Sanatate

Noul protocolul de tratament pentru pacientii cu Covid, publicat in Monitorul Oficial

Publicitate

Noul protocol a fost modificat printr-un ordin publicat in Monitorul Oficial. Ordinul ministrului sanatatii nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2:

In aceasta forma, pentru prima data sunt incluse si recomandari pentru ingrijirea la domiciliu a persoanelor infectate cu SARSCoV-2.

Recomandari pe scurt

Publicitate

1. Persoana cu infectie asimptomatica cu SARS-CoV-2 nu necesita un tratament medicamentos.

2. Monitorizarea pacientului este extrem de importanta, agravarea suferintei impunand modificarea atitudinii terapeutice legate de diferite clase terapeutice utilizate.

3. Colaborarea intre medici din diverse specialitati medicale este necesara pentru a putea ingriji manifestarile variate/complexe ale COVID-19.

4. Antiviralele au o eficienta cu atat mai mare cu cat sunt administrate mai devreme in cursul bolii, de preferat in primele 7-10 zile; de aceea antiviralele sunt recomandate in primul rand in formele usoare si medii ale bolii.

5. Dintre antiviralele utilizabile, remdesivirul se recomanda doar in formele cu severitate medie sau mare (forme severe/critice), pe criterii de disponibilitate, eficienta si riscuri.

6. Tratamentul antiinflamator cu corticoizi (de preferat dexametazona) este indicat la pacientii cu inflamatie sistemica si/sau care necesita administrare de oxigen.

7. Imunomodulatoarele (tocilizumab, anakinra, dexametazona in doze imunosupresoare, altele) sunt rezervate doar cazurilor cu inflamatie excesiva, necontrolate de corticoizi in doza antiinflamatorie, iar alegerea lor va depinde de efectele adverse posibile si de disponibilitatea unuia sau altuia dintre ele la un moment dat.

8. Datele privind eficienta si riscurile plasmei de convalescent sunt contradictorii si nu permit formularea unor indicatii certe.

9. Administrarea profilactica de anticoagulant este indicata tuturor pacientilor spitalizati, cu exceptia celor care primesc deja un tratament anticoagulant si care vor continua sa primeasca doze terapeutice.

10. Infectia cu SARS-CoV-2 nu reprezinta o indicatie suplimentara pentru administrarea de antiagregante (se mentine administrarea pentru alte indicatii).

11. Stabilirea riscului tromboembolic se poate face cu scoruri consacrate pentru alte afectiuni la care se adauga si factori de risc specifici legati de COVID-19.

12. Administrarea de doze terapeutice de anticoagulant se face pentru indicatiile standard, dar si pentru pacienti cu COVID19 cu risc tromboembolic mare (agravarea suferintei respiratorii si/sau sindrom inflamator marcat) si risc hemoragic mic.

13. Antibioticele nu se utilizeaza in tratamentul COVID-19; ele se prescriu rareori, deoarece coinfectiile cu SARS-CoV-2 sunt rare – se administreaza antibiotic doar daca se demonstreaza o infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata.

14. Alegerea antibioticelor pentru situatiile rare de infectie bacteriana concomitenta sau supraadaugata trebuie sa tina cont de eficienta si de riscurile de dismicrobisme: infectii cu Clostridium difficile, selectarea de tulpini bacteriene rezistente la antibiotice.

15. Pentru infectii asociate asistentei medicale care apar in timpul ingrijirii pacientilor cu COVID-19 este important sa fie decis tratamentul si in raport cu circulatia bacteriana in respectivul spital.

16. Principalul suport pentru pacientii cu forme severe si critice de COVID-19 este corectarea hipoxemiei; colaborarea cu medicii de terapie intensiva este esentiala in aceste situatii, mai ales pentru pacientii cu hipoxemie dificil de controlat.

17. Medicatia simptomatica este modalitatea majora de tratament pentru formele usoare de boala si poate fi utila oricarui pacient simptomatic.

18. Pentru persoanele infectate si pacientii monitorizati la domiciliu se aplica recomandarile de mai sus: infectatii asimptomatici nu primesc tratament, pacientii cu forme usoare de boala primesc simptomatice, pacientii cu forme medii si severe, care raman la domiciliu, pot primi profilaxie a trombozelor daca au si alti factori de risc (in primul rand, imobilizarea la pat).

19. Utilizarea de azitromicina (si alte antibiotice) si de corticoizi la domiciliu in COVID-19 reprezinta de cele mai multe ori un abuz cu consecinte asupra pacientului si asupra rezistentei bacteriene la nivel macrosocial, precizeaza legislatie.just.ro

Publicitate
Publicitate
Doctor Andrei Mihai Laslau

Cine este Andrei Laslău? Andrei Laslău este medic specialist (chirurgie generală). Si-a terminat rezidentiatul la Spitalul Clinic de Urgență “Sf. Ioan” București. A scris inca din timpul facultatii numeroase articole pe teme medicale pentru ziarul “Jurnalul Național” și pentru diverse site-uri. In perioada 2012-2020, pDoctorul Andrei Laslau a fost o prezenta constata in media ( TV, print, radio, web ), cu numeroase aparitii. A fost jurat in emisiunea Mama mea e cea mai buna ( KanalD ). A aparut in nenumarate emisiuni pe teme medicale difuzate de cele mai mari posturi TV din Romania, la ore de maxima audienta – Draga mea prietena, Teo Show, WowBiz – KanalD, Acces direct, Un show pacatos, Agentul Vip, Rai da Buni, Observator Special, Neata cu Razvan si Dani, Star Magazin, Star Matinal, Editiile de Stiri – Antena 1, Antena Stars, Antena 3, ByAlexa – Nasul TV, Vorbeste Lumea, La Maruta – ProTV, CancanTV – Acasa TV, diverse emisiuni ale B1TV, radio – Radio Romania Bucuresti, EuropaFM samd. Doctorul Andrei Laslau a fost supranumit ” Doctorul Oz ” al Romaniei si gestioneaza comunitati social media ce insumeaza peste un milion de urmaritori, conturile lui Social Media – Facebook / Instagram atingand combinat peste 1.5 milioane de oameni zilnic si peste 5 milioane de oameni saptamanal.

Recent Posts

Alerta METEO. ANM anunta Cod Rosu de viscol puternic in mai multe judete

Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…

9 ore ago

Tragedie in familia unuia dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri din Romania. Fiica sa, in varsta de doar 22 de ani, studenta la Drept, a fost gasita fara suflare

Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…

13 ore ago

Adriana Bahmuteanu, in lacrimi! Copiii ei au fost scosi din casa lui Silviu Prigoana si luati de Protectia Copilului: „Asta este cazul Caracal 2”

Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…

18 ore ago

Basescu, reactie transanta vizavi de amenintarea Rusiei cu un razboi nuclear: „Cine crede ca Rusia va ceda vreun centimetru de teritoriu ocupat se insala”

Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…

18 ore ago

Silviu Prigoana si-a impartit averea inainte sa se stinga! Ce primeste fiecare

Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…

o zi ago