Categories: News

Noi restrictii pentru romani? Ministrul Sanatatii, anunt important despre declararea epidemiei de gripa

Romania se pregateste sa declare epidemie de gripa. Ce se va intampla

Joi se asteapta sa se ia o decizie cu privire la declararea epidemiei de gripa in Romania, deoarece ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, afirma ca este foarte probabil ca aceasta saptamana sa indice a treia saptamana consecutiva de crestere a cazurilor.

Masurile care ar putea fi luate vizeaza unitatile medicale, prin limitarea accesului apartinatorilor si prin protejarea personalului medical si a pacientilor. Unele unitati medicale au restrictionat deja vizitele pentru rude.

Publicitate

Pana in prezent, nu a fost inregistrat niciun deces cauzat de gripa.

Pana la sfarsitul lui decembrie au fost raportate 208 cazuri confirmate de gripa prin laborator si 1.417.836 de persoane din grupele cu risc au fost vaccinate antigripal prin intermediul Ministerului Sanatatii.

”In functie de situatia de joi se va declara epidemia de gripa. Nu se introduc restrictii, se iau masuri in spitale pentru limitarea vizitelor pentru perioada cat va evolua starea de epidemie. Se vor intensifica masurile pentru protectia personalului medical si a pacientilor, inclusiv masca in interior, screening epidemiologic. Orice persoana care e racita trebuie sa evite se revina in colectivitate pana la disparitia simptomelor. Cel mai important e sa fii izolat, sa nu transmiti mai departe infectia respiratorie. Colegii mei au recomandat ca antibioticele sa nu fie utilizate in infectiile virale, iar pacientii sa se prezinte la unitatile de primiri urgente in cazurile medii si grave. Cei cu forme usoare trebuie sa se adreseze medicilor de familie, sa nu aglomereze camerele de urgente”, a declarat Alexandru Rafila.

Spitalele restrictioneaza vizitele la pacienti

Referitor la lipsa unor medicamente din farmacii, Alexandru Rafila a precizat ca de o luna poate fi observata o crestere mare a consumului de antitermice si antiinflamatoare.

”Am luat masuri sa compensam lipsurile, sa informam populatia, medicii si farmacistii sa elibereze medicamente similare care contin aceleasi substante active. Am facut un inventar al stocurilor de Tamiflu, sunt circa patru milioane de comprimate la nivel national, nu e penurie”, a completat ministrul Sanatatii.

De altfel, Ministerul Sanatatii a facut publica lista medicamentelor pe baza de ibuprofen, paracetamol si oseltamivirum (antiviral pentru gripa), potrivit pentru adulti si copii.

Pe de alta parte, unele unitati medicale au decis deja sa restrictioneze vizitele la pacientii internati. La Spitalul de Boli Infectioase din Iasi, masura de suspendare a programului de vizite pentru rudele si prietenii bolnavilor internati va intra in vigoare vineri, pe fondul cresterii accelerate a numarului cazurilor de infectii respiratorii.

Publicitate

Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Horoscop special cu Neti Sandu. Trei zodii vor triumfa pe toate planurile. Au parte de reusite si belsug.

Horoscop 18 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

o oră ago

Persoanele nascute intre 1940 si 1985 sunt o generatie unica. Iata de ce…

Impactul Conversatiilor Parinte-Copil Discutiile dintre parinti si copii pot avea un impact profund, trezindu-ne adesea…

12 ore ago

Sfatul Runelor pentru Sambata, 18 MAI 2024. Patru zodii au noroc si protectie divina, trei zodi trec prin momente grele

Sfatul Runelor pentru ziua de sambata. Fiecare zi aduce cu sine oportunitati si provocari, iar…

20 de ore ago

Alerta METEO! Ciclonul care a devastat Italia ajunge si in Romania.

Fenomene meteo extreme in Europa in luna mai Luna mai se dovedeste a fi una…

20 de ore ago

Acest copil a ajuns cel mai iubit actor in Romania! Nu a terminat niciodata liceul, dar ne-a cucerit pe toti cu talentul sau inegalabil.

Un Destin Impresionant: Copilul din imaginea de mai sus a devenit cel mai iubit actor…

22 de ore ago

Manastirea din Romania in care orice dorinta ti se indeplineste. Aici, au loc adevarate miracole

Stiai ca exista un loc in Romania unde oamenii vin pentru a-si indeplini cele mai…

23 de ore ago