Simtiti nevoia disperata de a-i multumi pe toti? Daca incercati sa fiti pe placul tuturor inseamna ca aveti sindromul people-pleaser si va riscati sanatatea fizica si psihica.
Cu totii trebuie sa luam in considerare sentimentele altor persoane si sa le tratam cu bunatate. Este ceva ce ar trebui sa ne straduim cu totii sa facem, dar asta nu trebuie sa vina cu pretul sacrificarii bunastarii personale.
Cand nu reusiti sa va odihniti, si incepeti sa aveti probleme si cu banii, acestea ar putea semnala ca va sacrificati prea tare sa ii faceti fericiti pe toti.
Publicitate
Atunci cand compromiteti cine sunteti si ce aveti nevoie, ati trecut peste linia de la a fi amabil si generos la abandonul de sine – nefiind sinele vostru autentic pentru ca va este teama ca altii nu va vor dezaproba, critica sau respinge.
Trebuie sa observati cand renuntati la valorile si nevoile voastre de dragul celorlalti sau cand inghititi de dragul pastrarii pacii.
In aceste situatii, sa nu va mirati ca va cereti scuze desi nu ati fost in totalitate siguri ca ati gresit cu ceva, doar pentru a elimina presiunea unui prieten, partener sau chiar a unui membru al familiei.
Problema cu acest comportament este ca, mai mult ca sigur nu va exista reciprocitate, iar lipsa acesteia poate duce la resentimente.
Aceste persoane incep sa se simta ignorati sau ca se profita de ei. Astfel, pentru sanatatea relatiilor lor este esential ca oamenii ce sufera de acest sindrom, sa invete cum sa lupte pentru ei insisi. Vor vedea adesea ca cea mai mare temere de a fi respins, nu se actualizeaza niciodata.
Oamenii din jur vor invata fie sa va respecte si opiniile dumneavoastra, fie vor incerca sa va minimanizeze. Aici trebuie sa va puneti intrebarea,
Cateva exemple cum puteti sa va exprimati opinile, in primul rand incetati sa va cereti scuze pentru orice. Puteti incerca urmatoarele variante, pentru diferite situatii:
„Nu stiam ca acest lucru este atat de important pentru tine; ultima data cand am vorbit, am avut impresia ca te-ai saturat de ele”.
„Nu-mi place sa fiu criticat astfel pentru o greseala ca nu am inteles, sau ca am interpretat prost; ma face sa ma simt rau ”.
„Saptamana viitoare nu am timp, dar daca vrei sa ne vedem in saptamana urmatoare, bine – si te rog, inceteaza sa te mai comporti de parca as fi facut ceva ingrozitor”.
„Nu am idee ce a dus la problema noastra, dar sunt foarte suparat pentru ceea ce s-a intamplat”.
„Poate ca imi lipsesc cateva informatii, dar iata ce cred eu si cum mi se pare situatia.”
„Nu stiu care este solutia, dar nu poate fi in regula sa ma simt atat de rau”.
„S-ar putea sa ai dreptate in legatura cu __________, dar am nevoie de o modalitate de a solutiona ”.
Nu incercati sa rezolvati problemele altor persoane, incercati sa nu oferiti ajutorul sau sfaturi decat daca vi se cere specific.
Nu asteptati sa vedeti ce vrea altcineva sau „grupul” sa faca. Luati-va propria decizie!
Nu va ganditi prea mult sau nu va faceti griji ca cineva isi exprima nemultumirea.
Nu mai cautati validare exterioara, si nu mai asteptati ca altii sa o faca. Incercati sa va amintiti de calitatile voastre. Reflectati la ziua dumneavoastra si incercati sa va vorbiti cat mai bland si pozitiv.
Aratati aceeasi compasiune catre dumneavostra pe care o aratati si oamenilor din jurul vostru.
Puneti-va pe primul loc. Rasfatati-va cu tot ce va place. In loc sa va asteptati ca alte persoane sa faca lucruri frumoase pentru dvs., faceti ceva frumos pentru voi.
Cu timpul veti observa, ca va va imbunatati increderea in sine, si va creste si increderea dumneavoastra in relatiile ce s-au pastrat in cursul procesului dvs. de dezvoltare personala. Veti reusi sa vedeti cu adevarat oamenii din jurul vostru, care vor sa fie in preajma voastra, chiar daca nu faceti nimic special pentru a-i servi.
Ce ii uneste pe Gabriel Cotabita, Stela Popescu si Rona Hartner chiar si dupa moarte?…
Mesaje de ramas bun pentru Gabriel Cotabiţa: o pierdere uriaşa in lumea muzicii romaneşti Moartea…
Ultimul mesaj al lui Gabriel Cotabita: un simbol al recunostintei si al emotiei Gabriel Cotabita,…
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni medicale, care pot duce…
Gabriel Cotabita s-a stins din viata la 69 de ani, lasand un gol imens Gabriel…
Gabriel Cotabita a incetat din viata la 69 de ani: o pierdere imensa pentru muzica…