Categories: News

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa. Din educatie si cercetare nu dam oameni afara”

Ministrul Educatiei, Daniel David: „Premierul are demisia mea pe masa”.

Intr-un context tensionat marcat de masuri economice discutate in diverse sectoare ale administratiei publice, ministrul Educatiei, Daniel David, a facut o declaratie ferma si cu impact major. Luni seara, in cadrul unei interventii televizate, oficialul a subliniat ca nu accepta reducerea personalului sau a salariilor in domeniile educatiei si cercetarii. Mai mult, ministrul a declarat ca si-a pus demisia pe masa premierului, in semn de angajament ferm fata de principiile pe care le apara.

Publicitate

Declaratie categorica privind siguranta locurilor de munca in educatie

Intr-un interviu acordat postului Antena 3, Daniel David a transmis un mesaj clar si direct: sistemul de invatamant si cercetarea nu vor fi afectate de eventualele taieri bugetare sau de personal.

Eu am spus foarte clar, iar premierul ştie, ca are demisia mea pe masa: am spus ca pe termen scurt, indiferent ce facem cu masurile pe care le luam şi ce ganduri avem, din educaţie şi cercetare nu dam oameni afara, in alte sisteme vedeţi ca se discuta despre disponibilizari. In plus, noi nu taiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet, vorbim de salarii”, a afirmat ministrul Educatiei.

Salariul profesorului debutant – reper pentru noua lege a salarizarii

Ministrul a explicat ca, in viziunea sa, orice reforma in salarizarea personalului din educatie trebuie sa inceapa de la un reper clar: salariul mediu brut pe economie, care ar trebui sa fie pragul minim pentru un cadru didactic aflat la inceput de cariera.

Potrivit lui Daniel David, „pe termen mediu, in legea salarizarii unitare, trebuie sa pornim ca punct de start pentru profesorul debutant cu salariul mediu brut pe economie şi de acolo discutam de celelalte lucruri”.

Educatia si cercetarea, prioritati bugetare pana in 2030

Ministrul a mai punctat ca, in ciuda contextului economic dificil, clasa politica si-a asumat un obiectiv ambitios in ceea ce priveste finantarea educatiei si cercetarii, obiectiv care a fost stabilit la solicitarea sa expresa.

Pe termen lung, in ciuda crizei, politicul si-a asumat aceste lucruri la solicitarea mea, in 2030 nu mai prorogam 15% din bugetul general consolidat de cheltuieli pe educatie si 1% din PIB pentru cercetare, ci ne apropiem treptat si implementam acel lucru. Invit pe toti – si pe elevi, si pe studenti, si pe profesori – stiu ca le este greu, pentru ca daca ai ceva si pierzi nu ai cum sa fii multumit, dar avem sansa sa definim mecanismele la modul corect”, a explicat Daniel David.

Motivatia unei demisii anuntate

Intrebat de ce a simtit nevoia sa afirme public ca demisia sa se afla deja pe masa prim-ministrului, Daniel David a oferit o explicatie detaliata privind principiile care ii ghideaza mandatul:

Premierul stie foarte clar cum am discutat la preluarea acestui mandat. Eu am inteles ca analiza tehnico-financiara a scos in evidenta aceste anomalii in zona educatiei. Am spus da, le normalizam, dar nu pot iesi din cele doua principii: rationalitate, adica cum sunt practicile europene, si principiul decentei, cat ne permitem. Pe termen scurt, in educatie si in cercetare, nu cred ca ne permitem sa dam oameni afara si nici sa ne gandim la reduceri de salarii.”

Un mesaj de stabilitate pentru sistemul educational

Declaratiile ministrului Daniel David vin intr-o perioada in care tot mai multe institutii se confrunta cu incertitudini legate de restructurari si taieri bugetare. Mesajul acestuia are rolul de a asigura profesorii, cercetatorii, studentii si elevii ca Ministerul Educatiei se angajeaza sa protejeze resursa umana din sistem si sa sustina dezvoltarea sustenabila a domeniilor fundamentale pentru viitorul tarii.

In plus, angajamentul public fata de o salarizare decenta si o finantare corecta pana in 2030 plaseaza educatia intr-un rol prioritar in viziunea guvernamentala actuala. Mesajul transmis poate fi considerat o garantie pentru stabilitatea sectorului, in ciuda dificultatilor financiare cu care se confrunta Romania.

Publicitate
Publicitate
Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Recent Posts

Incepe Iadul Rosu. Romica Jurca: „Raul de acum urmeaza”

Cupola de foc loveste Romania: Coduri de canicula si maxime de pana la 42 de…

4 ore ago

Reactia presedintelui CCR in plin scandal al primelor de pensionare de 36.000 de euro. Ce a spus Marian Enache

Reactia presedintelui CCR in scandalul primelor de pensionare de 36.000 de euro. Marian Enache explica…

5 ore ago

Irinel Popescu, medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvaluiri despre ultimele clipe din viata campionului

Ultimele clipe din viata lui Mihai Leu. Medicul Irinel Popescu dezvaluie ce s-a intamplat inainte…

7 ore ago

Tragedie fara margini in fotbalul international. Vedeta lui Liverpool a murit la 12 zile de cand facuse nunta! Trei copii au ramas orfani

Fotbalul mondial este in doliu dupa o veste cutremuratoare. Internationalul portughez Diogo Jota, in varsta…

7 ore ago

Top 4 zodii norocoase in luna iulie: Universul le deschide toate usile, iar Dumnezeu are un plan special pentru ele

Top 4 zodii norocoase in luna iulie: Luna iulie aduce  o energie profunda, de transformare…

10 ore ago

Adrian Alexandrov, primele declaratii dupa anuntul eliberarii Elenei Udrea: „Dupa o lupta dureroasa va putea sa-si stranga copilul in brate”

Adrian Alexandrov, primele declaratii dupa decizia de eliberare conditionata a Elenei Udrea. „Va putea sa-si…

15 ore ago