Medicul care a observat pentru prima data varianta Omicron a facut primele declaratii de presa.
Simptomele Covid legate de noua varianta omicron au fost descrise drept „extrem de usoare” de medicul sud-african care a tras primul semnal de alarma asupra noii tulpini.
Dr. Angelique Coetzee, presedintele Asociatiei Medicale din Africa de Sud, a declarat duminica pentru BBC ca a inceput sa vada pacienti in jurul datei de 18 noiembrie prezentand „simptome neobisnuite” care difera usor de cele asociate cu varianta delta, care este cea mai dominanta la nivel global.
Publicitate
„De fapt, a inceput cu un pacient de sex masculin care avea in jur de 33 de ani… si mi-a spus ca a fost extrem de obosit in ultimele zile si ca are aceste dureri de corp si dureri de cap, ” a spus medicul pentru BBC.
Pacientul nu a avut dureri in gat, a spus medicul, ci mai degraba un „ o senzatie de gat zgariat”, dar nicio tuse sau pierdere a gustului sau a mirosului – simptome care au fost asociate cu tulpinile anterioare ale coronavirusului .
Coetzee a spus ca a testat pacientul de sex masculin pentru Covid, iar el a fost pozitiv, la fel ca si familia lui, apoi a spus ca a vazut mai multi pacienti in acea zi prezentand aceleasi tipuri de simptome care difera de varianta delta.
Acest lucru a determinat-o sa traga un semnal de alarma la comitetul consultativ pentru vaccinuri din Africa de Sud, al carui membru este.
Alti pacienti pe care Coetzee i-a vazut pana acum cu varianta omicron au experimentat, de asemenea, ceea ce ea a descris drept simptome „extrem de usoare” si a adaugat ca si colegii sai au observat cazuri similare.
„Cei mai multi pacienti se plang de dureri in corp si de oboseala, oboseala extrema si acest lucru se intampla la persoane tinere, nu la persoanele in varsta”, a mai spus ea.
„Ceea ce vedem clinic in Africa de Sud – si amintiti-va ca sunt in epicentrul acestui lucru in care exersez – este extrem de usor, pentru noi [acestea sunt] cazuri usoare. Am vorbit cu alti colegi de-ai mei si ei au aceeasi parere.”
OMS a spus ca va dura saptamani pentru a intelege modul in care varianta poate afecta diagnosticele, terapia si vaccinurile.
Observatiile initiale ale lui Coetzee se bazeaza doar pe un numar foarte mic de cazuri, iar expertii sunt ingrijorati de numarul mare de mutatii ale omicronilor. Dovezile preliminare sugereaza ca tulpina are un risc crescut de reinfectie, potrivit OMS.
Datele preliminare sugereaza ca varianta se raspandeste in Africa de Sud mai rapid decat tulpinile anterioare si ca varianta, cunoscuta oficial ca B.1.1.529, ar putea incepe sa declanseze un nou val de infectii, potrivit analizei Financial Times .
Ar putea dura ceva timp pentru a intelege pe deplin ce simptome specifice, daca exista, sunt atribuibile noii variante de omicron pe o scara mai larga.
Simptomele Covid s-au schimbat de cand virusul a aparut pentru prima data in China la sfarsitul anului 2019. Variantele „alfa” si „delta”, descoperite pentru prima data in Marea Britanie si, respectiv, India, au fost vazute ca provoaca simptome diferite, de exemplu, cele din urma provocand mai multe dureri de cap, dureri in gat, secretii nazale si febra.
CDC din SUA a evidentiat varietatea de simptome Covid care au fost raportate , mentionand ca „oricine poate avea simptome usoare pana la severe” care pot aparea la doua pana la 14 zile dupa expunerea la virus.
Pe lista de simptome de la CDC sunt febra sau frisoane, tuse, oboseala, dificultati de respiratie, dureri musculare sau corporale, dureri de cap, pierderea gustului sau a mirosului, durere in gat, congestie sau curge nazala, greata sau varsaturi si diaree.
O serie de tari au interzis temporar calatoriile din mai multe tari din Africa de Sud unde a fost gasita varianta, o miscare criticata vineri drept o reactie „draconiana” de ministrul sanatatii din Africa de Sud.
Intrebat de Andrew Marr de la BBC daca tari precum SUA, Marea Britanie, Israel si UE „intra in panica inutil”, Coetzee a subliniat ca varianta omicron s-a raspandit deja in acele natiuni.
„Cred ca o ai deja acolo, in tara ta, fara sa stii, asa ca as spune in acest stadiu, cu siguranta. Peste doua saptamani, poate vom spune ceva diferit”, a adaugat ea.
Cum sa pastrezi varza murata perfecta si alte trucuri utile in bucatarie Muraturile, legumele, zarzavaturile…
Adriana Bahmuteanu, in proces de succesiune pentru averea lui Silviu Prigoana Adriana Bahmuteanu a anuntat…
Trucuri eficiente pentru a economisi energie iarna: Cum sa pastrezi caldura fara facturi uriase Iarna…
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Sfatul zilei de sambata: Astrologul renumit Pavel Globa ne ofera sfaturi valoroase pentru aceasta zi…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…