Categories: Life & Style

Martea Mare din Saptamana Patimilor. Traditii si obiceiuri

Martea Mare din Saptamana Patimilor. Iata care sunt traditiile si obiceiurile din aceasta zi sfanta.

Biserica nu considera munca de Martea Mare un pacat, motiv pentru care credinciosii au liber la curatenie in gospodarie, in curte sau in gradina. Ba chiar este recomandat sa fie aerisita fiecare camera, sa se termine munca la camp si sa fie bine curatate toate geamurile.

Pentru barbati, se spune ca este bine sa le fie de ajutor nevestelor in aceasta zi, pentru ca vor avea noroc in relatie tot restul anului si vor avea parte de spor in casa, scrie spynews.ro.

Publicitate

O veche superstitie din popor spune ca este bine ca oamenii sa se spele ritualic, aceasta practica avand puterea de a seca bolile.

Tot in Martea Mare, preotii de peste tot din tara citesc Pilda celor Zece Fecioare. In aceasta pilda, se vorbeste despre zece fecioare: cinci intelepte, cinci neintelepte, toate pregatindu-se pentru nunta. Conform Noului Testament, intalnirea cu Hristos se aseamana unei nunti.

Marti din Saptamana Mare va avea loc uscarea si sfaramarea Sfantului Agnet care este sfintit in timpul Liturghiei Sfantului Vasile. Al doilea Agnet este uscat si sfaramat dupa reguli speciale.

Dupa ce va fi sfaramat, acesta este asezat intr-un chivot pe Sfanta Masa din interiorul Altarului. Agnetul este folosit in timpul intregului an pentru a impartasi bolnavii sau a celor care nu pot ajunge la slujba din motive intemeiate. Mai mult, exista superstitia conform careia in Martea Mare, toti trebuie sa ne spalam ritualic pentru a seca bolile.

Dupa aceasta zi, gospodinele nu au voie sa mai spele si sa calce in zilele urmatoare.

Martea Mare. Predica ortodoxa din Martea Mare le aminteste credinciosilor ca trebuie sa se intareasca in post, sa nu cedeze lenei si adormirii sufletesti, sa pastreze trezvia duhovniceasca. Cuvinte esentiale care se canta in biserica in Martea Mare, potrivit Triodului:

– Sa lepadam lenea departe de noi si sa intampinam pe Hristos, Mirele cel fara de moarte, cu faclii luminoase si cu cantari

– Sa avem din destul in vasele sufletului nostru untdelemn de impartasire

– Zis-ai ucenicilor, Bunule, privegheati ca nu stiti ceasul in care va veni Domnul…

– De lenea sufletului meu dormitand eu, Mire-Hristoase, n-am agonisit candela aprinsa din virtuti si m-am asemanat fecioarelor neintelepte, trandavind in vremea lucrarii…

– Stapane, scutura somnul meu cel intunecat, scoala-ma si ma primeste in camara ta, impreuna cu fecioarele cele intelepte, unde este glasul cel curat al celor ce praznuiesc si canta neincetat Doamne, slava Tie!

Publicitate

Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Printul Harry, umilit total de Regele Charles. Nimeni nu se astepta la asa ceva

Ducele de Sussex, Printul Harry, a fost "profund socat" de respingerea publica "brutala" si "dureroasa"…

4 ore ago

Se retrage Simona Halep din tenis? Firicel Tomai a dat verdictul: ”Organismul nu-i va da voie sa…”

Initial, Simona Halep a primit o suspendare de patru ani dupa ce a picat testul…

4 ore ago

Florin Piersic, prima declaratie de pe patul de spital: „Sunt undeva departe…”

Florin Piersic se simte din ce in ce mai bine. Actorul a fost reevaluat cardiologic…

5 ore ago

Alina Badic, horoscop pana pe 26 mai 2024: „O configuratie deosebita! Acum ori niciodata”

Astrologul Alina Badic a prezentat la B1 TV, previziunile astrale pentru perioada urmatoare. Sa vedem…

5 ore ago

Horoscop special cu Neti Sandu. A sosit vremea marilor schimbari si a marilor castiguri. Patru zodii isi indeplinesc dorintele

Horoscop 19 mai 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru finalul…

8 ore ago

Mihai Voropchievici, horoscop pana pe 27 mai 2024. Gemenii scapa de greutati, Racii au mare succes, Balantele au reusite exceptionale

Horoscop pana pe 27 mai 2024. Numerologul Mihai Voropchievici aprezentat, la Antena 3 CNN, previziunile…

20 de ore ago