9 iulie e o zi importanta in viata Margaretei Paslaru. Celebra artista implineste varsta de 79 de ani. Margareta Paslaru a debutat in muzica usoara la Casa de Cultura Grivita Rosie in 1958, acompaniata de Paul Ghentzer.
Incununand o cariera de exceptie, Margareta Paslaru a fost sarbatorita la Uniunea Compozitorilor in 2008 cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la debutul sau. In 2010, la implinirea unei jumatati de secol de la primul disc, artista lanseaza CD-ul „Lasa-mi toamna, pomii verzi” si i se ofera Trofeul Electrecord. Fundatia Radio Romania editeaza, in 2013, CD-ul aniversar „Margareta 70” – 55 de ani de activitate artistica.
Pe 29 martie 2018 artista a fost sarbatorita pentru 60 de ani de activitate neintrerupta pe multiple planuri la Magazinul Muzica prin lansarea noului album de autor „Providenta”. 28 iunie 2018, sarbatorirea Margaretei Paslaru in anul aniversar a continuat si la Muzeul National al Literaturii Romane din Bucuresti, invitata de onoare – poeta Ana Blandiana. Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film – UARF ii ofera artistei in 2016 placheta „Margareta Paslaru Artist Plurivalent”, Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate. (Clacheta – clapperboard – serveste in film la sincronizarea cuvantului cu imaginea. Fotografia se afla pe blogul artistei – 26 Ian. 2016). In 2018 la Gala Femei de succes – Editia Centenara Margareta Paslaru a primit „Premiul Publicului”. 2019, Margareta Paslaru a fost distinsa cu premiul „Platina Valorii” de catre Teatrul „Gong”. Artista a fost desemnata primul Ambasador al Festivalului Tanar de la Sibiu.
Publicitate
Activitatea in muzica, teatru, film, compozitie, folclor, a legendarei personalitati Margareta Paslaru, „un mit al muzicii usoare” cum a numit-o compozitorul George Grigoriu.
Descoperita de Ileana Pop in 1959 ca artist amator, apare pe 10 iulie 1960 in emisiunea lui Valeriu Lazarov „Toata lumea face sport” dedicata sportivilor romani participanti la Olimpiada de la Roma. Margareta a interpretat cu acea ocazie „Piccolissima serenata” in limba italiana; in studio mai apar: Coca Andronescu, Trio Grigoriu si Mircea Albulescu. In urmatoarea emisiune, in duet cu Marina Voica, lanseaza versiunea romaneasca a piesei „Pe aripa vantului”. In 1961, Margareta Paslaru obtine Premiul I la faza oraseneasca a celui de-al VI-lea concurs al artistilor amatori.
Impresionat de timbrul aparte al elevei, tanarul George Grigoriu din „Trio Grigoriu“, compune special pentru Margareta Paslaru, in 1959, „Chemarea marii” (numit de public „Si-n apa marii”). In interpretarea originala a talentatei cantarete, piesa devine mare slagar la Radio Romania. Ca urmare a succesului, in 1960 Casa de Discuri Electrecord inregistreaza cu Margareta Paslaru primul disc, nr.3002, cu aceeasi piesa; in 1961 discul bate recordul vanzarilor de muzica usoara – 26.000 exemplare (sursa: Revista Flacara nr.52/30.12.1961). Discul de Aur primit in 1968, o catapulteaza la Cannes in 1969, unde i se decerneaza Trofeul Midem, si apare pe aceeasi scena cu Ginette Reno, James Last, Dizzie Tunes, Muslim Magomayev, Patty Pravo, Yafa Yarkoni, Joan Manuel Serrat, Amalia Rodrigues, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano.
A studiat: pian, balet la clasa Floria Capsali, pictura, cursul de perfectionare de pe langa Comitetul de Stat pentru Cultura si Arta – CSCA (Ministerul Culturii), clasa Camelia Dascalescu, studenta la Facultatea de Drept.
Inca din 1993 Margareta Paslaru a donat toate drepturile ce-i revin din vanzarea discurilor catre Societatea Nationala de Cruce Rosie din Romania, UNICEF, Proiectul „Banca de Alimente”, artistii pensionari din Orchestra Radio, UCIN pentru actorii varstnici cu probleme de sanatate, Campania Nationala „Artistii pentru Artisti”- UNITER, Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, Caminul de Copii „Gradinari”, Asociatia Nevazatorilor din Romania.
Incepand cu 2009 Margareta Paslaru sprijina tineri talentati prin emisiuni la Romania Actualitati, Romania Cultural, Radio Clasic.
Intre 2010-prezent artista acorda „Premiul Anual Margareta Paslaru pentru Originalitate” in valoare de 1000$ oferit unor tineri valorosi din diverse domenii de activitate: muzica, teatru, film, dans, pictura.
Sculptorul Ion C. Dimitriu-Barlad a fost bunicul cantaretei Margareta Paslaru.
Cantareata a fost casatorita cu Gheorghe Sencovici timp de 38 de ani, pana la decesul sportivului, in 2006. Acesta s-a stins din viata la varsta de la 61 de ani.
Relatia dintre Margareta Paslaru si sotul sau a fost una destul de discreta, ascunsa de ochii publicului.
De altfel, oamenii au aflat despre povestea lor de dragoste destul de tarziu, in perioada in care cei doi au emigrat in SUA. S-au casatorit in anul 1968 si au impreuna o fiica, Ana-Maria Sencovici.
Au plecat din Romania in timpul comunismului, iar discurile indragitei artiste au fost retrase din magazine, iar melodiile sale nu mai erau auzite nicaieri.
La 79 de ani, Margareta Paslaru si-a pastrat trasaturile din tinerete si continua sa surprinda cu aparitiile sale publice.
Dorinta pe care Margareta Paslaru o are in aceasta zi speciala este legata tot de domeniul in care activeaza de atat de mult timp si care ii aduce cea mai mare implinire sufleteasca.
„Darul divinitatii, darul de a compune. Fiorul transmis de muzica, raspandeste bucurie, dragoste, tristete, revolta, umor, duiosie, chiar invita la dans. Am interpretat piese in ritmuri precum rumba lenta, vals, foxtrot, tango, cha-cha, mambo, sirtaki, pana la twist, slow-rock, reggae, shake, blues. De cate ori ideile sosesc :), le impartasesc colaboratorilor Jolt si Andrei Kerestely in studioul carora inregistrez in beneficiul unor cauze meritorii.”, a spus marea artista.
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…