Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a spus ca invazia Rusiei in Ucraina a afectat securitatea europeana si euro-atlantica.
”Prin eforturi comune contribuim la securitatea spatiului aliat. Faptul ca ne aflam impreuna in aceasta baza militara reprezinta inca o dovada a unitatii si stabilitatii NATO (…) Inca din anul 2014, ca urmare a anexarii ilegale a peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, NATO a inceput un proces de adaptare pentru a raspunde posturii tot mai agresive a Rusiei in regiune. Agresiunea brutala declansata de Rusia impotriva Ucrainei a afectat serios securitatea europeana si euro-atlantica. De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, inclusiv Romania, au luat masuri concrete. Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei, am primit pe teritoriul nostru toti refugiatii ucraineni, in plus am operationalizat in Romania un hub logistic pentru a trimite ajutoare in Ucraina.
Mediul de securitate international a suferit modificari substantiale. NATO a fost nevoit sa se adapteze si s-au stabilit noi posturi in Europa de Est.
Publicitate
Actionam pentru operationalizarea cat mai rapida a celor patru noi structuri de lupta, unul dintre ele fiind in Romania.”, a spus Klaus Iohannis.
„Prin eforturi comune, contribuim la securitatea spatiului aliat, asiguram pacea si linistea cetatenilor nostri. Faptul ca ne aflam impreuna in aceasta baza militara reprezinta o dovada in plus a unitatii, coeziunii si solidaritatii care exista la nivelul NATO. Salut prezenta astazi, aici, a domnului Prim-ministru De Croo, cu care ieri am avut consultari politice foarte bune.
Inca din anul 2014, ca urmare a anexarii ilegale a Peninsulei Crimeea de catre Federatia Rusa, NATO a inceput un proces complex de adaptare. Am fost constienti ca ne confruntam cu un mediu de securitate marcat de noi riscuri si amenintari si de conduita tot mai agresiva a Federatiei Ruse in plan regional. Astfel, a aparut postura de descurajare si aparare a NATO pe Flancul Estic.
Agresiunea brutala declansata de Federatia Rusa impotriva Ucrainei a afectat insa fundamental securitatea regionala, europeana, euroatlantica si are proiectii negative la nivel global – pe mai multe paliere chiar.
De aceea, pentru sprijinirea Ucrainei, greu incercata de aceasta agresiune, NATO si Uniunea Europeana au luat masuri concrete si consistente. Romania a actionat, la randul sau, rapid si eficient, atat la nivel guvernamental, cat si la nivelul societatii civile.
Am trimis ajutoare umanitare Ucrainei si am primit pe teritoriul nostru toti refugiatii care s-au indreptat catre noi, oferindu-le sprijin, cazare si asistenta medicala. In plus, am pus in functiune pe teritoriul tarii noastre un hub logistic care asigura colectarea si transportul donatiilor umanitare internationale catre Ucraina.
Dincolo de aspectele umanitare, este evident ca mediul de securitate international a suferit modificari radicale. In consecinta, a trebuit sa luam masuri corespunzatoare de raspuns, strict defensive, menite insa sa nu duca la escaladare. Astfel, NATO a sporit masurile de pregatire a fortelor militare aliate si de consolidare a posturii aliate pe Flancul Estic.
Dragi militari – romani si cei din alte state membre NATO, va aflati aici umar langa umar si sunteti astazi expresia concreta a hotararii noastre de a intari in continuare descurajarea si apararea aliate in regiunea Marii Negre.
Vom continua eforturile noastre pentru a asigura raspunsul prompt, hotarat si robust al Aliantei Nord-Atlantice la orice provocare sau amenintare posibila. Dupa cum am decis la recentul Summit de la Bruxelles, vom accelera transformarea Aliantei pentru a consolida postura de descurajare si aparare a NATO pe termen lung, in special pe Flancul Estic si la Marea Neagra.
Actionam pentru operationalizarea cat mai rapida a celor patru noi Grupuri de Lupta, dintre care unul va fi in Romania. Acesta va contribui, alaturi de celelalte structuri aliate, la intarirea securitatii pe intregul Flanc Estic, in mod coerent si unitar, fiind un prim pas spre echilibrarea prezentei aliate pe Flanc.
Prezenta dumneavoastra in Romania are, dincolo de componenta de securitate, si o dimensiune simbolica.
Impreuna cu colegii vostri, militarii romani, protejati si aparati valorile euroatlantice care definesc in mod esential societatile noastre: democratia, drepturile omului, statul de drept si dreptul fiecarui popor de a-si decide propria soarta.
Numai impreuna putem asigura securitatea si bunastarea cetatenilor nostri. Va doresc succes in activitatile de pregatire pe care le veti intreprinde, precum si in misiunile in care veti fi angajati!
Va multumesc!”, a declarat Klaus Iohannis.
Ce ii uneste pe Gabriel Cotabita, Stela Popescu si Rona Hartner chiar si dupa moarte?…
Mesaje de ramas bun pentru Gabriel Cotabiţa: o pierdere uriaşa in lumea muzicii romaneşti Moartea…
Ultimul mesaj al lui Gabriel Cotabita: un simbol al recunostintei si al emotiei Gabriel Cotabita,…
Accidentele vasculare cerebrale (AVC) reprezinta una dintre cele mai grave afectiuni medicale, care pot duce…
Gabriel Cotabita s-a stins din viata la 69 de ani, lasand un gol imens Gabriel…
Gabriel Cotabita a incetat din viata la 69 de ani: o pierdere imensa pentru muzica…