Joia din Saptamana Floriilor este cunoscuta in traditia ortodoxa romana drept Joia Neagra. Aceasta zi are o semnificatie profund religioasa si este marcata de o serie de obiceiuri si credinte care se trag din vremuri stravechi. In aceasta zi, Biserica Ortodoxa ii aminteste pe credinciosi de faptul ca saptamana Sfintelor Pasti este o perioada de purificare a sufletului si de pregatire pentru intampinarea Invierii.
In traditia ortodoxa, Joia din Saptamana Floriilor este asociata cu momentul in care Hristos a intrat triumfator in Ierusalim, dar si cu pregatirea spirituala intensa ce precede patimile si rastignirea sa. Se spune ca in aceasta zi intunericul din sufletele oamenilor este scoas din adancuri, iar credinciosii sunt chemati sa se pregateasca pentru ceea ce va urma, adica pentru jertfa Mantuitorului si pentru Invierea Sa.
Curatenia spirituala si fizica: In multe parti din tara, oamenii considera ca este bine sa isi faca curatenie in casa si sa se spovedeasca in aceasta zi. Curatenia fizica este privita ca un simbol al curatirii sufletului de pacate. In unele sate, femeile pun la uscat flori de busuioc si le asaza in jurul casei pentru a proteja familia de rele.
Publicitate
Interdictii si comportamente de evitat: Conform traditiei ortodoxe, Joia din Saptamana Floriilor este o zi in care trebuie evitate anumite comportamente care ar putea aduce rau. De exemplu, este interzis sa se organizeze petreceri sau sa se faca munci grele. Se spune ca aceia care nu respecta aceste interdictii risca sa aduca nenorociri asupra lor si a celor din jur.
Pastrarea linistii si rugaciunea: In aceasta zi, este bine sa se pastreze o atmosfera de liniste si de rugaciune. Multi credinciosi aleg sa mearga la biserica pentru a participa la slujbele speciale. Este o zi de introspectie si de apropiere de Dumnezeu, in care credinciosii se roaga pentru iertarea pacatelor si pentru binele lor si al celor dragi.
Folosirea plantelor si a simbolurilor religioase: De asemenea, in unele zone ale tarii, se obisnuieste ca oamenii sa foloseasca plante precum matraguna sau busuiocul, care sunt considerate a avea puteri de protectie si de purificare. In biserici, se sfintesc ramuri de salcie sau de maslin, care sunt aduse acasa si pastrate ca simboluri ale victoriei asupra raului.
In Joia Neagra din Saptamana Floriilor, in traditia ortodoxa romana, exista cateva interdictii importante:
Nu se fac munci grele: Este considerat ca in aceasta zi trebuie sa pastram o stare de liniste si sa nu ne supunem la eforturi mari. Munca excesiva este vazuta ca o forma de a incalca sacralitatea zilei.
Nu se organizeaza petreceri: Joia Neagra este o zi de reflectie, iar distractiile zgomotoase sau petrecerile nu sunt recomandate. Se crede ca aceste activitati aduc o stare de „intuneric” in suflet, impiedicand apropierea de Dumnezeu.
Nu se consuma alimente grele sau de dulce: Se mananca de post pentru a se curata trupul si a se apropia mai mult de Dumnezeu.
Joia Neagra din Saptamana Floriilor este o zi profund religioasa si simbolica pentru ortodocsi, o zi dedicata purificarii si pregatirii pentru invierea Mantuitorului. Prin respectarea traditiilor si obiceiurilor acestei zile, credinciosii isi curata nu doar casele, ci si sufletele, in asteptarea celei mai mari sarbatori a crestinatatii.
David Popovici renunta la finala de 100 metri liber din cauza unor probleme medicale la…
Un cutremur s-a produs in aceasta dimineata in zona seismica Vrancea-Prahova, anunta INCDFP Un cutremur…
Saptamana Mare: Semnificatie si Traditii in Perioada Patimilor Saptamana Mare, cunoscuta si sub numele de…
Saptamana Patimilor este ultima saptamana dinaintea Invierii Domnului. In Lunea Mare se face curatenie si…
Marcel Ciolacu il acuza pe Nicusor Dan: „Nu ii pasa de soarta celor care mor…
Ce se face in Duminica Floriilor. Ziua despre care se spune ca portile Cerului se…