Klaus Iohannis, presedintele Romaniei, a promulgat legea privind completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Anuntul a fost facut de Administratia Prezidentiala.
Potrivit actului normativ promulgat de catre seful statului, cele doua cursuri vor fi introduse in cadrul pregatirii teoretice si practice pe care o realizeaza persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obtinerea permisului de conducere in urmatoarele situatii:
(ii) beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sanctiunii complementare a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce in ipotezele constatarii de catre organele competente a savarsirii de catre participantul la trafic a unei fapte contraventionale;
Publicitate
(iii) dispunerea sanctiunii complementare a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce atunci cand fapta a contraventionala se circumscrie fie conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, fie nerespectarii regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
Legea isi propune, de asemenea, responsabilizarea conducatorilor auto care, desi sanctionati, ignora consecintele actiunilor lor, nu-si achita amenzile si continua comportamentul periculos si iresponsabil, prin introducerea unui termen de plata a amenzilor de sase luni; in caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului.
Conform datelor publicate de Politia Romana, in ciuda unei mici scaderi a gradului accidentelor produse intre anii 2009 si 2019, Romania se afla in continuare in topul statelor cu cele mai multe accidente produse in traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arata ca Romania inregistreaza cel mai mare numar de decese cauzate in traficul rutier, ocupand primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitori).
De asemenea, conform Buletinului Sigurantei Rutiere pentru anul 2020, in urma accidentelor rutiere produse pe teritoriul Romaniei, au fost platite despagubiri brute in valoare totala de 3.181.026.059 lei, 79% din aceasta suma fiind platita pentru daune materiale, iar 21% reprezinta despagubiri pentru vatamari corporale.
Pe langa aceste costuri foarte ridicate, impactul socio-economic al unui accident rutier grav este urias: de la locuri de munca pierdute, activitati economice blocate si pana la costurile de transport, interventie si spitalizare.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…