Premierul Ilie Bolojan a anuntat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, principalele masuri care vor fi incluse in al doilea pachet de reforme guvernamentale. Printre acestea se numara reforma companiilor de stat, plafonarea indemnizatiilor pentru membrii consiliilor de administratie, digitalizarea ANAF si combaterea risipei din sistemul sanitar.
Premierul a subliniat nevoia de eficientizare a societatilor comerciale cu capital de stat: „Vom asigura transparenta tuturor companiilor de stat publicand toate datele legate de conduceri si indicatori. Vom modifica indicatorii de performanta”. In acest sens, Guvernul vizeaza reducerea numarului de membri din structurile de conducere si plafonarea indemnizatiilor, precum si inchiderea societatilor care inregistreaza pierderi mai multi ani consecutiv.
Bolojan a mentionat ca subventiile acordate companiilor ineficiente, precum CFR sau Metrorex, nu vor mai fi tolerate: „Statul roman le subventioneaza cu milioane de lei. In Marea Britanie toate companiile functioneaza fara subventie”. Guvernul doreste ca profiturile suplimentare sa fie directionate catre bugetul de stat.
O componenta esentiala este digitalizarea ANAF, un proces tergiversat de ani de zile: „E o poveste fara sfarsit. Nu exista niciun interes la ANAF sa se faca digitalizarea”. Premierul a evidentiat si necesitatea consolidarii echipelor de control specializate, in special pentru preturile de transfer si zonele cu risc ridicat de evaziune fiscala.
Sistemul sanitar reprezinta o prioritate pentru Executiv. In 2025, doar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate are un buget de 77 miliarde lei, dar mai sunt necesare alte 14 miliarde: „Se ajunge la aproape 18 miliarde de euro pe an”. Bolojan a denuntat decontarile fictive, costurile de personal care depasesc 90% in unele spitale si prescrierea excesiva a medicamentelor inovative: „Cred ca suntem una din putinele tari in care ponderea acestor medicamente inovative este mult mai mare decat a celor generice”.
Guvernul pregateste si o ampla reforma administrativa. Se are in vedere o evaluare a personalului din primarii, in functie de numarul de locuitori si nevoile reale ale comunitatilor: „Vor fi primarii care probabil vor trebui sa-si reduca personalul”. Referitor la comasarea UAT-urilor, Bolojan a explicat ca „aplicarea nu se poate face decat in 2028”.
Un alt punct vizeaza transferul responsabilitatii privind autorizarea jocurilor de noroc catre autoritatile locale: „Vom descentraliza jocurile de noroc. E nevoie ca primaria sa stabileasca o zona… Comunitatile vor decide daca au nevoie de jocuri de noroc sau nu”.
Reforma pensiilor speciale este o conditie a Planului National de Redresare si Rezilienta. Bolojan a subliniat necesitatea eliminarii exceptiilor si corectarea formulelor de calcul: „Azi pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decat ultimul salariu… O formulare corecta este 80% din salariul net”.
Premierul a mentionat ca toate aceste reforme trebuie insotite de o noua lege a salarizarii, care sa elimine interpretarile ce genereaza litigii costisitoare: „Sa nu scada veniturile, dar sa nu permita zeci de mii de procese pe interpretare”.
Romania va fi evaluata de Comisia Europeana pe 15 octombrie. Intrebat despre riscul unor noi taxe sau majorari de TVA, premierul a afirmat: „Niciun guvern nu vrea sa creasca taxe si impozite, discutam de o perioada prin care trebuie sa trecem”.
Intrebat despre viitorul companiei aeriene TAROM, Bolojan a admis: „Cred ca este loc de mai bine. Cei care au fost in conducerea Tarom ar trebui sa se gandeasca unde suntem”. In ceea ce priveste multinationalele, premierul a mentionat masuri ANAF pentru controlul preturilor de transfer si asigurarea unui regim fiscal echitabil.
„Premierul va prezenta la ce se lucreaza pentru al doilea set de masuri de reducere a cheltuielilor bugetare”, a confirmat un oficial pentru HotNews. Bolojan a detaliat: „Pana la sfarsitul lunii iulie, vom reveni in fata Parlamentului Romaniei cu al doilea pachet de masuri, cu accent pe echitate si eficienta”.
Pe 7 iulie, Guvernul si-a angajat raspunderea pentru primul pachet de masuri fiscale, care include cresterea TVA de la 19% la 21% si inghetarea pensiilor si salariilor din sectorul bugetar in 2026. Bolojan a recunoscut: „Stiu ca aceste masuri nu sunt populare”, dar le-a multumit „romanilor pentru rabdare si intelegere”.
Alerta pe litoral! Posibil fragment de drona gasit pe plaja din Eforie Sud. Autoritatile sunt…
Una dintre cele mai frecvente neplaceri dupa un dus sau o baie este senzatia ca…
Mesajul runelor pentru duminica, 13 iulie 2025 pentru toate semnele zodiacale. Duminica aceasta, pe 13…
O greseala medicala a curmat viata unei fetite de 5 ani. Parintii cer dreptate, iar…
Corpul uman ne transmite semnale clare atunci cand are deficiente de vitamine sau minerale esentiale.…
Ce spune legea cand pomii vecinilor depasesc gardul: drepturile celor care locuiesc la curte Tot…