Guvernul Francez a Cazut in Urma Motiunii de Cenzura: O Premiera Istorica din 1962
Guvernul francez, condus de Michel Barnier, a fost inlaturat printr-o motiune de cenzura, confirmand o criza politica anticipata. Acesta fusese un guvern minoritar, format dupa alegerile anticipate organizate in urma dizolvarii Adunarii Nationale a Frantei, in urma cu sase luni.
Motiunea de cenzura a fost initiata de partidele de stanga si, ulterior, sustinuta de Reuniunea Nationala, partid de extrema dreapta. Cu 331 de voturi „pentru” si 289 „impotriva”, aceasta a fost adoptata, marcand prima astfel de decizie in Franta din 1962. Dezbaterile si votul s-au desfasurat pe parcursul a trei ore si jumatate.
Inainte de vot, presedintele Emmanuel Macron a facut apel la responsabilitate, insa rezultatul era previzibil, avand in vedere lipsa sprijinului parlamentar necesar pentru mentinerea guvernului.
Caderea guvernului a fost accelerata de adoptarea unui buget de austeritate fara aprobarea Adunarii Nationale. Michel Barnier a apelat la articolul 49 din Constitutia Frantei, care permite guvernului sa isi asume raspunderea fara vot parlamentar, folosindu-l pentru aprobarea proiectului de buget al securitatii sociale pentru 2025.
Deficitul public al Frantei pentru 2024 este estimat la 6,1% din PIB, o crestere semnificativa fata de estimarea de 4,4% din toamna lui 2023.
Premierul Michel Barnier, in varsta de 73 de ani, a avut unul dintre cele mai scurte mandate din istoria celei de-a V-a Republici Franceze – doar 91 de zile, iar guvernul sau a rezistat doar 74 de zile. Numit in functie pe 5 septembrie, cabinetul sau a fost instalat pe 21 septembrie.
Partidul stangii radicale La France Insoumise (LFI) a cerut miercuri seara demisia preşedintelui Emmanuel Macron, imediat dupa un vot de cenzura fara precedent impotriva guvernului, noteaza AFP, preluat de Agerpres.
Presedinta grupului LFI din Adunarea Naţionala, Mathilde Panot, i-a cerut lui „Emmanuel Macron sa plece”, reclamand „alegeri prezidenţiale anticipate”.
Viitorul lui Macron, al carui mandat dureaza pana in 2027, nu este insa legat, din punctul de vedere al Constituţiei, de moţiunea de cenzura impotriva guvernului premierului Michel Barnier.
Conform Constitutiei, presedintele Macron nu poate convoca noi alegeri legislative pana in iulie anul viitor. Prin urmare, formarea unui nou guvern va necesita o coalitie intre mai multe partide, in contextul unei instabilitati politice crescute.
Aceasta situatie amplifica incertitudinea politica si economica a Frantei, avand implicatii profunde asupra viitorului guvernarii si al relatiilor dintre institutiile statului.
Presedintele Romaniei ocupa cea mai inalta functie in statul roman iar puterile si rolul sau…
Un fake-news despre alegerile prezidentiale din Romania a facut ravagii pe TikTok. CNA a intervenit…
Ion Tiriac: „Legea mea este ca nu admit si nu dau a doua sansa la…
Ion Iliescu, mesaj surprinzator pentru Nicusor Dan, noul presedinte al Romaniei Ion Iliescu, primul presedinte…
George Simion si Calin Georgescu indeamna sustinatorii sa lupte pentru dreptate Cu putin timp in…
Un gest aparent banal al noului presedinte a devenit viral in doar cateva ore. Cum…