Categories: News

Guvernul Ciuca, prima reactie dupa ce CCR a declarat neconstitutionala Ordonanta de urgenta prin care se instituia obligativitatea purtarii mastii de protectie.

CCR a constatat, marti, ca este neconstitutionala Ordonanta de urgenta a Guvernului 192/2020 prin care se instituia obligativitatea purtarii mastii in spatiile publice, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Astfel, amenzile date din octombrie 2020 si pana acum pentru lipsa mastii in spatiile publice ar putea fi anulate daca sunt contestate in instanta.

Potrivit unui comunicat al CCR, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca este neconstitutionala, in ansamblul sau, Ordonanta de urgenta a Guvernului 192/2020 pentru modificarea si completarea Legii 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum si pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca.

Publicitate

Publicitate

Reactia Guvernului Ciuca dupa decizia CCR privind purtarea mastilor

„Deciziile CCR nu se pot pune in discutie, dar asteptam motivarea si de indata Guvernul va lua o decizie in conformitate”, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Carbunaru.

Curtea a constatat neconstitutionalitatea in ansamblu a Ordonantei de urgenta a Guvernului 192/2020 intrucat a fost adoptata cu incalcarea prevederilor constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5) si art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de catre Consiliul Legislativ.

Potrivit CCR, actele normative anterioare si ulterioare OUG 192/2020 raman in vigoare.

Curtea precizeaza ca, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislatiei, in conditiile art.147 alin.(1) si (4) din Constitutie, doar dispozitiile cuprinse in Ordonanta de urgenta a Guvernului 192/2020, in timp ce celelalte texte normative din Legea 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si din Legea 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca raman in continuare in vigoare.

Publicitate

Publicitate
Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al siteului noutati.info Editor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.

Recent Posts

Dan Negru, anunt important despre Florin Piersic. Marele actor a fost transportat de urgenta la spital.

Actorul Florin Piersic, internat la Spitalul Militar din Cluj pentru o interventie chirurgicala la picior…

2 ore ago

Rugaciunea din Miercurea Mare. Citeste aceasta rugaciune pentru iertarea pacatelor si pentru mare ajutor in zilele care urmeaza

Citeste rugaciunea din Miercurea Mare pentru a avea parte de iertarea pacatelor. Troparul din Miercurea…

6 ore ago

Sfatul astrologului Pavel Globa pentru marti, 1Mai 2024. Vin schimbari mari pentru zodii

Sfatul zilei de marti. Astrologul Pavel Globa spune ca ziua este potrivita pentru a rezolva…

11 ore ago

Incendiu puternic in Capitala. Se aud explozii

Un incendiu puternic a izbucnit in aceasta seara, la o hala dezafectata pe strada Spicului,…

o zi ago

Rugaciunea din Martea Mare. Rosteste-o cu mare credinta si vei vedea minunile din viata ta

Rugaciunea din Martea Mare ne ofera protectie divina si iertare de pacate! Spune-o pana la…

o zi ago

Martea Mare din Saptamana Patimilor. Ce este bine sa faci in aceasta zi pentru a avea parte de noroc si sanatate

Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului este o zi cu o importanta incarcatura spirituala si…

o zi ago