Expertii avertizeaza ca valul 5 al pandemiei se va face simtit in Romania de saptamana viitoare. Potrivit estimarilor, s-ar putea ajunge la peste 20.000 cazuri pe zi in luna februarie, iar printre cei vulnerabili vor fi, spre deosebire de alte valuri, copiii, au explicat la Digi24 cercetatorul Octavian Jurma si medicul Marius Geanta, cofondator al Centrului pentru Inovatie in Medicina.
Doctorul Octavian Jurma sustine ca valul cinci in Romania a debutat cu primul caz comunitar de infectare cu Omicron, declarat la 15 decembrie, dar prima confirmare statistica o vom avea in momentul in care numarul de secventieri va arata ca majoritatea cazurilor sunt cu tulpina Omicron. Cercetatorul este de parere ca pana la sfarsitul acestei saptamani, ponderea cazurilor Omicron in secventierile din Romania va depasi 50 la suta si acesta poate fi considerat statistic debutul valului 5 in Romania, adica saptamana viitoare cel tarziu.
Pana cand o varianta devine dominanta, numarul cazurilor ramane intr-un platou, dar dupa aceea se va intra intr-o faza de crestere exponentiala. Daca aplicam ceea ce stim despre Omicron – a carui rata de dublare este intre 2,5 si 3 zile – inseamna ca va produce un val imediat dupa deschiderea scolilor, cu o crestere accelerata, practic de doua ori mai repede decat valul Delta, si cu un varf in jurul datei de 10 februarie. Valul Omicron va fi vizibil probabil de la sfarsitul lunii ianuarie, dupa care va avea o crestere foarte abrupta si intr-o varianta optimista s-ar putea ajunge la un varf de 20.000 de cazuri, urmat de o coborare la fel de abrupta, asa cum s-a constatat in Africa de Sud si Danemarca. Depinde insa foarte mult de masurile care se iau, avertizeaza Octavian Jurma.
Publicitate
Jumatate dintre cazurile confirmate cu Omicron la nivel mondial pana acum sunt la persoane care au pana in 29 de ani. „Acesta cred ca este cel mai mare motiv de ingrijorare pe care eu l-am gasit pana acum, citind destul de mult in ultima perioada despre Omicron si despre evolutiile din Marea Britanie, din Africa de Sud, din Statele Unite, si anume o crestere de doua ori, de trei ori, de patru ori a numarului de cazuri, dar nu neaparat la varsta de pana in 29 de ani, ci la varste mult mai mici. A crescut foarte mult numarul copiilor cu varsta de sub 5 ani, cu varsta de sub 10 ani, care au avut nevoie de internare in spitale si care au avut nevoie de terapie intensiva, potrivit datelor din SUA si din Marea Britanie comunicate zilele trecute”, subliniaza medicul Marius Geanta.
„Nu stim cum se vor intampla lucrurile in Romania, dar nu avem prea multe motive sa credem ca va fi diferit, in sensul de mai bine. Daca noi ne uitam la tabloul pe care il avem, observam ca nu avem nici macar 2 milioane de persoane care au vaccinare completa – insemnand trei doze, pentru ca eu asa cred ca trebuie sa intelegem din acest moment. Pe de alta parte, avem o mare parte din populatia in varsta care nu este vaccinata si este vulnerabila pur si simplu. La fel, rata de vaccinare la copii cu varsta de peste 5 sau 6 ani este foarte, foarte mica. Realmente sunt motive foarte multe de ingrijorare, pentru ca nu vad in acest moment care ar fi acele atuuri pe care sa le punem pe masa si sa spunem: noi luptam in acest fel impotriva valului Omicron + Delta”, a explicat medicul Marius Geana.
Medicul mai spune ca in general, secventierile de tuplini care se fac in Romania provin de la persoane vaccinate care se imbolnavesc, or numarul acestora este mult mai mic, deci din start datele oficiale pot induce in eroare din punct de vedere statistic in estimarea prelaventei tulpinii Omicron.
Medicul spune ca in aceasta etapa de un real ajutor ar putea fi stimularea testarii. Pana la aparitia Omicron, stiam ce poate sa faca vaccinarea cu doua sau trei doze impotriva tulpinii Delta, dar in acest moment, ceea ce devine foarte important este testarea – inclusiv cu teste rapide de calitate – si testarea repetata, pentru ca varianta Omicron circula mult mai repede si se transmite mult mai repede. De pilda, ideal ar fi sa ne testam inainte cu doua zile de a ne intalni de Revelion cu cei cu care petrecem si apoi sa repetam testul in ziua respectiva.
Acum conteaza foarte mult comportamentul individual si din pacate, acum ne ajuta mai putin interventia statului, oricat ar fi ea de performanta, a mai spus Marius Geanta.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…