Enel a transmis un mesaj pentru clientii din Romania. Reprezentantii Enel au anuntat ca activitatile operationale vor continua, iar clientii nu vor fi afectati.
„Toate activitatile operationale ale Enel in Romania se desfasoara si vor continua sa se desfasoare in mod normal, fara a afecta clientii finali care vor beneficia in continuare de toate serviciile si produsele cu care sunt obisnuiti”, a transmis ENEL Romania.
Potrivit informatiilor, Grupul Enel si-a programat pentru anul viitor plecarea din Romania, se arata intr-un raport prezentat presei cu ocazia conferintei Capital Markets Day.
Publicitate
Enel a anuntat ca a decis sa vanda active in valoare de 21 de miliarde de euro (21,51 miliarde de dolari) pentru a-si reduce datoria neta, urmand sa se concentreze pe prezenta sa in sase tari, potrivit strategiei actualizate a celei mai mari companii italiene de utilitati prezentate marti.
Enel, care si-ar putea vinde de asemenea portofoliul de gaze din Spania, vrea sa ajunga la finalul lui 2023 la un nivel al datoriei nete de 51 – 52 miliarde de euro, de la 69 miliarde de euro la finalul lunii septembrie.
Profitul inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare (EBITDA) ar urma sa creasca la 22,8 – 22,9 miliarde de euro in 2025, de la un nivel de 19 – 19,6 miliarde de euro estimat in 2022.
De asemenea, compania controlata de stat intentioneaza sa investeasca aproximativ 37 de miliarde de euro in urmatorii trei ani, din care 60% va fi in capacitatea de generare a energiei, clienti si servicii, iar 40% in dezvoltarea retelei.
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a luat masuri privind accesul neintrerupt la alimentarea cu energie electrica si gaze naturale pentru clientii finali, potrivit unui comunicat remis marti.
„Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public in cursul zilei de astazi, 22 noiembrie 2022, conform carora grupul italian de utilitati Enel si-a anuntat intentia de a pleca din Romania in cursul anului 2023, respectiv, a anuntat o eventuala intentie de vanzare a unor active apartinand grupului Enel, fac precizarea ca acest gen de situatie nu presupune iesirea din piata de energie a companiei Enel Romania, ci poate presupune doar schimbarea proprietarului activelor/schimbarea actionariatului etc. Mai mult decat atat, mentionez ca ANRE nu a primit in mod oficial de la acest operator economic licentiat nici o notificare in acest sens, asa cum prevede legea”, a precizat Dumitru Chirita, presedintele ANRE.
Reprezentantul ANRE reaminteste faptul ca, in ceea ce priveste asigurarea furnizarii de energie electrica/gaze naturale clientilor finali si in perspectiva respectarii drepturilor acestora, ANRE a aprobat doua acte normative care garanteaza accesul neintrerupt la cele doua utilitati, si anume Regulamentul privind furnizarea de ultima instanta a energiei electrice, aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 91/2022, respectiv Regulamentul privind furnizarea de ultima instanta a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul presedintelui ANRE nr. 173/2020.
„Cu toate acestea, doresc sa subliniez faptul ca in situatia in care orice operator economic cu activitate in sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piata din Romania, clientii finali de energie electrica/gaze naturale vor avea asigurata, in mod neintrerupt, continuitatea furnizarii cu energie electrica/gaze naturale, dupa caz”, a adaugat Chirita.
Plecarea Enel din Romania nu ar trebui privita ca o tragedie, iar clientii nu vor fi afectati, a afirmat, marti, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, intrebat de jurnalisti care vor fi efectele iesirii Enel de pe piata din Romania.
„Piata de energie trece printr-o perioada dificila. Este o criza care afecteaza si companiile si clientii. Guvernul a luat masuri, in decurs de un an au fost patru ordonante de urgenta. Cand e criza si faci lucrurile in viteza, evident ca nu totul iese perfect. S-au adus tot felul de corectii si sunt convins ca putem discuta alte masuri de corectie a cadrului legal si de a asigura cat se poate predictibilitatea operatorilor. Dar, din nou, e criza, nu ai cum sa prevezi totul. Aceasta este provocarea momentului, sa ajungem la o reglementare inteligenta in energie”, a spus Chiritoiu.
El a aratat ca, pe partea de furnizare, concurenta are o importanta redusa in aceasta perioada de criza.
„Enel era un operator in expansiune si am apreciat pozitia lor in piata. Se schimba proprietarul, nu dispare compania. Va dau exemplul CEZ, care se numeste in continuare CEZ, desi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investitii australian localizat la Londra. Dar clientii au contract cu compania CEZ si primesc serviciile CEZ. Nu exista niciun motiv pentru care vanzarea ar afecta clientii. Iesirea unei companii nu este o tragedie in sine, companiile vin si ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a parut ca a decurs bine, nu am vazut nicio schimbare in piata. Nu vad de ce iesirea Enel ar trebui privita altfel decat iesirea CEZ”, a completat Chiritoiu.
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…