Fostul fotbalist Andrei Matei, produs al clubului Rapid, a incetat din viaţa la doar 34 de ani, a anunţat gruparea bucureşteana, joi, pe pagina sa de Facebook.
Dupa aflarea vestii mortii lui Andrei Matei, Rapid a transmis un scurt mesaj prin intermediul retelelor sociale.
”Cu mare tristete, va anuntam ca Andrei Matei, fostul jucator al Rapidului, a pierdut lupta cu o boala necrutatoare si s-a alaturat Galeriei din Ceruri, la numai 34 de ani!
Publicitate
Condoleante familiei si prietenilor!”, a transmis Rapid, pe Facebook.
Andrei Matei a fost crescut la juniorii Rapidului si a bifat cateva partide si la prima echipa a clubului giulestean.
In 2022, clubul anuntase ca fostul jucator fusese diagnosticat cu scleroza laterala amiotrofica (SLA ), o boala neurodegenerativa fatala, cunoscuta si sub denumirea de „boala neuronului motor.” In ciuda eforturilor si a sprijinului primit de la comunitatea sportiva, Matei nu a reusit sa invinga boala si s-a stins din viata la doar 34 de ani.
Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune neurodegenerativa progresiva si se caracterizeaza printr-o pierdere sau reducere a numarului de celule nervoase ale creierului si maduvei spinarii, denumite neuroni motori. Astfel, creierul işi pierde capacitatea de a controla activitatea ţesuturilor fibroase. Din moment ce nu mai sunt active, acestea incep sa se atrofieze şi sa se contracteze.
SLA se caracterizeaza prin rigiditate musculara, spasme musculare si agravarea treptata a slabiciunii cauzata de pierdere musculara. Aceasta duce la dificultate de vorbire, inghitire si eventual respiratie.
Conform Asociaţiei SLA, pacienţii diagnosticaţi cu aceasta boala traiesc, in medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind sa supravieţuiasca mai mult de 10 ani. Majoritatea pacientilor mor din cauza insuficientei respiratorii. Celebrul fizician a depaşit cu mult speranţele medicilor, reusind sa supravietuiasca bolii peste 50 de ani.
Unu pana la doi oameni din 100.000, dezvolta ALS in fiecare an, cel mai frecvent debutand la varsta mijlocie si la varstnici.
Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, aproximativ 5-10% din pacienti prezentand o forma mostenita de la parinti a bolii.
Diagnosticul este bazat pe semnele si simptomele unei persoane, acestea fiind testate pentru a exclude alte posibile cauze. Nu exista tratament care sa vindece SLA.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…