Categories: News

Doliu in Televiziunea Romana. Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV, s-a stins fulgerator

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice de televiziune din perioada comunista, a incetat din viata

Delia Budeanu, personalitate marcanta a televiziunii romanesti din perioada comunista, a murit sambata, 19 octombrie 2024.

Cariera si debutul in televiziune

Nascuta pe 28 mai 1946, Delia Budeanu a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti in 1969. Cariera ei in televiziune a inceput in anul 1970, cand a devenit crainic la TVR, unde a activat pana in 1998. Primul sau rol important a fost in cadrul programului 2 de la TVR, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice.

Publicitate

De-a lungul timpului, Delia Budeanu a devenit o figura familiara pe micile ecrane, fiind apreciata pentru caldura zambetului si modul placut in care prezenta stirile.

Retragerea din viata publica

Dupa moartea sotului sau, Radu Budeanu, cunoscut jurnalist, Delia s-a retras timp de zece ani din viata publica. In 2008, ea a revenit in atentia publicului prin publicarea cartii „Live” la editura Vremea, in care a relatat experientele sale din perioada in care a fost crainica intr-o epoca marcata de restrictii. Intre 2008 si 2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2 si Money Channel.

Activitatea literara si culturala

In vara acestui an, Delia Budeanu si-a lansat cea de-a doua carte, „Jurnal. Ratiune si sensibilitate”, la Editura Curtea Veche. Pe langa activitatea sa in televiziune, ea a sustinut numeroase proiecte culturale si artistice, printre care se numara „Festivalul International de Film pentru Drepturile Omului”, un eveniment de prestigiu in peisajul cultural romanesc.

Experientele din perioada comunista

Delia Budeanu a vorbit deschis despre dificultatile pe care le-a intampinat in cariera sa, mai ales in perioada comunismului, cand a fost crainic la Televiziunea Romana. Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul, ea a povestit:

„Sa fii crainic in perioada aceea, ’70-’80, insemna o depersonalizare totala. Lucrurile stateau aşa: in interior eram nişte pioni, in sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propaganda, care era Televiziunea Romana. Prezentatorii nu erau nişte identitaţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. In momentul cand ieşeam pe poarta instituţiei intalneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoana cu o identitate, cu o biografie”, a marturisit Delia Budeanu.

De asemenea, ea a relatat dificultatea de a prezenta stiri in direct: „A fost groaznic, nu puteam sa respir. Ramaneam in apnee. Am intrat in direct de la inceput; nu am facut inregistrari niciodata. Un an jumatate a durat pana m-am adaptat”.

Un crainic fara identitate pe ecran

Delia Budeanu a subliniat inca o data ce insemna sa fii crainic in acele vremuri: „Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara”.

Ceremonia de inmormantare

Trupul neinsufletit al Deliei Budeanu va fi depus duminica, 20 octombrie 2024, la ora 16:30, la Manastirea Casin din Bucuresti, iar inmormantarea va avea loc luni, la Manastirea Ghighiu, conform publicatiei Gandul.

Publicitate

Publicitate
Drimboi Petre

Petre este editor al siteului noutati.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Recent Posts

Vitamina D, cruciala dupa varsta de 50 de ani. 7 semne care indica deficienta acestei vitamine. Cum se manifesta si ce trebuie sa faci

Dupa varsta de 50 de ani, organismul nostru trece prin numeroase schimbari, iar asigurarea unui…

20 de minute ago

Horoscop special Neti Sandu. Se deschide drumul catre fericire pentru trei zodii

Horoscop 22 octombrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…

41 de minute ago

Sfatul Runelor pentru ziua de marti, 22 octombrie 2024, cu maestrul Vechersky. Trei zodii sa se pregateasca pentru un nou capitol in viata lor

Astazi, maestrul Vechersky a consultat runele pentru a oferi sfaturi fiecarui semn zodiacal. Trei dintre…

12 ore ago

Horoscop Rune marti, 22 octombrie 2024, cu maestrul Vechersky. Ploua cu noroc si belsug pentru trei zodii

Numerologul si expertul in rune Igor Vechersky ne dezvaluie cum influentele cosmice si vechile simboluri…

12 ore ago

Alin Oprea nu mai vrea sa lase averea copiilor sai, dupa declaratile Larisei Uta. Artistul isi schimba testamentul

Alin Oprea schimba testamentul: averea copiilor sau a noii sotii? Alin Oprea, cunoscutul solist al…

23 de ore ago

Sfatul Runelor pentru luni, 21 octombrie 2024, cu maestrul Vechersky. Sunt vesti extraordinare pentru 4 zodii la inceput de saptamana

Sfatul Runelor pentru luni, 21 octombrie 2024, cu numerologul Igor Vechersky Inceputul saptamanii se preconizeaza…

2 zile ago