Curtea Constitutionala a Romaniei cere renumararea voturilor: decizie fara precedent
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a dispus renumararea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi exprimate in primul tur al alegerilor prezidentiale din 24 noiembrie 2024. Decizia istorica a fost luata in urma unei sesizari care solicita anularea scrutinului si ridica numeroase intrebari despre corectitudinea procesului electoral.
In cadrul unui comunicat transmis in jurul orei 14:30, CCR a detaliat hotararea sa:
Publicitate
„In ziua de 28 noiembrie 2024, Plenul Curtii Constitutionale a examinat cererea de anulare a alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei din data de 24 noiembrie 2024, formulata de domnul Cristian Vasile Terhes (Dosar nr.3671F/2024), si avand in vedere art.146 lit.f) din Constitutie, art.3 din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, precum si art.37 si 76 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, cu unanimitate de voturi, a dispus:
Reverificarea si renumararea tuturor buletinelor de vot cuprinzand voturile valabil exprimate si cele nule la alegerile pentru functia de Presedinte al Romaniei din data de 24 noiembrie 2024.
Inaintarea rezultatelor reverificarii si renumararii Curtii Constitutionale de catre Biroul Electoral Central.
In aceeasi sedinta, Plenul Curtii Constitutionale a respins, ca tardiva, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru functia de Presedinte al Romaniei din data de 24 noiembrie 2024, formulata de domnul Sebastian-Constantin Popescu (Dosar nr.3672F/2024).”
Situatia voturilor si clasamentul candidatilor
La primul tur al alegerilor prezidentiale au votat 9.465.257 de persoane. In turul al doilea au ajuns Calin Georgescu, cu 2.120.401 de voturi (22,94%), si Elena Lasconi, care a obtinut 1.772.500 de voturi (19,17%). Marcel Ciolacu s-a clasat pe locul al treilea, cu 1.769.760 de voturi (19,14%). Diferenta dintre Lasconi si Ciolacu a fost de doar 2.740 de voturi, generand suspiciuni cu privire la corectitudinea procesului electoral.
CCR a fost sesizata de doi candidati, Cristian Terhes si Sebastian-Constantin Popescu, care au solicitat anularea alegerilor din 24 noiembrie 2024.
A fost respinsa ca tardiva. Popescu a acuzat fraudarea legii electorale de catre Calin Georgescu, sustinand ca acesta a beneficiat de finantare ilegala din surse externe, cu scopul de a destabiliza Romania.
Plenul CCR a decis sa analizeze mai departe aceasta cerere. Terhes a sustinut ca reprezentantii USR au continuat campania electorala dupa termenul legal si ca s-au inregistrat nereguli privind voturile lui Ludovic Orban. Potrivit lui Terhes, voturile valabil exprimate pentru Orban au fost alocate in mod eronat Elenei Lasconi:
„Au fost identificate mai multe cazuri in care in procesele verbale voturi valabil exprimate pentru Ludovic Orban au fost puse «din pix» candidatului Elena Lasconi.”
In perioada urmatoare, Biroul Electoral Central va trebui sa finalizeze procesul de renumarare si sa transmita rezultatele catre CCR. Decizia finala este asteptata pe 29 noiembrie 2024, la ora 14:00, cand Curtea Constitutionala va analiza rezultatele si va decide daca scrutinul a fost valid sau daca se impun masuri suplimentare.
Aceasta situatie fara precedent ridica semne de intrebare legate de transparenta si integritatea procesului electoral in Romania.
In cadrul emisiunii „Vocile care conteaza” difuzata pe Euronews Romania, Tudor Chirila a oferit o…
Marcel Ciolacu, presedintele PSD, a anuntat ca a luat act de declasificarea documentelor discutate in…
Anubis, cunoscut in limba egipteana ca Inpu sau Anpu, isi are originile in cele mai…
Dezbaterea dintre Elena Lasconi si Calin Georgescu nu va mai avea loc la TVR Planificata…
Sfatul zilei de joi, 5 decembrie 2024 pentru fiecare zodie, de la astrologul Pavel Globa…
Doliu in lumea sportului romanesc: Ecaterina Oancia Iane, fosta campioana olimpica si mondiala, a incetat…