Specialistii in gradinarit au explicat motivul pentru care este necesar sa varuiti pomii in fiecare primavara si toamna. Varul aplicat pe trunchiul pomilor nu are doar un scop estetic, ci si unul functional. Care este greseala frecventa pe care o fac multi oameni in ceea ce priveste varul pomilor.
Prin acoperirea trunchiului pomilor cu var, acestia sunt protejati de ouale depuse de insecte si de parazitii care se ascund in crapaturile scoartei, explica specialistii in gradinarit.
Procesul de varuiere a pomilor in primavara implica mai multi pasi. In primul rand, se face curatenie in jurul pomilor, adica se indeparteaza frunzele uscate, crengile cazute si alte resturi vegetale.
Publicitate
Apoi, se aplica varul, insa acest lucru se face inainte ca pomii sa infloreasca si daunatorii sa devina activi. De asemenea, varul mai poate fi aplicat si in toamna dupa ce o mare parte din frunze s-au uscat si au cazut.
Odata ce sunt vopsiti cu var, pomii vor fi protejati. Aceasta acoperire asigura o protectie pe tot parcursul verii, reducand astfel riscul de aparitie a lichenilor si a muschilor.
In plus, conform expertilor in gradinarit, un alt scop al varuielii pomilor este acela estetic. O livada arata mult mai atragatoare atunci cand pomii sunt varuiti, avand un aspect curat si ingrijit.
Specialistii recomanda ca vopsirea pomilor sa se faca atunci cand temperaturile sunt pozitive, de obicei aceasta operatiune incepand in luna martie.
Inainte de a aplica varul, este necesar sa se curete scoarta de pe trunchi. Aceasta operatie se poate face cu o perie de sarma sau una de plastic, insa este important ca aceasta sa nu fie prea aspra.
De asemenea, prin curatarea scoartei uscate se indeparteaza si o parte din ouale depuse de eventualele insecte. Curatarea se face cu o zi inainte de aplicarea varului.
Nu in ultimul rand, varul trebuie pregatit in aceeasi zi in care se va face varuierea. Aplicarea varului se face cu o pensula mai mare sau cu un trafalet.
Procesul incepe de sus, sub primele ramuri care formeaza coroana pomului si continua pana jos, la baza pomului. In locurile inaccesibile cu pensula, se va stropi cu var.
„In ceea ce priveste varuirea pomilor, aceasta se face cu o zeama sulfocalcica sau polisulfura de calciu, obtinuta pe baza de sulf si var de 28º Be, in concentratie de 10% din cantitatea de apa adaugata.
Dupa doua saptamani se stropesc cu o solutie pe baza de cupru in concentratie de 3% apa, numita si zeama bordeleza, impotriva moniliozei, ciuruirea frunzelor sau deformarea acestora”, a spus horticultorul Calin Tiplea pentru revista Taifasuri.
Adriana Bahmuteanu, in proces de succesiune pentru averea lui Silviu Prigoana Adriana Bahmuteanu a anuntat…
Trucuri eficiente pentru a economisi energie iarna: Cum sa pastrezi caldura fara facturi uriase Iarna…
Este oficial: vine Craciunul in Sectorul 4! Primarul Daniel Baluta anunta aprinderea luminitelor de sarbatori…
Sfatul zilei de sambata: Astrologul renumit Pavel Globa ne ofera sfaturi valoroase pentru aceasta zi…
Horoscop 22 noiembrie 2024. Astrologul Neti Sandu a prezentat, la stirileprotv, previziunile astrale pentru ziua…
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…