Hotararea CCR privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Sosoaca la alegerile prezidentiale
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a publicat, in seara zilei de luni, hotararea care respinge candidatura Dianei Iovanovici-Sosoaca la functia de presedinte al Romaniei. Documentul subliniaza ca inregistrarea acestei candidaturi incalca anumite conditii de eligibilitate, cu referire la „valorile democratiei, statul de drept, respectarea Constitutiei, corelate cu apartenenta Romaniei la Uniunea Europeana si NATO”.
Potrivit hotararii, „Curtea retine, raportat la actele si faptele descrise de contestatori si retinute la paragrafele 7-14 si 22 ale prezentei hotarari, ca inregistrarea candidaturii doamnei Diana Iovanovici Sosoaca la alegerile pentru Presedintele Romaniei din anul 2024 incalca conditiile de eligibilitate prevazute de dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3) si (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 si 149, cu referire la valorile democratiei, la statul de drept, la respectarea Constitutiei corelate cu garantia politico-militara a acestora, respectiv apartenenta Romaniei la UE si NATO”.
Publicitate
Prin urmare, CCR a admis contestatiile si a anulat Decizia Biroului Electoral Central nr.18/D din 3 octombrie 2024.
CCR subliniaza ca „dreptul de a fi ales este un drept fundamental de natura politica, o conditie sine qua non a democratiei si a functionarii democratice a statului. Acest drept se exercita cu respectarea exigentelor Constitutiei si a legilor in vigoare”. Curtea mentioneaza, de asemenea, ca acest drept nu este absolut si poate fi supus unor limitari, derivand din viziunea democratica a Constitutiei.
De asemenea, Curtea explica faptul ca, desi juramantul de credinta se depune doar de candidatul castigator, „elementele cuprinse in juramantul de credinta sunt conditii de eligibilitate si de fond pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei”.
CCR noteaza ca „este de notorietate faptul ca, prin discursul sau constant, doamna Diana Iovanovici Sosoaca indeamna la schimbarea fundamentelor democratice ale statului si la incalcarea ordinii constitutionale”. Conform hotararii, manifestarile publice ale acesteia, in contradictie cu valorile constitutionale si cu normele unei societati democratice, indica ca doamna Sosoaca nu indeplineste conditiile necesare pentru a candida la functia de Presedinte al Romaniei.
Printre criticile formulate de contestatori, se numara semnaturi suspecte, participarea la evenimente publice cu orientari proruse si antioccidentale, precum si discursuri care denigreaza NATO si Uniunea Europeana. Conform plangerilor, „doamna Sosoaca a oferit interviuri publicatiilor rusesti si a promovat mesaje propagandistice proruse”.
Amalia Bellantoni, una dintre contestatoare, a invocat si comportamentul agresiv al candidatei, mentionand faptul ca „doamna Sosoaca a profanat amenintari si a manifestat un comportament fizic si verbal agresiv”. Contestatarii au mai adus in discutie declaratiile publice ale candidatei, care contravin valorilor democratice.
In urma analizarii contestatiilor, CCR a decis respingerea candidaturii Dianei Sosoaca la alegerile prezidentiale din 2024. Presedintele CCR, Marian Enache, alaturi de alti sase judecatori, au votat pentru respingerea candidaturii, in timp ce un singur judecator a formulat opinie separata.
Atentionare meteorologica: Coduri galbene, portocalii si rosii pentru 21-22 noiembrie 2024 In contextul schimbarilor meteorologice…
Tragedie in lumea dezvoltatorilor imobiliari din Iasi O veste cutremuratoare a zguduit lumea dezvoltatorilor imobiliari…
Situatia copiilor Adrianei Bahmuteanu dupa decesul lui Silviu Prigoana Baietii Adrianei Bahmuteanu, Eduard si Maximus,…
Traian Basescu despre posibilitatea unui razboi nuclear: „Putin stie ca daca loveste primul, va fi…
Testamentul lui Silviu Prigoana: Detalii despre impartirea averii- Subiect de discutie dupa disparitie Moartea lui…
Dupa trei zile de tacere, Adriana Bahmuteanu a reusit sa vorbeasca cu fiul sau, Maximus,…