Specialisti consultati de Constanta 100% sustin ca:
- Hotararile CCR sunt considerate definitive si general obligatorii – nu se pot ataca in contencios administrativ, deoarece nu sunt acte administrative.
- Este „o aberatie juridica” sa anulezi o decizie a Curtii Constitutionale intr-o instanta obisnuita.
- Decizia deschide un precedent periculos: daca ramane definitiva, s-ar putea interpreta ca orice decizie a CCR poate fi suspendata sau anulata prin contencios administrativ – ceea ce ar zdruncina intregul sistem constitutional.
Solutia Curtii de Apel Ploiesti
Publicitate
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite capatul de cerere privind suspendarea executarii actului administrativ contestat. Suspenda executarea Hotararii Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024, pana la solutionarea definitiva a cauzei. Admite actiunea in anulare. Anuleaza Hotararea Curtii Constitutionale nr. 32 din 6 decembrie 2024. Obliga parata la plata cheltuielilor de judecata catre reclamanta in cuantum de 70 lei, reprezentand taxa judiciara de timbru. Cu drept de recurs in 5 zile de la pronuntare. Cererea de recurs se depune la Curtea de Apel Ploiesti. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei azi, 24.04.2025.
Ce spune Hotararea 31
Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a emis Hotararea nr. 32, prin care a anulat procesul electoral pentru alegerea Presedintelui Romaniei din acel an. CCR a constatat ca intregul proces electoral a fost afectat de multiple neregularitati si incalcari ale legislatiei electorale, care au distorsionat caracterul liber si corect al votului exprimat de cetateni, afectand egalitatea de sanse a competitorilor electorali si transparenta campaniei electorale.
In urma acestei hotarari, turul al doilea al alegerilor prezidentiale, programat pentru 8 decembrie 2024 intre candidatii Calin Georgescu si Elena Lasconi, a fost anulat. Anularea a generat controverse si reactii puternice din partea candidatilor si a opiniei publice. Calin Georgescu a descris decizia CCR drept o „lovitura de stat formalizata”, iar Elena Lasconi a considerat-o „ilegala si imorala”, afirmand ca „distruge insasi esenta democratiei”.